1. Home
  2. Rijst, pasta en granen
  3. Basmati rijst

Basmati rijst koken

Basmati rijst staat in veel Zuid-Aziatische gerechten centraal, zoals curry’s met bijvoorbeeld kipworteltjes en peultjes. In tegenstelling tot andere soorten rijst heb je na de basmati rijst koken niet dat deze kleverig en zompig wordt. De rijst blijft stevig en dat maakt hem perfect voor diverse soorten gerechten en recepten.

Voor eigenlijk elk recept met basmati rijst is het nodig om deze rijst te koken. Dit is dan ook de meest gebruikte manier van bereiden. In sommige gevallen kan je de rijst daarna nog meebakken, maar ook dan zal je deze eerst moeten koken. Alles over basmati rijst koken, maar ook wat het is leggen we je uit!

basmati-rijst

Basmati rijst koken in het kort

Basmati rijst gekooktOm snel aan de slag te kunnen met basmati rijst koken, hebben we kort, stap voor stap voor je beschreven hoe je deze rijstsoort moet klaarmaken. Basmati rijst koken doe je zo:

  1. Weeg de hoeveelheid basmati rijst die je wil koken af, gemiddeld genomen 100 gram per persoon;
  2. Spoel de basmati rijst nu onder de kraan net zolang totdat het spoelwater helder is;
  3. Breng een pan met een ruime hoeveelheid water aan de kook;
  4. Op het moment dat het water kookt, voeg je al roerend de basmati rijst toe, eventueel met een snufje zout;
  5. In ca. 8 tot 10 minuten kook je de basmati rijst gaar;
  6. Giet het water af en laat de rijst nog even in de pan droog stomen met het deksel op driekwart. De basmati rijst is dan klaar om geserveerd te worden!

Wat is basmati rijst?

Basmati rijst is een rijstsoort die van oorsprong uit het grensgebied van India, Pakistan en Nepal afkomstig is. Het overgrote deel van de wereldwijde export van deze rijstsoort is dan ook afkomstig uit deze twee landen. Toch word basmati rijst ook veel gebruikt in de Indonesische en Bengaalse keuken. De rijstsoort kenmerkt zich door een lange korrel en intense, licht pittige smaak. Zeker in vergelijking met witte rijst is dit een wereld van verschil. De te langer de korrel, des te beter. De kleur is daarnaast licht goudkleurig. Verder heeft basmati rijst een lichte, nootachtige smaak.

De naam van deze rijstsoort, basmati, is afgeleid van het woord vasmati, dit betekent in het Sanskriet geurig. Dit merk je ook zeker terug tijdens het bereiden van de rijst. De lekkere geur van de rijst zal je tijdens het koken al doen watertanden.

Waar kan je basmati rijst kopen?

Basmati rijst kan je steeds vaker in de supermarkt kopen, maar let er goed op dat je ook echt basmati rijst koopt. Niet alles waar basmati op staat is ook daadwerkelijk deze rijstsoort. Let dus goed op de lengte en structuur van de rijst, maar ook de geur. Tegenwoordig hebben onder andere Lidl, Albert Heijn en Jumbo deze rijstsoort in de schappen liggen. Bij Jumbo verkopen ze bijvoorbeeld het merk Daawat en bij Albert Heijn voor Tilda. Lidl heeft het eigen huismerk, Golden Sun.

Ondanks dat je basmati rijst op steeds meer plekken kan kopen raden we nog steeds aan om naar de toko bij je in de buurt te gaan voor echt goede basmati rijst. Vaak is de kwaliteit hiervan een stuk beter en de prijs een stuk schappelijker. Een kwalitatief goed merk is Laila. Ook bij veel online toko’s kan je dit merk kopen of via Bol.com.

Hoe moet je basmati rijst koken?

Gekookte basmati rijst in een kommetjeBasmati rijst koken is relatief eenvoudig en vergelijkbaar met die van andere rijstsoorten. Weeg allereerst de hoeveelheid rijst af die je wil gaan koken. Het makkelijkst is om 100 gram per persoon aan te houden, eventueel 75 gram voor de kleinere eter. Voordat je de rijst daarna kan koken, moet je deze even spoelen. Dit doe je door de rijst te blijven wassen onder de kraan, net zolang tot het water helder is. Vervolgens zet je een pan met een ruime hoeveelheid wat op het vuur en dit breng je aan de kook. Op het moment dat het water kookt is het tijd om de rijst toe te voegen.

Kooktijd van basmati rijst

Als je het water aan de kook hebt gekregen, voeg je al roerend de basmati rijst toe. Vervolgens kan je hier nog een snufje zout aan toevoegen, maar dit is geheel naar eigen smaak. In principe is dit niet nodig. Vervolgens breng je de rijst opnieuw aan de koken terwijl je deze zachtjes omroert.

De kooktijd van de basmati rijst is zo’n 8 tot 10 minuten gaar op een zacht vuur, terwijl het water blijft koken. Giet hierna het water af en laat de rijst nog even stomen in de pan, waarbij je het deksel driekwart op de pan hebt. Zo blijft de meeste warmte behouden, maar verlies je wel het laatste vocht. De basmati rijst is nu klaar om geserveerd te worden.

Veelgestelde vragen over basmati rijst koken en bereiden

Wat gaat goed samen met basmati rijst?

Voedingswaarden van basmati rijst

Energie (kcal) 354
Vet
Waarvan verzadigd
0,6 gram
0,1 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
78,5 gram
0,2 gram
Voedingsvezels 1,3 gram
Eiwit 7 gram

Bron: Voedingswaardetabel.nl