1. Home
  2. Groentes
  3. Paksoi

Paksoi bereiden

Paksoi is een overheerlijke Oost-Aziatische groente die in tal van recepten terugkomt. De groente is heerlijk knapperig en heeft een frisse smaak. Paksoi bereiden kan daarnaast op tal van manieren. Zo kan je deze groente koken, wokken, stomen of gewoon rauw gebruiken. Het knapperige van de paksoi maakt dat het een heerlijke aanvulling in een salade is. Daarnaast kan je paksoi bereiden in een lekkere stamppot.

Hoewel paksoi veel terugkomt in Aziatische gerechten, past deze groente ook goed in andere recepten als aanvulling. Wij leggen je natuurlijk uit hoe je paksoi op verschillende manieren kan bereiden. Zo zal je deze bladgroente voortaan perfect klaarmaken.

paksoi

Wat is paksoi?

Paksoi is een groene bladgroente die veel wordt gebruikt in de Oost-Aziatische keuken, waaronder de Chinese keuken. Met name in wokgerechten komt deze groente erg goed tot zijn recht, maar ook gestoomd of gekookt is paksoi zeer smakelijk. Daarbij bevat paksoi bijna geen calorieën, waardoor het ook erg populair is in diverse diëten. Hoewel de groente van origine uit Oost-Azië komt, wordt deze tegenwoordig ook veel in Europa geteeld, waaronder in Nederland. Doordat paksoi goed tegen verschillende temperaturen kan, is de groente het gehele jaar verkrijgbaar bij de groenteboer en in de supermarkt.

Wat kan je met paksoi maken?

Doordat de groente zo knapperig en veelzijdig is, wordt paksoi voor veel verschillende soorten gerechten gebruikt. Zoals gezegd is paksoi ideaal in wokgerechten (roerbakgerechten), waarbij de groente wordt gecombineerd met diverse andere groentes, zoals taugé of wortel.

Naast deze wat meer traditionele bereiding is paksoi ook perfect te gebruiken in salades. Je kan er dan voor kiezen om de paksoi gewoon rauw toe te voegen, waardoor de bite extra goed blijft, of deze eerst kort te koken of stomen. Verder is het steeds populairder om paksoi te gebruiken als onderdeel van een stamppot, waarbij de smaak vergelijkbaar is met die van andijvie.

Paksoi bereiden

Zoals gezegd kan je paksoi bereiden op diverse manieren, maar kan je deze ook rauw eten. Wij leggen je uit hoe je paksoi kan koken, roerbakken (wokken) en stomen. Ongeacht welke manier je kiest (inclusief rauw eten), begin je met het schoonmaken van de paksoi. Dit moet goed gebeuren, omdat er anders bijvoorbeeld zand of ander vuil kan achterblijven en dit niet smakelijk is in je gerecht.

Schoonmaken van de paksoi

De paksoi schoonmaken kan je gewoon doen door de paksoi geheel intact te laten, maar je kan er ook voor kiezen om eerst de onderkant af te snijden en de groente per stengel schoon te maken. Wel is het belangrijk dat je het schoonmaken goed en grondig doet. Om de paksoi schoon te maken was je de stronk of stengels onder de kraan. Zorg ervoor dat je hierbij de moeilijker bereikbare plekken ook goed meeneemt, omdat zich hier nogal wat zand en vuiligheid kan ophopen. Je kan hiervoor eventueel een speciale groenteborstel gebruiken. Na het schoonmaken kan je de groente verder verwerken.

Paksoi koken

Als je de paksoi gaat koken, snijd je na het schoonmaken de groene bladeren van de stengels. Let op, deze hoef je niet per se weg te gooien en kan je ook gebruiken tijdens het koken van de paksoi. Breng nu eerst een pan water aan de kook met een snufje zout. Dit hoeft geen pan vol te zijn, een bodem die ongeveer de kwart van de pan vult is voldoende. Terwijl de pan op het vuur staat, snijd je de stengels in gelijke stukken van zo’n 2 à 3 centimeter.

Als het water kookt voeg je de stukjes stengel toe aan het water en dit laat je zo’n 3 minuten koken. Vervolgens voeg je de bladeren toe aan het water en deze kook je nog ongeveer 2 minuten mee. Haal dan de pan van het vuur en giet de paksoi af. Doe dit zorgvuldig en laat de paksoi goed uitlekken, zo voorkom je een plas water op je bord.

Paksoi roerbakken (wokken)

Paksoi roerbakken of wokken is eigenlijk dé manier om deze bladgroente klaar te maken. De smaak en textuur komen dan zo goed mogelijk uit. Wij beschrijven enkel hoe je de paksoi los moet roerbakken of wokken, maar lekkerder is om dit te combineren met bijvoorbeeld andere groenten.

Nadat je de paksoi hebt schoongemaakt, snijd je de stengels weer in gelijke delen, maar je snijdt nu ook de groene bladeren in repen. Eventueel kan je dan wat keukenpapier op de paksoi drukken om wat vocht te verwijderen.

Zet dan een wokpan op het vuur met wat olie en laat deze zeer warm worden.Vervolgens voeg je wat van de stengels toe, maar doe dit in delen. Als alle stukjes stengel zijn toegevoegd, roerbak je dit geheel zo’n 3 à 4 minuten. Vervolgens voeg je de reepjes blad toe om deze nog zo’n 2 minuten mee te wokken. Proef dan een stukje stengel en als deze beetgaar is, ben je klaar om de pan van het vuur te halen en de paksoi te serveren.

Paksoi stomen

De paksoi stomen is ideaal, omdat de groente erg veel vocht bevat. Het stomen lijkt erg veel op het koken van de paksoi, waarbij je eerst de bladeren verwijderd en vervolgens de stengels in gelijke stukken snijdt. De stukken stengel doe je in de stomer en deze stoom je voor zo’n 4 tot 6 minuten. Je voegt dan de bladeren toe en deze stoom je nog zo’n 2 minuten mee. Vervolgens ben je klaar om de groente te serveren. Eventueel kan je het stoomvocht van de paksoi nog verwerken in een mooie bouillon.

Wat gaat goed samen met paksoi?

Voedingswaarden van paksoi

Energie (kcal) 9
Vet
Waarvan verzadigd
0 gram
0 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
0,8 gram
0 gram
Voedingsvezels 1 gram
Eiwit 1 gram

Bron: Voedingswaardetabel.nl