1. Home
  2. Fruit, noten en specerijen
  3. Gember

Gember bereiden en gebruiken

Gember is een ontzettend lekkere specerij die met name in de Aziatische keuken veelvuldig gebruikt wordt, maar ook in Nederland een graag geziene gast is. Met deze wortelknol kan je allerlei kanten op. Zo kan je gember bereiden en gebruiken als smaakmaker in tal van gerechten, maar je kan er ook bijvoorbeeld thee van maken.

Afhankelijk van hoe je gember toepast moet je het op een andere manier gebruiken. Wij nemen je mee in hoe je gember kan gebruiken en bereiden. Zo haal je voortaan het maximale uit deze heerlijke knol die ook nog eens ontzettend gezond is!

Gember-bereiden

Wat is gember?

Gember is een wortelknol die wordt gewonnen uit de wortelstok van een gemberplant. Al eeuwenlang wordt deze knol gebruikt als specerijen in de meest uiteenlopende keukens. Hierbij wordt het gebruikt als smaakmaker, maar ook om bijvoorbeeld vlees malser te maken. Gember is ontzettend gezond en wordt dan ook vaak gebruikt in bijvoorbeeld thee. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat deze knol helpt tegen onder meer misselijkheid.

De smaak van gember wordt veelal omschreven als fris en scherp met een kruidige smaak. Ook citroenachtig is een aanduiding die veel voorbij komt. Niet voor niets gaan citroen en gember erg goed samen.

Waarvoor kan je gember gebruiken?

Gember wordt voor tal van doeleinden gebruikt. De lijst is bijna eindeloos. Als smaakmaker is het zeer bekend en wordt het gebruikt bij de bereiding van allerlei gerechten. Zo wordt het in Nederland bijvoorbeeld in veel baksels gebruikt, zoals speculaas, ontbijtkoek, gebak en taaitaai. Zelfs in sommige desserts wordt gember gebruikt. Met name in zoetigheden dus. Hoe anders is dit in veel Aziatische keukens. Gember wordt daar namelijk met name in hartige gerechten gebruikt. Denk aan curry’s, babi ketjap en babi pangang. In de meest Aziatische kruidenmixen zit bijvoorbeeld gedroogde en gemalen gember.

Verschillende manieren van gember bereiden

Afhankelijk van waar je de gember voor gaat gebruiken zal je deze anders bereiden. Zo kan je gember hakken, raspen of juist in plakken bereiden. Dit is als je de knol vers gebruikt. Het kan ook zo zijn dat je het gebruikt in één van de volgende vormen±

  • Gembersiroop
  • Gemberpoeder (dit zit veelal in Aziatische kruidenmixen)
  • Bakgember
  • Gekonfijte gember
  • Gekristalliseerde gember

Gember hakken

Gebruik je gember in een gerecht dan wil je niet dat in sommige happen de soms sterke smaak overheerst. Hiervoor hak je de gember fijn in hele kleine stukjes. Dit doe je door de gember eerst te schillen en vervolgens in zeer dunne plakjes te snijden. Hierna maak je van de plakjes smalle reepjes. Leg deze naast elkaar en hak alles fijn tot je een hoopje met gehakte gember overhoudt. Herhaal dit totdat je tevreden bent. Je kan het dan toevoegen in een gerecht.

Gember raspen

Voor sommige recepten heb je geraspte gember nodig. Dit is vrij eenvoudig om te doen, maar je moet wel een fijne rasp hebben. Haal de gember langs de rasp en de vlezige draadjes blijven achter. Hiervoor hoef je niet eerst de gember te schillen, omdat de schil niet door de rasp zal gaan.

Gember in plakjes gebruiken

Je kan gember ook in (dunne) plakjes gebruiken. Dit is natuurlijk vrij eenvoudig om te doen. Snijd de knol in de gewenste dikte en voeg de plakjes toe aan het gerecht of kookwater (zoals bij rijst). Je kan ervoor kiezen om de gember eerst te schillen, maar dit is niet per se nodig. In de meeste gevallen haal je de plakjes er weer uit voordat je het serveert, omdat hele plakken gember in een gerecht niet lekker zijn. Je gebruikt het dan puur als smaakmaker, zoals bij het water.

Gemberthee maken

Eén van de populairste dranken om met gember te maken is gemberthee. Dit is ontzettend eenvoudig om te doen. Breng allereerst een ruime hoeveelheid water aan de kook en snijd ondertussen verse gember in dunne plakjes. De schil kan je verwijderen, maar dit is niet per se nodig.

Als het water (bijna) kookt voeg je de plakjes toe. Laat dit nog een minuut of 3 tot 5 doorkoken. Haal dan het water van het vuur en laat nog een minuut of 5 tot 10 goed trekken. Schenk dan de thee in en voeg eventueel een paar druppels citroensap of een schijfje citroen naar smaak toe. Geniet van een heerlijk kopje gemberthee!

Veelgestelde vragen over gember

Wat gaat goed samen met gember?

Voedingswaarden van gember

Energie (kcal) 81
Vet
Waarvan verzadigd
0,8 gram
0,2 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
15,7 gram
1,7 gram
Voedingsvezels 2 gram
Eiwit 1,8 gram

Bron: Voedingscentrum.nl