1. Home
 2. Blog
 3. De juiste wijn bij het juiste gerecht kiezen

De juiste wijn bij het juiste gerecht kiezen

De juiste wijn bij het juiste gerecht kiezenEen goed gerecht kan vaak een nog lekkerder gerecht worden met de juiste wijn erbij. De smaken van het gerecht en de tonen van de wijn vullen elkaar dan mooi aan waardoor een schitterende smaakbeleving ontstaat. Deze combinatie tussen de juiste wijn en het juiste gerecht heet ook wel de ‘wijn en spijs combinatie’.

Het kiezen van de juiste wijn bij een mooi gerecht is soms vrij lastig. Zeker als je geen ervaren wijndrinker bent en toch een mooie wijn bij een gerecht wil serveren. Wij helpen je op weg. Hieronder hebben we voor je uitgeschreven hoe je de juiste wijn kan kiezen bij het gerecht dat je maakt. Daarnaast hebben we vast een aantal heerlijke wijnen bij verschillende ingrediënten voor je op een rij gezet. Zo serveer jij voortaan de juiste wijn bij je gerecht!

Hoe kies je de juiste wijn?

Als je een wijn en spijs combinatie maakt dan zijn er een aantal basisregels waar je vanuit kan gaan. Volg je deze, dan zit je 9 van de 10 keer goed met je wijnkeuze. Vind je een bepaalde soort wijn niet lekker, dan kan je natuurlijk altijd nog een alternatieve wijn kiezen. Het belangrijkste is immers dat jij het lekker vindt en niet dat je schenkt wat normaliter wordt aanbevolen.

De basisregels van wijn en spijs combinaties

Wijn inschenken bij het juiste gerechtIn principe zijn er 6 basisregels bij het kiezen van een wijn en spijs combinatie. Volg je deze, dan zit je veelal goed in de keuze. De wijn en het gerecht zullen elkaar aanvullen of versterken, waardoor de smaakbeleving optimaal is. De zes regels bij het kiezen van de juiste wijn zijn:

 • Bij zuur en zout gaat een zuurdere wijn: ook wel ‘strak combineren met strak’. Een gerecht waarin een zoute, zilte of zure smaak de boventoon voert zorgt meestal voor een ‘strak’ gevoel in de mond. Bij deze gerechten past het beste een wijn met een hoge aciditeit, een wat zuurdere wijn dus. Deze combinatie zorgt ervoor dat zowel het gerecht als de wijn ronder van smaak wordt. Denk hierbij aan een Pinot Noir of Sauvignon Blanc.
 • Rood vlees en tannines: bij een mooi stukje rood vlees, zoals rosbief of een ossenhaasje, gaat een rode wijn met daarin veel tannines perfect samen. De tannines en het rode vlees verzachten elkaar. Dit komt doordat het eiwit van het vlees het stroeve gevoel van de tannines opheft. De wijn zal hierdoor mooi zacht van smaak worden. Mooie wijnen met veel zijn een Bordeaux, Chianti of Barolo.
 • Een rond gevoel bij een zachte wijn: sommige gerechten hebben een romige, ronde of smeuïge smaak, kenners noemen dit ook wel een ‘filmend mondgevoel’. Hierbij kan je denken aan pasta carbonara of zalm in roomsaus. Deze gerechten gaan het beste samen met een zachte wijn die ook een rond gevoel achterlaat. Dit kan zowel een rode als witte wijn zijn, zoals een Pinot Gris, Merlot of Syrah.
 • De wijn moet passen bij het smaakgehalte: sommige gerechten zijn licht van smaak, denk aan kip of kalkoen. Andere gerechten zijn weer zwaarder van smaak (ook wel een hoger smaakgehalte). De wijn die je bij je gerecht kiest sluit hierbij aan. Hoe intenser het smaakgehalte van het gerecht, des te zwaarder of intenser mag de wijn zijn. Wijnen met een intenser smaakgehalte zijn een Malbec of Rioja.
 • Complexe gerechten bij een complexe wijn: evenals de intensiteit van het smaakgehalte is ook de complexiteit van het gerecht van belang bij de wijnkeuze. Een complex gerecht bestaat uit meerdere smaaklagen, zoals gevulde kalkoen. Kies je bij deze gerechten een zeer toegankelijke wijn zonder verschillende smaaklagen, dan zal de wijn in het niet vallen bij het gerecht. Hoe complexer het gerecht is des te complexer mag de wijn zijn. Een mooie complexe wijn is bijvoorbeeld een Bourgonge of Moezel.

Wees niet bang om contrast aan te brengen

Hoewel de regels hierboven uitgaan van een mooie combinatie waarbij er evenwicht en harmonie gezocht wordt tussen het gerecht en de juiste wijn, hoeft dit niet altijd het uitgangspunt te zijn. Soms bereik je de mooiste of lekkerste combinatie juist door contrast aan te brengen. 

Er zijn verschillende van deze combinaties die voor een mooie balans en smaakbeleving zorgen. Denk aan een kaasplankje met een mooie, zoete wijn, zoals Port. Een ander voorbeeld is een zeer machtige kaasfondue met een lichte wijn, zoals Pinot Blanc. Wees dus vooral niet bang om ook met contrast te werken bij het vinden van de juiste wijn bij je gerecht.

Welke wijn bij welk gerecht?

Verschillende wijnen bij spijsHoewel het meestal zo is dat de wijn gekozen wordt bij het gerecht wordt bereid, kan het natuurlijk ook andersom. Een gerecht kiezen bij de wijn die je voorkeur heeft. Wij hebben op een rij gezet welke wijnen mooi gaan bij welke smaken:

 • Droge witte wijn: past perfect bij salades en geroosterde groentes, maar ook bij vette vis of kip.
 • Zoete witte wijn: gaat goed samen met kruidig en pittig eten, een ideale wijn voor veel Aziatische gerechten.
 • Rosé: gaat mooi samen met flink gekruide gerechten, die vaak iets minder pittig zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Marokkaanse keuken.
 • Lichte rode wijn: heerlijk bij een wat lichter gerecht of paddestoelen. Past perfect bij een stukje karbonade of kip.
 • Medium rode wijn: gaat goed bij gegrild eten en gerechten uit de Mediterrane keukens. 
 • Volle rode wijn: past het beste bij rijk vlees dat is geroosterd, gerookt of op de barbecue is klaargemaakt.
 • Dessertwijnen: zoals de naam al zegt, ideaal bij het afsluitende gerecht: het dessert. Smaakt perfect bij een koekje, cake, ijs, chocolade of een kaasplankje en fruit.
 • Mousserende wijnen: ideaal bij vis en zeevruchten of andere gerechten die iets zoutig zijn, zoals sushi.