1. Home
  2. Vis en zeevruchten
  3. Zalm

Zalm bakken en andere manieren van bereiden

Zalm kan je op verschillende manieren bereiden, waarbij de zalm bakken de meest gebruikte manier van bereiden is. Dit heerlijke stukje vis heeft een zachte smaak en gaat goed samen met lichte groentes. Niet voor niets is het een populair product in tal van diëten, maar wordt het ook veel gebruikt bij de bereiding van sushi.

Door de verschillende manieren waarop je zalm kan bereiden is het een vissoort die bijna nooit gaat vervelen. Let er op dat je niet te vaak zalm eet, de vis wordt namelijk bedreigd. Geniet dus extra als je wel een stukje eet. Alles over zalm bereiden leggen we je hier uit!

zalm-bakken-en-bereiden

Hoe kan je zalm bereiden?

Zoals gezegd kan je zalm bereiden op tal van manieren en is de meest gebruikte methode de zalm bakken. Doordat dit de meest gebruikte manier van klaarmaken is zullen we je deze als eerste uitleggen. Daarbij kan je ervoor kiezen om de zalm op de huid te bakken of zonder huid. Dit kan zowel in de oven als in de pan.

Naast de zalm bakken is het ook mogelijk om de zalm te grillen, sous vide te bereiden, te stomen of te pocheren. Bij het grillen kan je ervoor kiezen om de zalm op de barbecue of in de grillpan klaar te maken. Beide zijn heerlijke opties.

Zalm bakken

De zalm bakken is de meest gebruikte bereidingstechniek om zalm klaar te maken. Niet voor niets, het geeft een heerlijke smaak. Zeker in combinatie met een beetje citroen en frisse groentes en kruiden is het een heerlijk gerecht. Je kan ervoor kiezen om de zalm in de pan op de huid te bakken of zonder huid te bakken, maar je kan ook kiezen voor de oven.

Zalm op de huid bakken

gebakken-zalmZalm bakken op de huid is misschien wel de meest gebruikte manier van bereiden, maar ook tevens een zeer lastige. De eerste keer zal het waarschijnlijk niet direct goed gaan. Het vergt namelijk nogal wat oefening.

De zalm op de huid bakken begint met het goed heet laten worden van een goede pan met anti-aanbaklaag, zoals deze. Vervolgens laat je een theelepel geklaarde boter in de pan smelten. Roomboter of olijfolie kan ook, maar dit is niet het meest ideaal. Als de boter in de pan aan het smelten is, smeer je ook de huid van de zalm goed in met de boter.

Als de boter gesmolten is, leg je de zalm op de huid in het midden van de pan. Beweeg vervolgens de pan of de zalmmoot niet meer. Belangrijk is nu om de zalm goed in de gaten te houden. Zo kan je precies zien hoe de zalm gaart.

Als de zalm tot halverwege is gegaard is het tijd om het vuur uit te zetten. Keer dan de zalm om. Doe dit in een soepele beweging met bijvoorbeeld een goede tang. Op deze kant laat je de zalm nog kort doorgaren, 1 à 2 minuten is voldoende. Als de zalm nog wat glazig is, is dit geen probleem. Vanzelf zal deze doorgaren. In principe is het ideale moment om de zalm te serveren als deze nog net niet volledig gaar is. Eet smakelijk!

Zalm bakken zonder huid

De zalm bakken zonder huid is ook mogelijk, maar de meeste mensen vinden dit vaak iets minder lekker. Bij het bakken op de huid zorgt de huid namelijk voor een beschermend laagje waardoor de zalm niet karameliseert. Kies je ervoor om zonder huid de zalm te bakken, dan zal dit wel gebeuren.

Zalm bakken zonder huid werkt in principe hetzelfde als dat je de zalm bakt met huid. Laat een theelepel geklaarde boter in de pan smelten en smeer de zalm hier ook mee in. Leg vervolgens de zalm in het midden van de oven en laat deze garen tot ongeveer halverwege. Draai of zet dan het vuur uit en keer de zalm op de andere zijde. Laat op deze kant nog 1 à 2 minuten doorgaren en je bent klaar om de zalm zonder huid te serveren.

Zalm uit de oven

zalm-uit-de-ovenZalm bakken in de oven is makkelijk om te doen en je hebt er bijna geen omkijken naar. Ideaal als je ondertussen de rest van het eten wil klaarmaken. Je kan daarbij zelf kiezen in hoeverre je de zalm kruidt. Dit kan uitbundig met bijvoorbeeld panko paneermeel, peterselie, olijfolie, citroen en dille. Je kan ook kiezen voor een meer marinade-achtige bereiding, bijvoorbeeld met wat olijfolie, knoflook en citroensap.

Als je de zalm in de oven gaat bereiden begin je met het voorverwarmen van de oven op 180°C. Vervolgens vet je een ovenschotel in met wat olijfolie en marineer of kruid je de zalm met het mengsel dat jouw voorkeur heeft. Leg de zalm in de ovenschotel en wacht tot de oven op temperatuur is.

Als de oven is voorverwarmd leg je de zalmmoten in het midden van de oven en zet je de tijd op 15 minuten. Je kan dan de heerlijke stukken zalm uit de oven halen en serveren!

Zalm grillen

Zalm grillen is ontzettend lekker, omdat je er zo’n lekker grillsmaakje van krijgt. Daarnaast geven de zwarte lijnen die ontstaan een mooi beeld, waardoor je gerecht er aantrekkelijk uit gaat zien. Het belangrijkste bij het grillen van zalm is te voorkomen dat deze gaat vastplakken of dat deze uit elkaar valt, maar dit is gelukkig goed te voorkomen. Je kan er voor kiezen de zalm op de barbecue klaar te maken of in de grillpan. Beide manieren leggen we je uit.

Zalm op de barbecue klaarmaken

De barbecue is voor ontzettend veel producten ideaal om te gebruiken en zo ook voor zalm. Tijdens een barbecue een heerlijk stuk zalm klaarmaken geeft een extra luxe aan je barbecue. Zeker als je kiest voor een mooie, grote moot. Natuurlijk kan je ook kleine stukjes op een spiesje prikken, maar in dit geval beschrijven we hoe je een zalmmoot op de barbecue klaarmaakt. Belangrijk hierbij is om te weten dat je een zalm zowel direct als indirect op de barbecue kan bereiden.

Zalm direct op de barbecue grillen

zalm-op-de-barbecueKies je ervoor om de zalm direct op de barbecue te grillen, dan is het belangrijk om te kiezen voor een stuk zalm met huid. Deze voorkomt dat de zalm gaat vastplakken aan de barbecue. Bestrooi je de zalm nog niet met kruiden voordat deze de barbecue opgaat. Deze zullen namelijk verbranden tijdens het grillen. Wat je wel moet doen is de zalm bestrijken met een (dun) laagje olijfolie.

Zorg ervoor dat de barbecue goed heet is en leg het met olijfolie ingesmeerde stuk zalm met de huidkant op de barbecue. Leg het stuk aan de zijkant van de barbecue, zodat deze niet direct boven het meest hete stuk ligt. Grill vervolgens de zalm in zo’n 3 à 4 minuten. Draai de zalm niet om, want de kant zonder huid zal gaan plakken aan de grill. Als de zalm nog een beetje glazig of rosé is, is het tijd om de gegrilde zalm te serveren.

Zalm indirect op de barbecue bereiden

Als je ervoor kies om de zalm indirect op de barbecue te bereiden kan je net wat meer experimenteren met marinades en dressings. Je kan gebruik maken van wat aluminiumfolie, maar ook van een visklem voor de bbq of een grillplank. Indirect de zalm bereiden duurt iets langer, maar is zeker de tijd en moeite waard.

Om de zalm op de barbecue kan je er dus voor kiezen om deze klaar te maken met een heerlijke marinade of dressing. Kies voor een frisse marinade of dressing, bijvoorbeeld met citroen en dille. Dit past perfect bij zalm.

Om te beginnen met het indirect bereiden van de zalm op de barbecue marineer of smeer je de zalm eerst in met de dressing of marinade van je keuze. Bewaar hier wel een klein beetje van. Vervolgens leg je de zalm op het aluminiumfolie, in de klem of op de plank. Ondertussen zorg je ervoor dat de barbecue goed heet wordt. Als dit zover is, leg je het pakketje op de barbecue. In zo’n 10 tot 15 minuten grill je vervolgens de zalm heerlijk gaar. Giet na zo’n 8 à 9 minuten nog wat van de overgebleven marinade over de zalm. Eet smakelijk!

Zalm in de grillpan of op de grillplaat bereiden

Kies je ervoor om de zalm te grill in de grillpan of op de grillplaat te bereiden, dan begin je met het verwarmen van de pan of plaat. Zorg ervoor dat deze zeer heet wordt. Tijdens het opwarmen van de pan of plaat smeer je de zalm in met olijfolie. Belangrijk is dat je nog geen kruiden gebruikt, omdat deze zullen verbranden door de hitte. Je zalm is dan zo mislukt.

Als de pan of plaat heet is leg je de zalm erop. Beweeg de vis niet en grill deze totdat er streepjes ontstaan, meestal is dat na zo’n 1 à 2 minuten. Draai de zalm vervolgens 45 graden en laat nog 1 à 2 minuten grillen. Hierna is het tijd om de vis te draaien op de andere kant. Herhaal vervolgens het proces. Laat de vis 1 à 2 minuten grillen en draai deze vervolgens 45 graden om nog 1 à 2 minuten door te laten grillen. De zalm is dan klaar om geserveerd te worden!

Zalm stomen

Stomen is een heerlijke manier om zalm te bereiden en heel eenvoudig om te doen. Om de zalm te stomen breng je een klein laagje vocht aan de kook in een gesloten pan of speciale stoompan. Leg de zalm in een stoommandje en plaats deze boven het vocht. Eventueel kan je de zalm eerst nog kruiden of groentes toevoegen tijdens het stomen. Doe vervolgens het deksel op de pan en stoom de zalm in zo’n 5 tot 7 minuten gaar.

Zalm pocheren

Pocheren is een techniek die lijkt op koken, maar je zorgt ervoor dat het water of vocht waarin je het eten bereidt niet gaat koken. Kies je voor pocheren, dan is dat dus net iets anders dan de zalm koken. Hierbij zou het water of vocht namelijk wel het kookpunt bereiken.

Zalm pocheren is het lekkerst om te doen in een lekkere groente- of visbouillon. Daarbij kan je ervoor kiezen om de bouillon met water of witte wijn aan te maken. Witte wijn gaat namelijk erg goed samen met zalm. In de bouillon kan je van alles en nog wat doen, denk aan uibleekselderijwortelprei, look peterselie, tijm, laurier, venkel, citroen, citroengras, gember, limoenblaadjes en dragon. Kies voor frisse smaken.

Hoe zalm pocheren?

Zet de pan met bouillon, groentes en kruiden op het vuur en breng dit tot tegen de kook aan. Laat eventueel nog even doorgaren. Leg dan de stukken zalmfilet in de pan. Pocheer de zalm in 7 à 10 minuten, dit is afhankelijk van de dikte van de moten. Let er goed op dat het vocht niet gaat koken. Zijn de stukken gaar, dan vis je ze uit het water en kan je ze serveren!

Zalm sous vide bereiden

zalm-sous-vide-kokenSous vide kan je bijna zien als de perfecte manier van zalm bereiden. Hierbij komt het namelijk zelden voor dat de zalm overgaar wordt door te lang blootgesteld te zijn aan te hoge temperaturen. Om sous vide te koken is het ideaal om een sous vide stick of sous vide bak te hebben. Hiermee weet je gegarandeerd zeker dat het goed gaat.

Om de zalm sous vide te bereiden vul je de sous vide bak of een pan met warm water. Je stelt de bak of de stick in op 50°C en het is wachten tot het water op de juiste temperatuur is. Ondertussen breng je de zalm op smaak met wat peper en zout.

Stop de zalmstukken in een sous vide zak. Voeg hier nog een klein scheutje olijfolie aan toe en eventueel een druppeltje citroensap. Als het water op temperatuur is leg je de zakken in het water en zet je de timer op 25 minuten. Wacht totdat de timer afgaat, haal de zalm uit de zakken en je bent klaar om te genieten van een heerlijk gerecht!

Veelgestelde vragen over zalm

Wat gaat goed samen met zalm?

Voedingswaarden van zalm

Energie (kcal) 179
Vet
Waarvan verzadigd
11 gram
2,3 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
0 gram
0 gram
Voedingsvezels 0 gram
Eiwit 20 gram

Bron: Voedingscentrum.nl