1. Home
 2. Vlees
 3. Lamsrack

Lamsrack bereiden en klaarmaken

Lamsrack is een heerlijk stukje vlees dat afkomstig is van de rug van een lammetje. Het is het vlees dat om de ribben zit en is voorzien van een klein vetrandje. Lamsrack bereiden en klaarmaken is op meerdere manieren te doen en zorgt voor een heerlijk mals en sappig stukje vlees. Dit stukje vlees is dan ook het meest malse vlees van het lam.

Je kan lamsrack op meerdere manieren bereiden en klaarmaken. Zo kan je ervoor kiezen om deze in de oven te bereiden, maar je kan de lamsrack ook braden in de pan, grillen of klaarmaken op de barbecue. Wij leggen je alles uit over het klaarmaken en bereiden van lamsrack!

Twee stukken lamsrack

Lamsrack bereiden

Lamsrack bereiden en klaarmaken perfect roséZoals gezegd kan je lamsrack op verschillende manieren bereiden. De oven, in de pan, grillen of van de barbecue, het kan allemaal. Belangrijk bij het bereiden van lamsrack is dat je het vlees goed op kamertemperatuur laat komen. Afhankelijk van het gewicht haal je deze een half uur tot anderhalf voor het bereiden uit de koelkast. 

Het lekkerste is om lamsrack rosé te garen. De smaak en textuur zijn dan optimaal en het vlees is goed gegaard. Wij raden aan om met een kernthermometer te werken om de perfecte temperatuur te krijgen. Deze zijn niet duur en de kwaliteit van je gerecht gaat enorm vooruit. Lees hier hoe je een kernthermometer gebruikt.

Lamsrack in de oven klaarmaken

Eén van de lekkerste en ook meest populaire manieren van bereiden is de lamsrack in de oven klaarmaken. Hoewel, je hebt hiervoor ook een pan nodig. Lamsrack in de oven klaarmaken doe je als volgt:

 1. Begin met de oven voorverwarmen op 200 graden.
 2. Bestrooi de lamsrack met peper en zout aan beide kanten en wrijf dit losjes in.
 3. Zet een koekenpan op hoog vuur en laat hier een klontje roomboter of croma in smelten. Eventueel kan je nog een klein scheutje olijfolie toevoegen voor net wat extra smaak.
 4. Leg als de boter goed gesmolten is de lamsrack in de pan en bak dit op hoog vuur rondom bruin.
 5. Als het vlees mooi bruin is haal je het uit de pan en leg je het in een braadslede of ovenschaal.
 6. Steek een kernthermometer in het dikste stuk van de lamsrack en schuif deze in de oven. De thermometer moet tussen de 50 en 55 graden aangeven. Meestal duurt dit zo rond de 10 minuten. Heb je geen kernthermometer voor de lamsracks? Hou dan de tijd van 10 minuten aan. Het vlees is gaar en op z’n lekkerst als deze mooi rosé is.
 7. Als de lamsracks gaar zijn haal je ze uit de oven en pak deze in met aluminiumfolie. Laat de racks nog een minuut of 5 rusten, het liefst op een warm bord.
 8. Je kan de lamsracks nu aansnijden en opdienen, eet smakelijk!

Lamsrack op de barbecue bereiden

Eén van de lekkerste manieren om lamsrack te bereiden is deze op de barbecue klaarmaken. Het lekkerst is om hiervoor een mooie marinade of kruidenmix te gebruiken. Je kan natuurlijk ook werken met verse kruiden. Meer over kruiden en marineren vind je hieronder.

Lamsrack op de barbecue bereiden doe je onder meer door middel van indirecte bereiding. Je hebt hier dus wel even de tijd voor nodig en dit is goed om te onthouden als je het vlees op deze manier wil klaarmaken. Marineer bijvoorbeeld eerst het vlees en begin direct daarna vast met het klaarmaken van de barbecue. Lamsrack op de barbecue bereiden doe je zo:

 1. Maak de barbecue klaar voor indirect grillen. Het meest ideaal is om een temperatuur van zo’n 70 tot 80 graden te bereiken en maximaal een temperatuur van 100 graden.
 2. Als de barbecue op de juiste temperatuur is en de lamsrack mooi op kamertemperatuur en gemarineerd, dan leg je ze op het indirecte deel van het rooster. Steek eventueel nog de kernthermometer erin en doe het deksel op de barbecue.
 3. Laat de lamsrack garen totdat deze een kerntemperatuur heeft bereikt van 48 graden. De tijd die dit kost is afhankelijk van hoe dik en groot het stuk vlees is, maar je kan uitgaan van ongeveer een uur als vuistregel.
 4. Als het vlees de juiste temperatuur heeft bereikt of een uur heeft gegaard haal je het van de barbecue en leg je het op een bord. Eventueel kan je deze even afdekken, maar je hebt het vlees zo weer nodig.
 5. Maak de barbecue klaar om het vlees direct te bereiden. Hiervoor moet je het vuur weer opstoken totdat de barbecue een temperatuur van 200 graden bereikt.
 6. Als de barbecue 200 graden is leg je de lamsrack weer op de barbecue. Schroei deze direct boven de hete kolen rondom dicht.
 7. Steek de kernthermometer weer in het vlees en gaar de lamsrack verder tot een kerntemperatuur van ongeveer 55 graden is bereikt, hiervoor kan je als vuistregel 3 minuten aanhouden.
 8. Haal bij de juiste kerntemperatuur de lamsracks van de barbecue en leg ze op een bord. Laat het vlees nog 5 à 10 minuten rusten en het is klaar om aangesneden en geserveerd te worden. Geniet van je heerlijke lamsracks van de barbecue!

Lamsrack braden in de pan

Een andere manier om lamsrack te bereiden is deze braden in de pan. Hierbij kan je de hele rack in één keer braden. Wel heb je een behoorlijke flinke pan nodig hiervoor. Mocht het niet in één keer lukken, dan kan je de koteletjes ook in meerdere stukken snijden. Zorg ervoor dat de lamsrack goed past. De lamsrack in de pan bereiden doe je zo:

 1. Marineer de lamsrack of strooi er peper en zout over en wrijf dit in.
 2. Verhit een flinke klont roomboter in een grote braadpan en laat deze smelten. De boter is goed gesmolten als deze mooi lichtbruin kleurt, pas op dat deze niet verbrandt.
 3. Als de boter gesmolten is leg je de lamsrack in pan en schroei de deze in 1 à 2 minuten per kant goed dicht. Het vuur mag dus op z’n hoogst staan.
 4. Blus de dichtgeschroeide racks af met flink wat water of rode wijn voor net wat meer smaak.
 5. Doe het deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat de lamsrack op deze manier zo’n 15 minuten sudderen. Eventueel kan je nu ook een kernthermometer in het dikste stuk vlees steken. Het vlees is gaar als deze een kerntemperatuur tussen de 50 en 55 graden heeft.
 6. Haal de lamsracks na een kwartier of als de juiste kerntemperatuur bereikt is uit de pan en pak deze in met aluminiumfolie. Laat het vlees een kwartier rusten, bij voorkeur op een warm bord.
 7. Haal het vlees uit het aluminiumfolie en snijd de koteletjes los. Eet smakelijk!

Het vet van de lamsracks dat vrijkomt tijdens het braden kan je gebruiken voor een heerlijke jus. Blus het af met wat water en laat het inkoken. Heerlijk om je maaltijd compleet te maken!

Lamsrack grillen

Lamsrack kan je ook grillen op een grillplaat of in de grillpan. Dit geeft het vlees een lekker grillrandje. Dit gaat perfect samen met het zachte lamsvlees. Marineer of kruid het vlees voordat je het gaat grillen en zorg dat het vlees op kamertemperatuur is.

Om de lamsracks te grillen verhit je de grillplaat of grillpan totdat deze goed heet is, de rook mag er bijna vanaf komen. Leg de lamsracks dan op de grill en bak ze 3 minuten per kant, in totaal dus 6 minuten. Ze worden dan mooi rosé van binnen en krijgen de kenmerkende grillstrepen. Haal de racks dan uit de pan en pak ze in met wat aluminiumfolie. Laat ze nog enkele minuten rusten voordat je serveert. Eet smakelijk en geniet van je heerlijke gegrilde lamsracks.

Lamsrack marineren of kruiden

Lamsrack met tijm en knoflookLamsrack is ideaal om heerlijke te marineren of kruiden voordat je deze gaat klaarmaken. Je kan er allerlei kanten mee uit. Met name frisse, lente-achtige kruiden en marinades gaan perfect samen met dit vlees. In principe de kruiden die in hetzelfde seizoen thuishoren als het seizoen waarin de lammetjes ter wereld komen. Hiermee zit je altijd goed en kan je genieten van heerlijke racks.

Kruiden die goed samengaan met lamsracks

De volgende kruiden en smaakmakers gaan perfect samen met lamsracks:

 • Knoflook
 • Oregano
 • Tijm
 • Honing
 • Rozemarijn
 • Salie
 • Olijfolie
 • Peper en zout
 • Citroen

Heerlijke marinades voor lamsrack

Er zijn verschillende marinades die perfect passen bij lamsrack. Hiermee kan je heerlijk variëren en proberen. Zo kan je elke keer een net iets andere twist aan je racks geven. De volgende marinades zijn ideaal voor lamsrack:

 • Eenvoudige, frisse marinade van munt, mosterd, olijfolie, knoflook, peper en zout
 • Groene kruiden marinade met rozemarijn, tijm, knoflook, citroen, olijfolie, peper en zout
 • Ketjap marinade van bruine suiker, ketjap, knoflook, gember en sambal
 • Provencaalse marinade met tijm, salie, rozemarijn, knoflook, olijfolie, peper en zout
 • Honing mosterd marinade van mosterd, honing, olijfolie, knoflook, rozemarijn en tijm

Veelgestelde vragen over lamsrack bereiden en klaarmaken

Wat gaat goed samen met lamsrack?

Voedingswaarden van lamsrack

Energie (kcal) 169 kcal
Vet
Waarvan verzadigd
10 gram
4,3 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
0 gram
0 gram
Voedingsvezels 0 gram
Eiwit 19,9 gram

Bron: USDA