1. Home
  2. Rijst, pasta en granen
  3. Penne

Penne koken

Penne koken is hartstikke makkelijk om te doen en het resultaat is bijna altijd goed. Deze pastasoort is hol en cilindervormig. Perfect gekookte penne is ‘al dente’, oftewel beetgaar. Kook je de penne te kort dan is deze vaak nog erg hard. Kook je de penne te lang, dan wordt het erg plakkerig. Beide is niet lekker en doet geen eer aan deze heerlijke pasta.

De Juiste Kooktijd legt je natuurlijk precies uit hoe je penne perfect kookt, namelijk in zo’n 10 tot 12 minuten. Daarnaast leggen we je ook direct uit hoe je deze heerlijke, cilindervormige pasta kan serveren. Bij ons zit je goed voor het perfect koken van penne!

penne-koken

Penne koken in het kort

Om het je makkelijk te maken leggen we je eerst kort, stap voor stap, uit hoe je penne moet koken. Zo kun je direct en overzichtelijk aan de slag met het bereiden ervan. Penne koken doe je dan ook als volgt:

  1. Breng per 100 gram pasta die je gaat koken een liter water aan de kook;
  2. Voeg als het water kookt een snufje zout en de penne toe aan het water;
  3. Draai het vuur iets terug en zet het deksel half op de pan;
  4. Kook de penne in 10 tot 12 minuten beetgaar, oftewel ‘la dente’
  5. Proef na ongeveer 10 minuten of de penne beetgaar is;
  6. Giet de penne af en serveer deze

Benieuwd hoe je dit optimaal doet? Hieronder hebben we uitgebreid beschreven hoe het koken van penne gaat en hoe lang penne moet koken.

Het koken van penne

Bij het koken van penne hanteer je meestal zo’n 100 tot 125 gram penne per persoon, afhankelijk van hoe groot de eters zijn. De hoeveelheid penne die je gaat koken is belangrijk om te weten, omdat je op basis hiervan de hoeveelheid kookwater bepaald. Per 100 gram penne gebruik je ongeveer een liter water. Maak je dus 300 gram penne klaar, dan heb je 3 liter water nodig.

De penne koken begint met het aan de kook brengen van een pan met de benodigde hoeveelheid water. Als het water eenmaal kookt draai je het vuur iets terug en voeg je een snufje zout en eventueel een scheutje olijfolie toe. Giet de penne erbij en zet het deksel half op de pan. Laat de penne koken tot deze gaar is.

Hoe lang moet penne koken

Een belangrijke vraag is natuurlijk hoe lang de penne moet koken. Ga hierbij uit van zo’n 10 tot 12 minuten. Penne die te lang of te kort gekookt is, is niet optimaal van structuur en zal ook niet lekker smaken. Proef dan ook vanaf een minuut of 10 of de penne ‘al dente’ (beetgaar) is. Het makkelijkst is om dit te doen door een penne uit het water te prikken met een vork. Is de penne goed qua smaak en structuur? Giet deze dan af.

Zorg bij het afgieten van de penne ervoor dat de pastasaus al klaarstaat. Nadat je de penne kort hebt laten uitlekken, kan deze snel uitdrogen. Vandaar dat je deze het liefst zo snel mogelijk door de saus verwerkt of de saus over de penne heen giet.

Penne klaarmaken en serveren

Het lekkere van penne is dat je deze pasta op tal van manieren kan serveren. Zo kan je na het bereiden van de penne kiezen om deze op traditionele wijze te serveren, namelijk penne arrabiatia. Deze pittige saus bevat onder meer gedroogde chilipeper, knoflook en, vanzelfsprekend, tomaat.

Naast deze traditionele manier van serveren kan je de penne ook in een heerlijke pastasalade verwerken met bijvoorbeeld kipfilet, zontomaatjes, mozzarella en rucola. Daarnaast is penne ook heerlijk in een Italiaanse ovenschotel met preiham en geraspte kaas.

Wat gaat goed samen met penne?

Voedingswaarden van penne

Energie (kcal) 350
Vet
Waarvan verzadigd
1,5 gram
0,1 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
72 gram
3,5 gram
Voedingsvezels 2,5 gram
Eiwit 11 gram

Bron: Eenvoudig afvallen