1. Home
  2. Groentes
  3. Aardappels

Aardappels koken

In Nederland zijn aardappels één van de meest gebruikte producten in de keuken. De aardappels koken is daarbij de meest gebruikte manier van bereiden, maar er zijn nog tal van andere manieren waarop deze groente bereidt kan worden. Zo kan je aardappels ook frituren, bakken of in de oven klaarmaken.

Daarbij kunnen aardappels in tal van gerechten gebruikt worden. Zo passen gekookte aardappels perfect bij een typisch Nederlandse GVA (groentevlees aardappelen) of in de stamppot. Kortom, aardappelen zijn een veelzijdig product waar je tal van kanten mee op kan. Daarbij zijn er ook nog eens verschillende soorten aardappelen met elk een eigen bereidingstijd. Wij leggen je alles uit over aardappelen koken!

aardappelen

Aardappels koken (in het kort)

Om snel aan de slag te gaan met aardappels koken hebben wij het je makkelijk gemaakt. Hieronder hebben we kort en bondig beschreven welke stappen je moet volgen voor het koken van aardappels:

  1. Schil de aardappels met een schilmesje of dunschiller en leg deze na het schillen direct in een pan met dun laagje water;
  2. Snijd de aardappels in gelijke stukken voor een gelijke garing en spoel ze even kort om;
  3. Doe de aardappels in een pan warm water met snufje zout en breng dit aan de kook;
  4. Vastkokende aardappels kook je rond de 20 minuten, kruimige aardappels tussen de 15 en 20 minuten;
  5. Kan je gemakkelijk met een vork in de aardappel prikken? Dan is deze klaar om geserveerd te worden.




Voor het koken van aardappels

Voordat je aardappels kookt is het tijd voor wat voorbereiding. Dit bestaat uit schillen, snijden en spoelen. Schil de aardappelen eerst met een schilmesje of dunschiller. Het makkelijkst is om een pan met koud water klaar te zetten, zodat je een geschilde aardappel meteen in het water kan leggen. Dit zorgt ervoor dat de aardappels niet bruin worden voordat ze gekookt worden.

Na het schillen snijd je de aardappels in gelijke stukken. Hoe groot je dit doet heeft vooral te maken met persoonlijke voorkeur. Je snijdt de aardappels in gelijke stukken om te zorgen voor een gelijke garing, zodat iedereen kan genieten van perfect gegaarde aardappelen. Vervolgens spoel je de aardappels even kort om, zodat deze niet aan elkaar plakken tijdens het koken. Tot slot doe je warm water in de pan en een snufje zout en de aardappels zijn klaar om gekookt te worden.

Diverse soorten aardappels koken

Zoals gezegd bepaalt het soort aardappel grotendeels hoe je de aardappelen moet bereiden. Zo gebruik je voor vastkokende aardappelen, zoals Nicola, Bildstar en Opperdoezer Ronde een ruime hoeveelheid water als je ze gaat koken. Kruimige aardappelen, zoals de Eigenheimer, Bildtstar, Bintje en Gloria, kook je weer met veel minder water. Deze aardappelen kan je het beste koken met duimhoog tot halfhoog water, waardoor het koken van deze aardappelen eerder stomen is. Zet je de kruimige aardappelen onder een flinke laag water, dan kan het geheel redelijk papperig worden wat de smaak niet ten goede komt.

Vastkokende aardappelen koken

Als je vastkokende aardappelen gaat koken begint dit dus met het onder water zetten van de aardappelen. Zorg ervoor dat de aardappelen net aan onder water staan, meer is niet nodig en zonde van het water. Je kookt vastkokende aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar. Zet op het moment dat het water kookt het vuur laag. Op die manieren kunnen de vastkokende aardappelen rustig garen. Na een minuut of 18 kan je gaan testen of de aardappelen gaar zijn. Prik daarvoor met een vork in de aardappel. Gaat dit soepel en zonder weerstand, dan zijn de aardappelen gaar en klaar om geserveerd te worden.

Het koken van kruimige aardappelen

Kruimige aardappelen zijn wat brozer dan vastkokende en moet je dus met wat meer beleid koken. Zet als je de kruimige aardappelen gaat koken deze half onder water.  De aardappelen kook je vervolgens in zo’n 15 tot 20 minuten gaar. Evenals bij vastkokende aardappelen kan je met een vork testen of de aardappelen gaar zijn. Zijn ze nog niet gaar? Blijf elke minuut checken of ze wel gaar zijn. Kook je deze aardappelen namelijk te lang, dan vallen ze uit elkaar en wordt het geheel vrij papperige.

Wil je deze aardappel helemaal tot in de perfectie garen? Haal ze dan uit het water vlak voordat ze gaar zijn en laat ze nog even nagaren en uitdampen op een vlamverdeler of warmhoudplaatje. Voordat je ze serveert schud je zo nog even goed op. Zo krijgen ze een unieke, kruimige textuur.

Andere manieren van aardappelen bereiden

Naast het koken van aardappels zijn er nog tal van andere manieren van bereiden. Zo kan je ze natuurlijk ook heerlijk bakken, poffen of natuurlijk frituren. Want laten we eerlijk zijn, wie houdt er nou niet van een goed portie verse frietjes? Natuurlijk kan je nog tal van andere heerlijke gerechten van aardappelen maken. Een aantal hiervan zijn aardappelpuree, aardappelpannenkoekjes of rösti. Daarnaast zijn aardappelen natuurlijk ideaal om te gebruiken in een ovenschotel met bijvoorbeeld bloemkoolpreibroccoli of andere groentes.

Wat gaat goed samen met aardappel?

Voedingswaarden van aardappel

Energie (kcal) 82
Vet
Waarvan verzadigd
0,1 gram
0 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
17 gram
0 gram
Voedingsvezels 2,5 gram
Eiwit 2 gram

Bron: Voedingswaardetabel.nl