1. Home
  2. Rijst, pasta en granen
  3. Witte rijst koken

Rijst koken, het lijkt zo simpel. Toch gaat het niet altijd goed en dat is zonde. Ondanks dat rijst soms als een eenvoudig en redelijk smaakloos wordt gezien, is het hartstikke lekker. Tenminste, als het goed is klaargemaakt. Als dat niet zo is dan worden de rijstkorrels te gaar, onderkookt of in sommige gevallen branden ze zelfs aan de pan vast.

Wij leggen je in dit artikel uit hoe je perfect rijst kookt. We hebben het hier dan over de standaard witte rijst. Je hebt immers tal van andere soorten rijst, maar deze leggen we in andere artikelen uit. Denk aan basmatirijst, sushirijst of risotto.

De juiste hoeveelheid rijst koken

Voordat je de rijst gaat klaarmaken is het belangirjk te weten hoeveel rijst je per persoon nodig hebt. Doordat rijst nogal uitzet tijdens het koken maak je snel al te veel. Hoewel dit ook weer niet zo erg is, is het makkelijker om dit te voorkomen. Rijst kan je overigens gemakkelijk bewaren, mocht je toch wat veel gemaakt hebben. In onze blog vertellen we precies hoeveel gram rijst je per persoon nodig hebt.

Witte rijst koken

Hoe moet je rijst koken?

Rijst koken kan op verschillende manieren. Typisch Nederlands is om de rijst in een pan met ruim water te koken. Dit werkt makkelijk, maar je verliest ook behoorlijk wat smaak. Onze voorkeur heeft dit dus niet. We leggen ‘m hieronder voor het gemak wel uit. 

Bij het koken van rijst geven wij de voorkeur aan de rijst ‘droog koken’. Dit betekent dat je net genoeg water gebruikt dat volledig door de rijst wordt opgenomen. Hiermee blijft de smaak het best behouden. Dit kan je doen in een rijstkoker of in de pan. Tot slot kan je rijst ook in de magentron koken of stomen. Stomen is de traditionele manier in Zuidoost-Azië, maar duurt vrij lang. Toch leggen we die hieronder ook uit.

Rijst in een volle pan water koken

De meest Nederlandse manier van rijst koken is in een volle pan met water. Dit doe je als volgt:

  1. Vul een flinke pan met water en een snufje zout en breng dit op hoog vuur aan de kook.
  2. Als het water kookt voeg je de witte rijst toe aan het water.
  3. Kook de rijst in 8 tot 10 minuten gaar, proef een paar korrels om te testen of de rijst beetgaar is.
  4. Giet het water af met een vergiet en gooi de rijst terug in de pan.
  5. Doe het deksel op de pan en laat de rijst 2 à 3 minuten staan voordat je deze serveert of verder verwerkt.

Rijst droog koken

Gekookte rijstVolgens ons de lekkerste manier van rijst koken is de rijst ‘droog koken’. Hierbij gebruik je net de juiste hoeveelheid water. Zo hoef je in principe niets af te gieten als de rijst gaar is. Rijst droog koken doe je zo:

  1. Doe de rijst die je nodig hebt in een vergiet en spoel dit uit onder een koude, lopende kraan totdat het water weer kraakhelder is.
  2. Neem een pan met dikke bodem die niet te breed is en doe hier de rijst in.
  3. Vul de pan in de verhouding 1,5 hoeveelheid water op 1 hoeveelheid rijst met water. Gebruik je dus 100 gram rijst, dan heb je 150 gram water nodig.
  4. Zet de pan op een hoog vuur en breng het geheel als roerend aan de kook.
  5. Als het water kookt draai je het vuur laag en doe je een deksel op de pan.
  6. Laat de rijst zo’n 8 tot 10 minuten koken terwijl je dit af en toe omschept.
  7. Proef na een minuut of 8 of de rijst beetgaar is. Als dit nog niet zo is, laat het dan nog even staan. Test om de 30 seconden.
  8. Als de rijst beetgaar is laat je de rijst nog 3 minuten staan zonder deksel, schep om de minuut even om.
  9. Serveer de rijst of verwerkt deze in een lekker recept.

Rijst in een magnetron koken

Hoewel dit niet onze voorkeur heeft kan het wel erg makkelijk zijn om rijst in een magnetron te koken. Vooral als je maar een kleine hoeveelheid nodig hebt. Heb je veel rijst nodig, dan is koken sneller en lekkerder. Rijst in de magnetron koken doe je zo:

  1. Neem een grote kom (groter dan de hoeveelheid water en rijst die erin gaat).
  2. Giet de rijst in de kom en voeg twee keer zoveel water toe. Voor 100 gram rijst gebruik je dus 200 gram water.
  3. Zet de kom in de magnetron en zet deze op 700 watt. Als tijd stel je 9 minuten per 100 gram rijst in. Maak je dus 200 gram, dan draai je de timer op 18 minuten.
  4. Als de magnetron klaar is kan je de rijst direct serveren of verder verwerken.

Rijst stomen

Veel mensen vinden gestoomde rijst lekkerder dan gekookte rijst en ook wij moeten zeggen dat het dichtbij droog gekookte rijst in de buurt komt. De smaak blijft ontzettend goed behouden en de rijst blijft mooi aan elkaar plakken. Zeker als een traditioneel gerecht uit Zuidoost-Azië maakt is deze manier van bereiden aan te raden. Lastig is het helemaal niet, maar je moet wel wat geduld hebben. Rijst stomen doe je zo:

  1. Doe de benodigde hoeveelheid rijst in een vergiet en spoel dit onder een lopende, koude kraan goed uit. Het water moet uiteindelijk volledig helder zijn.
  2. Als de rijst is gewassen vul je de onderste helft van een stoompan met een laag water, dit breng je aan de kook.
  3. De bovenste helft van de stoompan bedek je ondertussen met bakpapier.
  4. Schep de benodigde hoeveelheid rijst op het bakpapier.
  5. Als het water in de onderste helft kookt zet je het bovenste deel met de rijst op de pan.
  6. Sluit de stoompan goed af en stoom de rijst op een gematigd vuur gaar in zo’n 45 minuten.
  7. Als de rijst gegaard is voeg je een snufje zout toe en hussel dit goed door de rijst.
  8. Proef of de rijst op smaak is. Als dit zo is kan je de rijst serveren of verder verwerken in een gerecht.

Veelgestelde vragen over rijst

Wat gaat goed samen met witte rijst?

Voedingswaarden van witte rijst

Energie (kcal) 352
Vet
Waarvan verzadigd
1 gram
0,2 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
78 gram
0 gram
Voedingsvezels 1,3 gram
Eiwit 7 gram

Bron: Voedingscentrum.nl

Menu