Witte asperges koken

Stappenplan witte asperges koken:

  1. Laat de asperges een half uur in koud water weken
  2. Schil de witte asperges met een dunschiller of dun mesje, vanaf de kop naar beneden
  3. Snij het onderste stuk van ongeveer 1,5 tot 2 centimeter van de asperge
  4. Breng een pan water met wat zout aan de kook en leg de asperges hier vast in
  5. Als het water kookt laat je de asperges nog vijf tot acht minuten doorkoken, afhankelijk van de dikte
  6. Als de asperge lichtjes kan doorbuigen is deze gaar en klaar om geserveerd te worden

Witte asperges

Witte asperges koken is helemaal niet zo lastig zoals veel mensen denken. De bereidingstijd van “het witte goud” valt ook reuze mee. Wel kost het wat voorbereidingstijd voor je de witte asperges kan koken, tenzij je natuurlijk geschilde asperges koopt in de winkel. Witte asperges zijn bij de meeste mensen wat populairder dan de groene asperges, onder meer door de wat zachtere smaak ervan. Er zijn diverse overheerlijke recepten met witte asperges, denk onder meer aan witte asperges met ham en kaas. Door de zachte smaak van deze asperge is de groente gemakkelijk te combineren.

Voordat je echter van deze lekkernij kan genieten, zal je ze moeten garen. Koken is hierbij de meest gebruikte techniek. Hoe lang de witte asperges moeten koken is dan een vraag die vaak gehoord is. Geen nood, wij vertellen je precies hoe lang je witte asperges moet koken voor een feestmaal.

Voor het koken van witte asperges

Voor je de witte asperges gaat bereiden moet je ze goed schillen. Doe je dit niet, dan gaat dit ten koste van de smaakbeleving. Er blijven dan draden achter die de textuur en het eetplezier niet ten goede komen. Bij het maken van witte asperges is het dus belangrijk hier aandacht aan te besteden. Voordat je gaat schillen moet je de asperges even laten weken. Laat de witte asperges een half uur in koud water liggen, zodat deze zich kunnen volzuigen met water. Dit maak het schillen gemakkelijker en geeft de asperges een rijkere smaak.

Als de asperges geweekt hebben, ben je klaar om de asperges te schillen. Schil de asperges met een dunschiller of een dun en scherp mesje. Je doet dit door vanaf de kop van de asperges naar beneden te schillen. Zorg ervoor dat je hierbij steeds iets overlapt met het vorige stukje, zodat je geen enkele plek mist. Na het schillen snij je het onderste stuk van de asperge af, dit is een stukje van ongeveer 1,5 tot 2 centimeter. Nu ben je klaar om de witte asperges te koken.

De witte asperges koken

Nu je de asperges hebt geweekt, geschild en schoongemaakt, kunnen ze de pan in. Leg ze in een pan de breed genoeg is, zodat ze plat kunnen liggen. Giet koud water in de pan totdat de asperges net onder water staan. Voeg nog een beetje zout toe en de pan kan op het vuur. Breng het water met de witte asperges aan de kook. Kookt het water? Laat de witte asperges dan nog vijf tot acht minuten verder koken, dit is afhankelijk van de dikte van de asperge.

Check vanaf een minuut of vier à vijf hoe de asperges garen. Door met een vork in een asperge te prikken en deze even uit het water te halen test je of ze gaar zijn. Buigt de asperges een beetje door? Dan zijn je witte asperges gaar. Haal ze op het moment dat ze gaar zijn direct uit het water. Wacht je hiermee, dan heb je kans dat de asperges slap worden hun kenmerkende smaak en textuur verliezen. Je haalt de asperges uit het water door ze met een schuimspaan uit het water te tillen en ze even uit te laten lekken. Dit kan je het beste doen op wat keukenpapier of een droge en schone theedoek. Op het moment dat de asperges zijn uitgelekt, zijn ze klaar om geserveerd te worden.

Verder bereiden van witte asperges

Als de witte asperges gekookt zijn kan je er van alles mee. Natuurlijk kan je ze direct serveren, maar er zijn nog tal van andere manieren om witte asperges te bereiden. Zo kan je ze ook nog even heerlijk roerbakken/wokken, grillen of in de oven verder bereiden. Er zijn tal van heerlijke recepten om witte asperges te bereiden. Elke techniek biedt weer andere mogelijkheden om het maximale uit de smaak van “het witte goud” te halen. Hoe je witte asperges ook kookt, een traktatie is het zeker!

witte asperges koken

Voedingswaarde witte asperges per 100 gram:

Kcal: 19
Koolhydraten: 3,0g
Waarvan suikers: 1,0g
Waarvan voedingsvezels: 1,5g
Eiwitten: 1,0g
Vetten: 0,3g
Waarvan verzadigd: 0,0g

Menu