1. Home
  2. Groentes
  3. Bleekselderij

Bleekselderij koken en bereiden

Bleekselderij koken wordt vaak gedaan als onderdeel van een groter gerecht. Bijna nooit is het zo dat deze groente wordt gebruikt als hoofdonderdeel van een maaltijd, zoals bijvoorbeeld sperziebonen of bloemkool. Deze kruidachtige groente is een heerlijke aanvulling in bijvoorbeeld ovenschotels, stamppot of een puree.

Het bereiden van bleekselderij is helemaal niet zo lastig. Wel vergt het wat voorbereidingstijd om de groente schoon te maken en te snijden. Naast het koken van bleekselderij is het ook heerlijk om de groente te roerbakken. Wij leggen je precies uit hoe je dit doet!

bleekselderij-koken

Bleekselderij koken in het kort

Om het makkelijk te maken leggen we eerst kort uit hoe je bleekselderij moet koken. Benieuwd naar de uitgebreidere uitleg? Scroll dan nog iets door. Bleekselderij koken doe je als volgt:

  1. Snijd de voet van de bleekselderij en verwijder eventuele bladeren;
  2. Was de bleekselderij en snijd deze in stukjes van zo’n 5 centimeter;
  3. Breng een laag water op hoog vuur aan de kook;
  4. Voeg de bleekselderij toe en kook deze in 15 tot 20 minuten gaar;
  5. Kan je met een vork gemakkelijk in de bleekselderij prikken, dan is deze gaar en klaar om geserveerd te worden

Het bereiden van bleekselderij

Bleekselderij kan je op verschillende manieren bereiden. De meest gebruikte manier is de bleekselderij koken, maar je kan deze ook perfect roerbakken of bijvoorbeeld stomen. Daarnaast is bleekselderij ook ideaal om rauw te eten. Voordat je deze groente echter kan eten moet je deze schoonmaken en snijden

Bleekselderij schoonmaken en snijden

Voor het bereiden van de groente moet je de bleekselderij schoonmaken en snijden. Hiervoor begin je met het afsnijden van de voet van de bleekselderij. Hier haal je een plak vanaf. Mocht de selderij nog blad bevatten, dan verwijder je deze ook. Verwijder vervolgens nog eventuele nerven en je bent klaar om de bleekselderij te wassen. Doe dit grondig in ruim water. Het makkelijkst is om dit onder lopend water te doen.

Als je de bleekselderij hebt schoongemaakt is het tijd om deze te snijden. Gebruik hiervoor een goed en scherp keukenmes. Snijd de stengels in stukjes van zo’n 1 tot 5 centimeter, afhankelijk waar je de bleekselderij voor gebruikt. Ga je deze koken dan zit je meer richting de 5 centimeter, gebruik je de selderij rauw in bijvoorbeeld een salade dan zit je meer richting de 1 centimeter.

Koken van de bleekselderij

Om de bleekselderij te koken breng je een pan met een laagje water aan de kook. Op het moment dat het water kookt voeg je de gesneden bleekselderij toe. Draai het vuur iets terug, maar zorg dat het water aan de kook blijft. Kook de bleekselderij vervolgens in 15 tot 20 minuten beetgaar. Kan je met een vork gemakkelijk in de bleekselderij prikken, dan is deze gaar. Giet de bleekselderij af en je bent klaar om te serveren.

Bleekselderij roerbakken

Om de bleekselderij te roerbakken verhit je als eerste wat olie in een wokpan. Als deze heet is voeg je de groente toe. Vervolgens roerbak je de bleekselderij in zo’n 6 minuten. Eventueel kan je hier nog wat andere groentes aan toevoegen, zoals prei, knoflook of wortel. Serveer met bijvoorbeeld een heerlijk stukje karbonade.

Andere manieren van bleekselderij klaarmaken

Naast het de bleekselderij koken of roerbakken kan je deze groente ook nog op andere manieren bereiden. Zo kan je er ook voor kiezen om de bleekselderij te stomen. Dit duurt net als koken zo’n 20 minuten. Natuurlijk kan je er ook altijd voor kiezen om de bleekselderij rauw te eten.

Wat gaat goed samen met bleekselderij?

Voedingswaarden van bleekselderij

Energie (kcal) 17
Vet
Waarvan verzadigd
0,1 gram
0 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
3,5 gram
0 gram
Voedingsvezels 1,6 gram
Eiwit 0,7 gram

Bron: Voedingswaardetabel.nl