1. Home
  2. Groentes
  3. Zoete aardappel

Zoete aardappel koken en bereiden

Zoete aardappel koken of op een andere manier bereiden wordt steeds populairder. Hoewel de gewone aardappels nog steeds hartstikke populair zijn, worden zoete aardappels steeds vaker gebruikt als vervanger. Niet voor niets, want de textuur is vergelijkbaar met de gewone, maar qua smaak is deze een stuk zoeter. Met name kinderen vinden dit vaak een stuk lekkerder.

Naast zoete aardappel koken kan je er ook tal van andere kanten mee op. Van friet tot gebruik in ovenschotels, met zoete aardappel kan je tig kanten op. Daarnaast kan je zoete aardappel ook doorkoken om er bijvoorbeeld soep van te maken. Wij leggen je precies uit hoe je deze groente moet koken!

zoete aardappel

Zoete aardappel koken in het kort

Voor de uitgebreide uitleg hebben we kort, stap voor stap omschreven hoe je zoete aardappel moet koken. Benieuwd naar de uitgebreide uitleg of andere manieren van bereiden? Scroll dan nog even door! Zoete aardappel koken doe je zo:

  1. Schil de zoete aardappel en spoel deze kort af onder de kraan;
  2. Snijd uitlopers, beurse plekken en andere onregelmatigheden weg;
  3. Gooi de zoete aardappels in de pan en zet ze driekwart onder water;
  4. Voeg een snufje zout toe en kook de zoete aardappel in 12 tot 18 minuten gaar;
  5. Prik met een vork in de zoete aardappel om te testen of deze gaar is, gaat dit gemakkelijk, dan zijn ze gaar;
  6. Serveer de zoete aardappel of bereid deze verder!

Zoete aardappel koken (uitgebreid)

Eigenlijk bereid je zoete aardappel precies hetzelfde als gewone aardappelen. Van het schoonmaken tot het koken ervan. Je schilt de zoete aardappel dan ook eerst met een dunschiller. Vervolgens spoel je de zoete aardappelen kort af onder de kraan, eventueel in een vergiet. Uitlopers, beurse plekken en andere onregelmatigheden snijd je weg en klaar ben je om de zoete aardappelen te koken. Je kan de zoete aardappel ook koken met schil. Spoel ze dan enkel goed af om eventuele aarde en ander vuil te verwijderen.

Het koken van de zoete aardappels gaat ook nagenoeg hetzelfde. Je snijdt de zoete aardappel in gelijke parten en zet deze onder water. Je mag de pan hierbij ruim vullen, totdat de zoete aardappels voor driekwart onder water staan. Voeg dan nog een snufje zout toe en breng het water aan de kook. Afhankelijk van de hoeveelheid en de parten bedraagt de kooktijd van zoete aardappelen tussen de 12 en 18 minuten. Vanaf een minuut of 12 kan je testen of de zoete aardappelen gaar zijn. Dit doe je door een vork in één van de parten te prikken. Gaat dit gemakkelijk, dan zijn de zoete aardappelen klaar.

Verder verwerken van de gekookte zoete aardappelen

Als de zoete aardappelen zijn gekookt kan je er voor kiezen om ze direct te serveren, maar je kan ze ook nog verder verwerken. Van zoete aardappelen kan je namelijk mooie variaties maken. Zo kan je van de groente perfect een mooie soep maken. Dit geeft een romig en vol geheel, waardoor de soep een mooie maaltijd of voorgerecht kan worden. Ook heerlijk in combinatie met bijvoorbeeld linzen of wortel.

Een andere, heerlijke variant is zoete aardappelpuree. Om dit te maken pureer je de zoete aardappel. Voeg dan nog wat melk, boter, peper en zout toe en meng het geheel nogmaals met een blender. Zo krijg je een mooie, zoete puree.

Andere manieren om zoete aardappel te bereiden

Naast het koken van zoete aardappel kan je de groente ook nog op tal van andere manieren bereiden en verwerken. Evenals de gewone aardappel kan je de groente in de oven klaarmaken als onderdeel van een heerlijke ovenschotel of er heerlijke frietjes van maken uit de airfryer of frituur. Daarnaast kan je zoete aardappel ook perfect bakken of grillen. Voor sommige van deze gerechten is het verstandig de zoete aardappel eerst kort te koken, zodat het garingsproces wat sneller en gemakkelijker gaat. Hoe je de zoete aardappel ook bereid, wij weten zeker dat deze groente een nieuwe favoriet in je keuken kan worden.

Wat gaat goed samen met zoete aardappel?

Voedingswaarden van zoete aardappel

Energie (kcal) 94
Vet
Waarvan verzadigd
0,3 gram
0,1 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
20,5 gram
11,6 gram
Voedingsvezels 2,3 gram
Eiwit 1,1 gram

Bron: Voedingscentrum.nl