1. Home
  2. Groentes
  3. Ui

Ui koken, bakken en anders bereiden

Uien zijn er in tal van soorten en formaten. In nagenoeg elke keuken ter wereld komen uien wel terug in één of meerdere gerechten. Het zijn perfecte smaakmakers, onder meer doordat je ze op verschillende manieren kan bereiden. Zo kan je ui koken, maar ook bakken of fruiten. Net afhankelijk van het gerecht dat je maakt.

Doordat je ui op zoveel manieren kan klaarmaken past het bij ontzettend veel maaltijden. In een klassiek, Nederlandse hutspot zitten natuurlijk gekookte uien, maar in veel andere gerechten worden ze gebakken. Wij leggen je uit hoe je beide doet.

Ui-koken-en-bakken

Uien bereiden en snijden

Ui kan je zoals gezegd op tal van manieren bereiden. Wij leggen je uit hoe je uien moet koken, bakken en fruiten. Je kan ui echter ook rauw eten. Gesnipperde uitjes passen bij zeer veel gerechten als garneringen, maar ook op andere manieren worden ze toegepast. In een salade is rauwe ook een echte toevoeging. Vandaar dat we je ook uitleggen hoe je uien moet snijden.

De uien snijden

Een ui snijden kan op tal van manieren doen. Je kan er ringen van maken, grove stukken, snippers of blokjes. Het is allemaal mogelijk. Het makkelijkste is om de ui eerst schoon te maken door de schil te verwijderen, maar het harde puntje te laten zitten. Mocht je gaan tranen, laat dan de kraan lopen tijdens het snijden.

Als de ui schoon is en het harde puntje zit er nog aan kan je met een mes precies de stukjes snijden zoals je deze voor ogen hebt. Zorg ervoor dat je uiteindelijk, in de laatste stap, toe snijdt naar het harde puntje. Je zorgt er hiermee voor dat de ui tijdens het snijden niet uit elkaar valt en het een stuk gemakkelijker gaat.

Gesnipperde uitjes maken

Perfect gesnipperde uitjes maken is eigenlijk ontzettend simpel, hoewel het soms enorm lastig lijkt. Heb je het trucje eenmaal door, dan gaat het enorm gemakkelijk. Een uitje snipperen doe je door de schil van de ui te pellen totdat deze helemaal kaal is. Het enigste dat je laat zitten is het harde stukje aan de boven- of onderkant.

Vervolgens snijd je de ui door het harde stukje heen doormidden. Snijd vervolgens de ui verticaal en horizontaal een aantal keer in tot vlak voor het harde puntje. Snijd dan vanaf de andere kant dan het harde puntje van boven naar beneden richting het harde puntje toe. Je krijgt op die manier perfect gesnipperde uitjes.

Ui koken

Uien koken is vrij eenvoudig om te doen. Gekookte ui kan je in verschillende recepten gebruiken, zoals hutspot of een uiensoep. Begin met het schoonmaken en snijden van de ui in de door jouw gewenste grootte. Zet ondertussen een pan met een behoorlijke hoeveelheid water op het vuur en breng dit aan de kook. Als het water kookt kan je het vuur iets terugdraaien en de ui toevoegen. In 10 minuten kook je de ui gaar. Giet dit vervolgens af of verwerk het verder (bijvoorbeeld in een soep).

De kooktijd van ui bedraagt dus 10 minuten. Dit is ook belangrijk om te weten als de uien onderdeel zijn van een groter gerecht, waarbij ook andere groentes moeten worden gekookt. Bij uien is dit meestal het geval. Als je hutspot maakt moet je bijvoorbeeld ook aardappelen en wortel koken.

Ui bakken

Gebakken uitjes zijn heerlijk bij ontzettend veel gerechten en ook nog eens ontzettend makkelijk te maken. Het makkelijkst is om hiervoor de uien in ringen te snijden. Verwarm eerst een koekenpan tot een middelhoge temperatuur. Verwarm hier vervolgens wat olijfolie in of laat een klontje roomboter smelten. Een combinatie van beide kan natuurlijk ook. Voeg hier ook direct de uienringen aan toe, samen met een snufje zout.

Laat de uien bakken op een niet te hoog vuur. De uien zullen eerst fruiten, waarbij ze wat glazig worden. Vervolgens laat je ze nog even doorbakken op een iets hoger vuur, maar zorg ervoor dat je het goed in de gaten houdt. Het kan namelijk zo zijn dat de uien aanbranden als je even niet oplet. Als de uien mooi bruin zijn, dan ben je klaar met het bakken en kan je ze van het vuur halen en serveren.

Fruiten van ui

Het fruiten van ui lijkt enigszins op het bakken van de ui, maar je bakt ze minder ver door. Wederom is het makkelijkst om de uien in ringen te snijden. Bij het bakken worden de uien wat glazig. Ze zien er dan wat doorzichtig uit. Dit is het moment dat de uitjes gefruit zijn en van het vuur af kunnen. Je kan ze dan gebruiken voor het gerecht waar je op dat moment mee bezig bent of ze natuurlijk direct serveren!

Wat gaat goed samen met ui?

Voedingswaarden van ui

Energie (kcal) 36
Vet
Waarvan verzadigd
0,2 gram
0,1 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
6,1 gram
6,1 gram
Voedingsvezels 2,5 gram
Eiwit 1,2 gram

Bron: Voedingswaardetabel.nl