Stappenplan wortel koken:

  1. Schrap vuil en andere onregelmatigheden van kleinere wortels of schil grotere wortels
  2. Leg de wortels in een pan en vul deze met koud water tot de wortels net onder staan
  3. Voeg een snufje zout toe en breng het water met de wortels aan de kook
  4. Kook in 10 tot 20 minuten de wortels gaar
  5. Test met een vork of de wortels gaar zijn (prik je gemakkelijk in de wortel, dan is deze gaar)
  6. Serveer de wortel of verwerk deze verder in een gerecht
Wortels koken

Gekookte wortels worden in verschillende bekende recepten gebruikt, denk aan hutspot (met aardappel en ui) of voor een wortelpuree. Er zijn diverse soorten wortels die je kan gebruiken om te koken, zoals de winterpeen, bospeen, waspeen en Parijse worteltjes. De winterpeen is één van de bekendere en wordt gebruikt in de hutspot en natuurlijk in de schoen voor het het paard van Sinterklaas!

Voor het koken van wortels maakt het niet zoveel uit welke wortel je gebruikt, enkel de kooktijd zal wat langer of korter zijn. Het bereiden van wortels zoals wij beschrijven is dan ook van toepassingen op de verschillende soorten. Voordat je wortels gaat koken moet je deze eerst even schoonmaken en eventueel snijden. Daarna begint het daadwerkelijke koken en tot slot geven we nog een aantal andere bereidingsmethode mee van deze gezonde groente.

Voor het koken van wortels: schoonmaken

Voordat je de wortels kan koken moet je ze kort schoonmaken. Dit stuk is wel afhankelijk van de wortel. Heeft de wortel die je gaat koken een loof? Dan moet je die afbreken. Daarna moet je kleinere wortels schrappen. Dit doe je door met een mesje lang de schil van de wortel te gaan. Hiermee haal je vuil, zoals aarde, en andere onregelmatigheden eraf zonder dat je de hele schil eraf schilt.

Bij grotere wortels, zoals de winterpeen, is het wel zaak de schil eraf te schillen. Dit kan met een schilmesjes en is vaak zo gedaan. Afhankelijk van het gerecht dat je gaat maken kun je er daarna nog voor kiezen om de wortel in plakjes of blokjes te snijden.

De wortel koken

Nu je de wortels hebt schoongemaakt, zijn ze klaar om te koken. Dit is vrij gemakkelijk. Na het schrappen, schillen en schoonmaken, leg je de wortels gelijk in een pan. Vervolgens vul je deze pan met koud water totdat de wortels net onder water staan. Voeg er nog een snufje zout aan toe en de pan kan op het vuur. Afhankelijk van de wortel die je kookt bedraagt de kooktijd van wortels tussen de 10 en 20 minuten. Dikkere en grotere wortels moeten natuurlijk langer garen dan kleinere wortels. Na een minuut of 10 tot 20 test je of de wortels gaar zijn door er met een vork in te prikken. Gaat dit vrij gemakkelijk, dan zijn de wortels gaar en klaar om geserveerd te worden.

De wortels nog verder doorkoken

Ga je na het koken de wortels nog verder gebruiken voor bijvoorbeeld een stamppot, dan laat je ze nog een minuut of 2 doorgaren. De wortel wordt dan iets zachter, wat vaak beter smaakt in een stamppot. De bite van een beetgare wortel is dan vaak iets te hard voor de textuur van een stamppot. Voor andere gerechten, zoals puree, soep, taart of een mousse geldt hetzelfde.

Andere manieren van wortel bereiden

Naast het koken van wortel, kan je er ook voor kiezen om de groente op een andere manier te bereiden. Zo is wortel ook heel goed geschikt om te stomen (25 tot 30 minuten), stoven (15 tot 20 minuten) of te bakken, wokken en grillen. Het bakken, wokken en grillen doe je door de wortels eerst kort te koken, zo’n 6 minuten, waarna je ze verder bereidt in de bakpan, wokpan of onder de grill. Ook zijn wortels perfect om in de oven te bereiden, zo kan je ook eens proberen een heerlijke hutspot uit de oven te maken.

wortel koken

Voedingswaarde wortels per 100 gram:

Kcal: 41
Koolhydraten: 10,0g
Waarvan suikers: 4,7g
Waarvan voedingsvezels: 2,8g
Eiwitten: 0,9g
Vetten: 0,2g
Waarvan verzadigd: 0,0g

Bron: USDA

Menu