1. Home
  2. Groentes
  3. Groene asperges

Groene asperges koken

Groene asperges, de aspergevariant die boven de grond groeit. De witte variant groeit namelijk onder grond. Daarnaast zijn er nog wat andere verschillen tussen groene en witte asperges. Zo kost groene asperges koken minder tijd, maar de voorbereiding waar meer tijd. Daarnaast heeft de groene variant van deze groente een sterkere smaak dan de witte.

Doordat groene asperges een sterkere smaak hebben zijn ze ideaal om te gebruiken in gerechten met andere sterke smaken, zoals rauwe hamsoorten en kazen, zoals Parmezaan. Naast de groene asperges koken, kan je ze ook grillen. Wij leggen je het stap voor stap uit!

groene-asperges

Stappenplan voor groene asperges koken

Allereerst leggen we je kort, stap voor stap, uit hoe je groene asperges moet koken. Liever de uitgebreide variant? Scroll iets door en we leggen je precies, in detail uit hoe je groene asperges moet schoonmaken en koken. De beknopte variant van groene asperges koken:

  1. Laat de groene asperges een half uur in koud water staan;
  2. Haal dan 2 tot 3 centimeter van de harde onderkant van de asperges af en schil eventueel de onderste helft van de asperges;
  3. Breng een pan met water met wat zout erin aan de kook, net genoeg zodat de asperges zo volledig onder water komen te staan;
  4. Zet het vuur lager en leg de asperges in het water, kook de groene asperges voor 3 tot 5 minuten;
  5. De asperges zijn gaar op het moment dat je er gemakkelijk met een vork in kan prikken;
  6. Haal de asperges uit het water met een schuimspaan en serveer ze!

Voor het koken van groene asperges

groene-asperges-snijdenVoordat je groene asperges koken kan is er enige voorbereiding nodig. Allereerst moet je de groene asperges een half uur in koud water laten staan. Dit zorgt ervoor dat de asperges zich kunnen volzuigen met water.

Nadat de groene asperges zich na 30 minuutjes hebben volgezogen met water is het tijd om de harde onderkant eraf te halen. Haal daarvoor 2 tot 3 centimeter van de onderkant van de asperges af. Je weet dat je goed zit op het moment dat je met het mes heel soepel door de asperge heen snijdt.

Mocht je hele dikke asperges hebben, dan kun je van de asperges ook nog de onderste helft schillen. Dit na het afsnijden van de onderkant. Dit is niet per se nodig en is afhankelijk van persoonlijke smaak. Nu kan je de groene asperges koken.

De groene asperges koken

groene-asperges-kokenNu je de nodige voorbereidingen hebt gehad is het tijd om de asperges te koken. Dit is een relatief kort proces. Zet een pan water met wat zout erin op het vuur en breng dit aan de kook. Dit kan je eventueel al doen tijdens het snijden en schillen van de groene asperges. Zorg ervoor dat er niet teveel water in de pan zit, maar precies genoeg dat de asperges net onder water staan. Als het water kookt, leg je de asperges in het water. Laat de groene asperges 3 tot 5 minuten koken.

Als je er van houdt dat de asperges net beetgaar zijn zit je meer rond de 3 minuten, wil je ze liever zacht en goed gaar hebben, dan zit je richting de 5 minuten. Je weet dat de asperges gaar zijn op het moment dat je er met een vork in kan prikken. Op het moment dat de asperges gaar zijn haal je ze direct uit water met bijvoorbeeld een schuimspaan. De asperges zijn klaar om geserveerd te worden!

Andere manieren om groene asperges te bereiden

Iets anders dan gekookte, groene asperges op tafel zetten? Je kan de groene asperges nog verder bereiden. Zo kan je de asperges ook lekker grillen na het koken. Ook kun je asperges wokken, stomen of blancheren. Allemaal lekkere manieren om groene asperges klaar te maken. Heerlijk in combinatie met bijvoorbeeld spinazie en een gekookt eitje. Hoe je er ook voor kiest om groene asperges te bereiden, een feestmaal wordt het zeker!

Veelgestelde vragen over groene asperges

Wat gaat goed samen met groene asperges?

Voedingswaarden van groene asperges

Energie (kcal) 20
Vet
Waarvan verzadigd
0,1 gram
0 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
3,9 gram
1,9 gram
Voedingsvezels 2,1 gram
Eiwit 2,2 gram

Bron: USDA