1. Home
  2. Vlees
  3. Gekookte kipfilet

Kipfilet koken

Hoewel de meeste mensen bij kip al snel aan bakken of braden denken, is koken net zo makkelijk en vaak nog gezonder ook. De kipfilet koken doe je namelijk zonder vet en dat scheelt nogal. Daarnaast en misschien nog wel belangrijker is de smaak. Deze blijft bij het koken van kipfilet mooi behouden met een sappige textuur. Doordat je de kipfilet in water kookt wordt de kip niet snel droog.

Naast dat je de kip natuurlijk los kan koken, wordt kipfilet ook vaak gebruikt voor in de soep. Kippensoep met kipfilet is dan ook een populair recept en een stuk lekkerder dan kipfilet uit een pak, zak of blik. Wij leggen je precies uit hoe en hoe lang je kipfilet moet koken, zowel los als voor de kippensoep.

kipfilet-koken

Kipfilet koken

Kipfilet koken kan je op twee manieren doen, je kan de stukken kipfilet direct in de pan gooien als geheel of hier blokjes van maken. Hoe dan ook, zorg ervoor dat de kipfilet onder water komt te staan in de pan. Je kan de kipfilet ook bereiden door hier een bouillonblokje aan toe te voegen. Op die manier creëer je nog meer smaak. Het is hierbij ook mogelijk om eventuele kruiden aan de pan water met kipfilet toe te voegen.

Breng vervolgens de pan water met kipfilet aan de kook op een middelhoog vuur. Op het moment dat het water kookt, zet je het vuur lager en doe je het deksel op de pan. Draai het vuur niet té zacht, het water moet blijven koken.
Hoe lang moet kipfilet koken

Hoe lang de kipfilet moet koken is afhankelijk van de grootte van het stuk en de hoeveelheid (het gewicht). Gemiddeld genomen duurt het koken van kipfilet zo rond de 15 minuten. Heb je echter een kleine hoeveelheid, dan kan je met een minuut of 8 tot 10 al klaar zijn. Bij grote hoeveelheden kan het echter ook 25 tot 30 minuten duren. Het is dus lastig te zeggen hoe lang kipfilet precies moet koken.

Gelukkig is het heel makkelijk om te controleren of de kipfilet gaar is. De kip gaat dan namelijk drijven. Controleer dus vanaf een minuut of 10 of de kip al aan het oppervlakte drijft. Voor een dubbelcheck, en die wil je met kipfilet zeker doen, snijd je de kipfilet of een kipfiletblokje doormidden. Kleurt de kip in zijn geheel wit, dan is deze gaar. Let hier goed op, want je wilt geen salmonella of voedselvergiftiging oplopen. Als de kip gaar is, giet je deze af of schep je de kip(stukjes) uit het water met een schuimspaan.

Kipfilet koken voor de kippensoep

Kipfilet koken voor kippensoep lijkt behoorlijk op het gewoon koken van kip, echter gaat er nu het een en ander extra bij de kip in de pan. Brengt allereerst een grote pan water met een bouillonblokje aan de kook. Voeg hier vervolgens kleine kipfiletblokjes aan toe en soepgroente naar keuze. Dit kan van alles en nog wat zijn, zoals wortel, selderijprei, ui en champignons. Breng dit geheel weer aan de kook en kook het geheel voor zo’n 10 minuten. In deze tijd gaar je de kip en de groente.

Als de kip en groente gaar zijn voeg je vermicelli toe aan de soep. Dit kook je ook nog even mee voor een minuut of 5. Vervolgens breng je de soep op smaak met wat peper, zout en eventuele kruiden. Draai het vuur naar de zachtste stand en laat alles nog even goed doorgaren. Je hebt nu heerlijke kippensoep met kipfilet gemaakt in een handomdraai.

Wat gaat goed samen met kipfilet?

Voedingswaarden van kipfilet

Energie (kcal) 100
Vet
Waarvan verzadigd
0,9 gram
0,2 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
0 gram
0 gram
Voedingsvezels 0 gram
Eiwit 22,8 gram

Bron: Voedingswaardetabel.nl