1. Home
  2. Blog
  3. Hoe gebruik je een kernthermometer?

Hoe gebruik je een kernthermometer?

Hoe-gebruik-je-een-kernthermometerEen kernthermometer is ideaal als je iets gaat bakken of braden, zoals een heerlijk stuk rosbief. Niet voor niets gebruiken de meeste professionals of ervaren hobbykoks er één. Wij raden ook vaak aan om gebruik te maken van een kernthermometer, maar hoe doe je dit precies? Wij geven in deze blog dan ook antwoord op de vraag hoe gebruik je een kernthermometer? Zo weet je precies hoe je ermee aan de slag kan als je deze gekocht hebt!

Verschillende soorten kernthermometers

Er zijn verschillende soorten kernthermometers op de markt verkrijgbaar. Zo zijn er digitale en analoge thermometers te koop. Bij de digitale kernthermometers is het inmiddels ook zo dat deze in verbinding met je telefoon kunnen staan. Je krijgt dan een melding op het moment dat de gewenst temperatuur is bereikt.

Een groot verschil tussen de digitale en analoge thermometers is de prijs. De digitale versies zijn vaak wat prijziger dan de analoge versies. Dit uit zich echter ook in de precisie waarop temperaturen kunnen worden afgelezen. Op een digitale thermometer kan de kerntemperatuur van het vlees tot op de graad nauwkeurig worden afgelezen. Bij analoge thermometers is dit een stuk minder secuur en kan het enigszins schommelen.

Een goede kernthermometer kopen

Kernthermometers zijn dus in verschillende soorten te koop, maar hoe weet je nu of je een juiste koopt? Geen nood! Wij hebben er inmiddels een behoorlijk aantal in onze handen gehad. Tegenwoordig gaan wij voor een digitale kernthermometer met app. Je betaalt hier misschien iets meer voor, maar als je een barbecue hebt en je bent in gesprek met mensen is het wel zo prettig een notificatie te krijgen. Zo ben je nooit meer te laat bij je vlees.

Dit wil overigens niet zeggen dat andere digitale of analoge kernthermometers ‘slecht zijn’. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar ook een stukje luxe. Analoge thermometers zien er vaak wel net wat authentieker uit. Als je dicht bij het vlees in de buurt blijft of de tijd goed in de gaten houdt, kan er ook met een analoge meter weinig verkeerd gaan. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je de thermometer goed in het vlees steekt. Een aantal goede kernthermometers waar wij fan van zijn, zijn:

Een kernthermometer gebruiken

Kernthermometer-in-vleesAls je een kernthermometer hebt is het belangrijkste hoe je deze gebruikt. In de meeste gevallen zal je de thermometer gebruiken bij grotere stukken vlees, maar in principe kan je deze ook voor een biefstukje of ossenhaasje gebruiken.

Om de thermometer goed te gebruiken steek je deze in het dikste deel van het vlees. Indien er botten in het vlees zitten, zoals bij kalkoen, dan is het belangrijk ervoor te zorgen dat je deze niet raakt. Als de thermometer goed in het vlees zit dan kan deze de oven in, de pan in of op de barbecue (of welke andere manier van bereiden dan ook). Het vlees is gaar als deze de juiste kerntemperatuur heeft bereikt. Dit verschilt echter per vleessoort. Wij hebben de belangrijkste op een rij gezet.

Rundvlees en kalfsvlees

Rund en kalfsvlees hoeft niet per se doorbakken te zijn. Je kan dan ook de volgende kerntemperatuur aanhouden voor verschillende gradaties van garing voor rundvlees:

  • Rauw (bleu): 40-45 °C
  • Rood (rare): 50-55 °C
  • Rosé (medium): 55-60 °C
  • Doorbakken (well done): 65-70 °C

Voor kalfsvlees kan je deze temperaturen aanhouden:

  • Rosé: 65-70 °C
  • Doorbakken: 75-80 °C

Varkensvlees

Een ander veel gebruikte soort vlees is varkensvlees. Voor varkensvlees mag je een kerntemperatuur aanhouden van 70 tot 75 °C.

Lamsvlees

Lamsvlees hoeft net als rund en kalf niet per se doorbakken te zijn. Je mag dan ook de volgende kerntemperaturen aanhouden voor deze vleessoort:

  • Rosé: 60-65 °C
  • Doorbakken: 70-75 °C

Gevogelte

Gevogelte moet altijd goed doorbakken zijn, omdat je anders een behoorlijk risico op salmonellabesmetting hebt. Voor kip mag je een kerntemperatuur van 80 °C aanhouden en voor kalkoen een temperatuur van 80 tot 85 °C.