1. Home
  2. Groentes
  3. Kikkererwten

Kikkererwten koken en bereiden

Kikkererwten zijn peulvruchten die in tal van varianten voorkomen en ontzettend voedzaam zijn. Je kan deze peulvruchten dan ook op tal van manieren bereiden. Zo kan je kikkererwten koken, maar ook roosteren in de oven of bakken in de pan. Naast dat we je uitleggen hoe de kikkererwten te bereiden, leggen we je ook precies uit wat deze peulvruchten zijn.

De peulvruchten zijn ideaal in een vegetarisch of veganistisch dieet. Dit komt met name doordat ze een ontzettend hoog gehalte plantaardige eiwitten hebben. Daarnaast smaken ze natuurlijk heerlijk en je kan er eindeloos mee variëren. Hoe je kikkererwten ook bereidt, wij leggen je precies uit hoe je dit moet doen!

kikkererwten-koken

Kikkererwten koken in het kort

Voordat we dieper ingaan op wat kikkererwten precies zijn en de uitgebreide beschrijvingen hoe je deze groente kan bereiden, leggen we je kort en bondig uit hoe je kikkererwten stap voor stap moet koken.

  1. Week de kikkererwten 8 tot 12 uur lang in een ruime pan met water met verhouding 100 gram erwten op 300 gram water;
  2. Na het weken giet je de pan leeg in een vergiet en spoel je de bonen goed af;
  3. Breng een ruime pan met vers water aan de kook met dezelfde verhoudingen;
  4. Leg de kikkererwten in de pan als het water kookt en kook de kikkererwten in 45 tot 60 minuten gaar;
  5. Giet de kikkererwten af als ze gaar zijn en serveer deze.

Wat zijn kikkererwten precies?

Zoals gezegd zijn kikkererwten, net als linzen en bruine bonen, peulvruchten die in tal van varianten voorkomen. De meest bekende kikkererwten hebben echter een ronde vorm en zijn beige van kleur. Deze peulvruchten zijn een graag geziene gast in de keuken, vanwege de vele voedingsstoffen die erin zitten. Deze kunnen zelfs een aantal gezondheidsproblemen helpen voorkomen, zoals suikerziekte, een te hoge bloeddruk, verschillende soorten kanker en een te veel aan ‘slecht’ cholesterol. Daarbij zorgen kikkererwten ook nog eens voor sterke botten en helpen ze je hart gezond te houden.

Een kopje van deze peulvruchten voorziet een volwassen in bijna een derde van de dagelijkse eiwitbehoefte. Daarnaast bevatten ze zo’n 12,5 gram vezels. Dit is ontzettend hoog en tref je in weinig vergelijkbare producten terug. Daarnaast bevatten kikkererwten een behoorlijke hoeveelheid ijzer, calcium, kalium, B-vitamines, magnesium en tal van antioxidanten. Kortom, kikkererwten zijn een echte aanwinst in je gerechten.

Kikkererwten bereiden

De meest gebruikte manier om deze peulvruchten te bereiden, zijn de kikkererwten koken. Hierbij gebruik je doorgaan gedroogde bonen, Deze zijn veel smakelijker dan voorgegaarde bonen. Dit kost echter wel wat tijd, omdat je kikkererwten moet weken voor gebruik. We leggen je zo uit hoe lang kikkererwten moeten koken en wellen voor gebruik. Vervolgens leggen we je ook uit hoe je de kikkererwten kan roosteren in de oven en hoe je ze kan bakken in de pan.

De kikkererwten koken en weken

Voor het koken van kikkererwten gebruik je gedroogde bonen, omdat deze meer smaak bevatten dan voorgegaarde bonen. Nadeel is wel dat de gedroogde kikkererwten behoorlijk wat meer tijd kosten dan voorgegaarde erwten. Een flinke portie soms ruim een halve dag duren om klaar te maken. Gelukkig hoef je er niet al die tijd bij te zijn, maar zorg er wel voor dat je hier rekening mee houdt. Voordat we de kikkererwten kunnen koken, zullen we ze moeten weken.

Kikkererwten weken

De gedroogde kikkererwten moeten zo’n 8 tot 12 uur lang weken voordat deze klaar zijn om gekookt te worden. Door de kikkererwten te wellen zorg je ervoor dat ze zachter zijn. Zo hoeven ze minder lang te koken en kan je lichaam ze makkelijker verteren. Om de peulvruchten te wellen neem je een ruime pan, bak of kom. Deze vul je vervolgens met koud water. Hiervoor moet je ongeveer 3 keer zoveel water gebruiken als kikkererwten. Kortom, maak je 300 gram kikkererwten, dan zal je zo’n 900 gram water nodig hebben.

Nadat de kikkererwten zo’n 8 tot 12 uur hebben geweekt, giet je ze leeg in een vergiet. Spoel de bonen nog even goed af onder de kraan, zodat het eventueel laatste vuil ook weg is. Je bent dan klaar om de kikkererwten te koken.

Kikkererwten koken

Na het wellen ben je klaar om de kikkererwten te koken. Hiervoor breng je een ruime pan met vers water aan de kook. Gebruik dezelfde verhouding als bij het wellen. 3 keer de hoeveelheid water als de (originele) hoeveelheid kikkererwten. Als het water kookt voeg je de kikkererwten toe. Voeg hier geen zout aan toe. Zout kan ervoor zorgen dat de buitenkant van de erwt niet zacht wordt. Het voordeel van kikkererwten koken is dat deze niet snel openbreken, waardoor een iets langere kooktijd geen ramp is.

Hoe lang moeten kikkererwten koken

De geweekte kikkererwten moeten 45 tot 60 minuten worden gekookt, afhankelijk van de hoeveelheid. Kook je de kikkererwten langer dan verliezen ze een bite en kunnen ze zacht zacht worden. Dit doe je in principe alleen als je er puree of hummus van wil maken. De kooktijd is dan ook al snel anderhalf uur voor een mooi, zacht resultaat. Na het koken giet je de kikkererwten af en spoel je ze nog een keer met wat koud water af. Vervolgens ben je klaar om de erwten te serveren.

Geroosterde kikkererwten uit de oven

Kikkererwten zijn ideaal om te roosteren in de oven. Door de peulvruchten te roosteren worden ze lekker krokant en krijgen ze een volle, nootachtige smaak. Het makkelijkst is om voor geroosterde kikkererwten voorgegaarde kikkererwten te gebruiken.

Om de kikkererwten te roosteren verwarm je allereerst de oven voor op 200 graden. Vervolgens laat je de erwten uit het potje uitlekken. Leg ze dan in een schaaltje en voeg hier een klein scheutje olijfolie aan toe. Eventueel kan je hier nog wat kruiden en specerijen aan toevoegen, zoals knoflookpoeder, paprikapoeder, gemberpoeder, komijn of chilipeper. Net wat je eigen voorkeur heeft. Meng de kikkererwten, olijfolie en specerijen door elkaar.

Leg de kikkererwten op een vel bakpapier en leg dit op een bakplaat. Zorg er hierbij voor dat de peulvruchten goed verdeeld zijn over het bakpapier. Als de oven is voorverwarmd, schuif je de bakplaat in de oven. Rooster de kikkererwten in zo’n 15 minuten gaar. Haal dan de kikkererwten uit de oven en schud ze even goed door elkaar. Zo blijven ze niet plakken en worden ze goed, rondom gegaard. Schuif ze terug in de oven en rooster ze nog zo’n 10 minuten. Zijn de kikkererwten mooi goudbruin van kleur? Dan zijn ze klaar om uit de oven te worden gehaald en te worden geserveerd.

Kikkererwten bakken in de pan

Naast het roosteren en koken van de kikkererwten, kan je er ook voor kiezen om de kikkererwten te bakken in de pan. Met het bakken van de kikkererwten zorg je er ook voor dat ze lekker krokant zijn. Als je kikkererwten wil bakken, kan je kiezen uit erwten uit een potje of kikkererwten die je zelf hebt gekookt. De bereiding blijft hetzelfde.

Voor het bakken van de kikkererwten verwarm je een scheutje (olijf)olie in een koekenpan. De erwten kan je voor het lekkerste resultaat het beste even bestrooien met wat zout en peper. Eventueel kan je hier ook wat kruiden of specerijen aan toevoegen. Hier kan je dezelfde voorbeelden voor aanhouden als hierboven bij het roosteren. Meng alles goed door elkaar.

Gooi vervolgens de kikkererwten in de pan als de olie goed verhit is. Bak de kikkererwten in 5 tot 10 minuten mooi goudbruin. Tijdens het bakken schud je de kikkererwten regelmatig even goed door elkaar. Zo worden ze mooi egaal qua kleur en rondom lekker knapperig. Haal ze dan van het vuur en je kan heerlijk serveren. Ideaal voor wat bite bij een gerecht of als snack.

Wat gaat goed samen met kikkererwten?

Voedingswaarden van kikkererwten

Energie (kcal) 325
Vet
Waarvan verzadigd
3,5 gram
0 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
48 gram
0 gram
Voedingsvezels 9,5 gram
Eiwit 20 gram

Bron: Voedingswaardetabel.nl