Asperges koken

Stappenplan groene asperges koken:

  1. Laat de groene asperges een half uur in koud water staan
  2. Haal dan 2 tot 3 centimeter van de harde onderkant van de asperges af en schil eventueel de onderste helft van de asperges
  3. Breng een pan met water met wat zout erin aan de kook, net genoeg zodat de asperges zo volledig onder water komen te staan
  4. Zet het vuur lager en leg de asperges in het water, kook de groene asperges voor 3 tot 5 minuten
  5. De asperges zijn gaar op het moment dat je er gemakkelijk met een vork in kan prikken
  6. Haal de asperges uit het water met een schuimspaan en serveer ze!

Groene asperges

De tijd die het kost om groene asperges te koken is in principe een stuk korter dan bij het koken van witte asperges. Echter kost de voorbereiding voordat je groene asperges kan koken weer langer dan bij de witte. Dit is één van de verschillende tussen de groene en witte asperges. Het grootste verschil tussen de twee varianten is dat de groene variant boven de grond groeit en de witte onder de grond.

Daarnaast heeft deze soort een sterkere smaak dan de witte variant. Bij de bereiding van groene asperges kan je dan ook experimenteren met sterke smaken, zoals rauwe hammen en mooie kazen, zoals Parmezaan. Voordat je echter van deze heerlijke groente kan genieten is er enige voorbereiding nodig. Wij leggen je precies uit wat je moet doen om groene asperges perfect te koken.

Voor het koken van groene asperges

Voordat je groene asperges koken kan is er enige voorbereiding nodig. Allereerst moet je de groene asperges een half uur in koud water laten staan. Dit zorgt ervoor dat de asperges zich kunnen volzuigen met water. Nadat de groene asperges zich na 30 minuutjes hebben volgezogen met water is het tijd om de harde onderkant eraf te halen. Haal daarvoor 2 tot 3 centimeter van de onderkant van de asperges af. Je weet dat je goed zit op het moment dat je met het mes heel soepel door de asperge heen snijdt.

Mocht je hele dikke asperges hebben, dan kun je van de asperges ook nog de onderste helft schillen. Dit na het afsnijden van de onderkant. Dit is niet per se nodig en is afhankelijk van persoonlijke smaak. Nu kan je de groene asperges koken.

De groene asperges koken

Nu je de nodige voorbereidingen hebt gehad is het tijd om de asperges te koken. Dit is een relatief kort proces. Zet een pan water met wat zout erin op het vuur en breng dit aan de kook. Dit kan je eventueel al doen tijdens het snijden en schillen van de groene asperges. Zorg ervoor dat er niet teveel water in de pan zit, maar precies genoeg dat de asperges net onder water staan. Als het water kookt, leg je de asperges in het water. Laat de groene asperges 3 tot 5 minuten koken.

Als je er van houdt dat de asperges net beetgaar zijn zit je meer rond de 3 minuten, wil je ze liever zacht en goed gaar hebben, dan zit je richting de 5 minuten. Je weet dat de asperges gaar zijn op het moment dat je er met een vork in kan prikken. Op het moment dat de asperges gaar zijn haal je ze direct uit water met bijvoorbeeld een schuimspaan. De asperges zijn klaar om geserveerd te worden!

Andere manieren om groene asperges te bereiden

Iets anders dan gekookte, groene asperges op tafel zetten? Je kan de groene asperges nog verder bereiden. Zo kan je de asperges ook lekker grillen na het koken. Ook kun je asperges wokken, stomen of blancheren. Allemaal lekkere manieren om groene asperges klaar te maken. Hoe je er ook voor kiest om groene asperges te bereiden, een feestmaal wordt het zeker!

groene asperges koken

Voedingswaarde groene asperges per 100 gram:

Kcal: 20
Koolhydraten: 3,9g
Waarvan suikers: 1,9g
Waarvan voedingsvezels: 2,1g
Eiwitten: 2,2g
Vetten: 0,1g
Waarvan verzadigd: 0,0g

Menu