Zoete aardappel koken

Stappenplan zoete aardappel koken:

  1. Schil de zoete aardappel en spoel deze kort af onder de kraan
  2. Snijd uitlopers, beurse plekken en andere onregelmatigheden weg
  3. Gooi de zoete aardappels in de pan en zet ze driekwart onder water
  4. Voeg een snufje zout toe en kook de zoete aardappel in 12 tot 18 minuten gaar
  5. Prik met een vork in de zoete aardappel om te testen of deze gaar is, gaat dit gemakkelijk, dan zijn ze gaar
  6. Serveer de zoete aardappel of bereid deze verder

Hoewel de gewone aardappel nog steeds immens populair is, wordt de zoete aardappel ook steeds vaker gebruikt in de Nederlandse keuken. Niet voor niets, want de textuur is vergelijkbaar met die van gewone aardappel, maar de smaak een stuk zoeter. Dit maakt het bereiden van zoet aardappel populair, omdat kinderen dit vaak een stuk lekkerder vinden. Van friet tot gebakken en van ovenschotels tot het koken van zoete aardappel, wat je met de gewone aardappel kan, kan eigenlijk met de zoete aardappel ook. Zoete aardappel koken doe je in de meeste gevallen eerst voordat je de groente verder verwerkt. Wij leggen je precies uit hoe je de zoete aardappel moet koken en wat je er nog meer mee kan.

De zoete aardappel koken

Eigenlijk bereid je zoete aardappel precies hetzelfde als gewone aardappelen. Van het schoonmaken tot het koken ervan. Je schilt de zoete aardappel dan ook eerst met een dunschiller. Vervolgens spoel je de zoete aardappelen kort af onder de kraan, eventueel in een vergiet. Uitlopers, beurse plekken en andere onregelmatigheden snijd je weg en klaar ben je om de zoete aardappelen te koken. Je kan de zoete aardappel ook koken met schil. Spoel ze dan enkel goed af om eventuele aarde en ander vuil te verwijderen.

Het koken van de zoete aardappels gaat ook nagenoeg hetzelfde. Je snijdt de zoete aardappel in gelijke parten en zet deze onder water. Je mag de pan hierbij ruim vullen, totdat de zoete aardappels voor driekwart onder water staan. Voeg dan nog een snufje zout toe en breng het water aan de kook. Afhankelijk van de hoeveelheid en de parten bedraagt de kooktijd van zoete aardappelen tussen de 12 en 18 minuten. Vanaf een minuut of 12 kan je testen of de zoete aardappelen gaar zijn. Dit doe je door een vork in één van de parten te prikken. Gaat dit gemakkelijk, dan zijn de zoete aardappelen klaar.

Verder verwerken van de gekookte zoete aardappelen

Als de zoete aardappelen zijn gekookt kan je er voor kiezen om ze direct te serveren, maar je kan ze ook nog verder verwerken. Van zoete aardappelen kan je namelijk mooie variaties maken. Zo kan je van de groente perfect een mooie soep maken. Dit geeft een romig en vol geheel, waardoor de soep een mooie maaltijd of voorgerecht kan worden. Een andere, heerlijke variant is zoete aardappelpuree. Om dit te maken pureer je de zoete aardappel. Voeg dan nog wat melk, boter, peper en zout toe en meng het geheel nogmaals met een blender. Zo krijg je een mooie, zoete puree.

Andere manieren om zoete aardappel te bereiden

Naast het koken van zoete aardappel kan je de groente ook nog op tal van andere manieren bereiden en verwerken. Evenals de gewone aardappel kan je de groente in de oven klaarmaken als onderdeel van een heerlijke ovenschotel of er heerlijke frietjes van maken uit de airfryer of frituur. Daarnaast kan je zoete aardappel ook perfect bakken of grillen. Voor sommige van deze gerechten is het verstandig de zoete aardappel eerst kort te koken, zodat het garingsproces wat sneller en gemakkelijker gaat. Hoe je de zoete aardappel ook bereid, wij weten zeker dat deze groente een nieuwe favoriet in je keuken kan worden.

zoete aardappel koken

Voedingswaarde zoete aardappel per 100 gram:

Kcal: 85
Koolhydraten: 20g
Waarvan suikers: 4,2g
Waarvan voedingsvezels: 3g
Eiwitten: 1,6g
Vetten: 0,1g
Waarvan verzadigd: 0,0g

Menu