1. Home
  2. Rijst, pasta en granen
  3. Sushirijst

Sushirijst maken en koken

Sushirijst is één van de bekendste rijstsoorten die er zijn. Niet gek ook gezien de grote populariteit van deze Japanse specialiteit. Zelf sushirijst maken is helemaal niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je dit goed doet en hier de tijd voor neemt. Zo krijg je heerlijke rolletjes. Cruciaal hierbij is de sushirijst koken op de juiste manier.

Je kan sushirijst bij de meeste supermarkten en toko’s kopen. Deze speciale rijstsoort is perfect voor het maken van sushi, doordat deze goed plakt. Daarnaast heb je nog meer nodig voor het maken van goede sushirijst. In dit artikel leggen we alles erover uit!

sushirijst-maken-en-koken

Wat is sushirijst?

Sushirijst is een bepaald soort rijst dat afkomstig is uit Japan, natuurlijk het land van de sushi. Deze rijst kenmerkt zich door een korte, dikke en vrij ronde korrel. Daarnaast bevat sushirijst veel zetmeel, dit zorgt ervoor dat de korrels goed blijven plakken tijdens het maken van sushi.

sushirijst-maken

Welke rijst voor sushi?

Voor het maken van sushi gebruik je eigenlijk uitsluitend sushirijst. Deze rijstsoort wordt ook wel Japanse rijst genoemd, maar in de meeste gevallen wordt gesproken over sushirijst. De rijst die voor sushi wordt gebruikt is dus geen speciale rijstsoort, zoals basmatirijst. Vandaar dat veel mensen het ook wel aan elkaar schrijven als sushirijst.

Het verschil tussen gewone rijst en sushirijst

Het grootste verschil tussen gewone rijst en sushirijst is de korrel. De korrels van gewone rijst zijn een stuk langer en smaller dan die van sushirijst. Daarnaast zit er een groot verschil in ronding. Dushirijst is namelijk een stuk ronder dan gewone sushi. Verder is sushirijst witter van kleur, is de smaak anders (meer zoet/zuur) en bevat de rijstsoort geen gluten.

Een ander verschil tussen de beide rijstsoorten is de hoeveelheid zetmeel in de korrel. Bij sushirijst zit er veel meer zetmeel in de korrel. Dit is dan ook de reden dat je sushirijst vaker wast bij het bereiden dan andere rijstsoorten. Het zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken goed kleeft. Dit is weer ideaal bij het maken van de sushirolletjes.

Sushirijst maken

Sushirijst maken is meer dan enkel het koken van de rijst. Wel is het zo dat de sushirijst koken het grootste deel van het proces inneemt, maar het wassen van de rijst en het maken van een sushi-azijnmengsel is net zo belangrijk. Wij leggen je deze stappen voor sushirijst maken hieronder uit.

Stap 1: Wassen

De eerste stap bij het klaarmaken van sushirijst is de rijst wassen. Dit is ook gelijk één van de belangrijkste stappen. Het wassen van de sushirijst zorgt er namelijk voor dat deze later beter blijft plakken. Doe de rijst in een pan en voeg hier koud water aan toe. Zorg er hierbij voor dat de korrels goed blijven bewegen. Spoel en was de rijstkorrels tot het water troebel is. Gooi dit water weg en voeg nieuw water toe. Herhaal het wassen en vernieuwen van water totdat het water helder blijft tijdens het wassen. Vervolgens laat je de rijst een minuut of 10 uitlekken.

Stap 2: De sushirijst koken

Als de rijst is uitgelekt ben je klaar om de sushirijst te koken. De sushirijst koken doe je door de rijst in een pan te doen en hier x1,5 water aan toe te voegen. Bij 100 gram rijst, gebruik je 150 milliliter water, bij 500 gram rijst voeg je 750 milliliter water toe en bij 1 kilo lijst, gebruik je 1,5 liter water.

Zet de pan op hoog vuur en doe het deksel erop. Wacht tot de sushirijst kookt en laat dit nog 2 minuten verder koken. Vervolgens draai je het vuur terug en zet je de timer op 15 minuten. Zorgt ervoor dat het deksel op de pan blijft en laat de rijst doorkoken. Na deze 15 minuten haal je de pan van het vuur, maar houd het deksel op de pan. Wikkel hier een theedoek omheen, zodat de condens hierin trekt. Laat dit nogmaals 15 minuten staan.

Stap 3: Sushi-azijnmengsel klaarmaken

Cruciaal bij het maken van sushirijst is het sushi-azijnmengsel. Hiervoor meng je ongeveer 75 milliliter rijstazijn met zo’n 10 gram witte suiker en 5 gram zout. Dit doe je allemaal in een pannetje en verwarm je totdat de suiker en het zout volledig zijn opgelost. Haal het pannetje van het vuur en laat afkoelen.

sushirijst-op-nori-vel

Stap 4: Afkoelen en mengen

Als je klaar bent met de sushi koken is is het belangrijk dat je de rijst op kamertemperatuur laat komen. Hiervoor haal je het deksel van de pan. Hetzelfde geldt voor het sushi-azijnmengsel. Eventueel kan je dit versnellen door te wapperen met een krant boven de pannetjes. Zo koelt het sneller af.

Als beide op kamertemperatuur zijn, sprenkel je het mengsel langzaam over de rijst terwijl je de rijst blijft omscheppen. Op die manier verdeel je het rijst-azijnmengsel gelijkmatig over de rijst. Als dit klaar is ben je klaar met de sushirijst maken en kan je de rolletjes gaan bereiden.

Wat gaat goed samen met sushirijst?

Voedingswaarden van sushiriijst

Energie (kcal) 164
Vet
Waarvan verzadigd
0,4 gram
0,1 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
35,5 gram
0 gram
Voedingsvezels 0,6 gram
Eiwit 3,4 gram

Bron: FatSecret