1. Home
  2. Groentes
  3. Broccoli

Broccoli koken

Als één van de populairste groente die er is, is broccoli koken de meest gebruikte techniek om deze groente klaar te maken. Toch kan het soms nog behoorlijk lastig zijn om op een goede manier broccoli te bereiden. Je kan broccoli namelijk snel te lang koken. Deze wordt dan slap en dat komt de smaak én textuur van de broccoli zeker niet ten goede.

Om te voorkomen dat jij broccoli te lang kookt, hebben wij stap voor stap voor je uitgeschreven hoe je deze groente klaarmaakt. Zo zal je deze supergezonde groente voortaan perfect klaarmaken. Kortom, met de tips van De Juiste Kooktijd is broccoli koken voortaan een fluitje van een cent!

broccoli

Stap voor stap broccoli koken

Broccoli koken is relatief eenvoudig om te doen en duurt vaak niet langer dan 10 minuten, inclusief het snijden. Wij hebben je hier stap voor stap uitgelegd hoe je deze stronkgroente moet klaarmaken. Liever de uitgebreide uitleg? Scroll dan iets door. Broccoli koken doe je zo:

  1. Breng een ruime pan met water aan de kook en snijd ondertussen de broccoli (inclusief stronk) in gelijke stukjes;
  2. Voeg als het water kookt de stukjes broccoli toe aan het kokende water en voeg indien gewenst een snufje zout toe;
  3. Doe het deksel op de pan en kook de broccoli in 3 tot 5 minuten gaar, waarbij je af en toe doorroert;
  4. Prik na 3 minuten met vork in de een dikker stuk broccoli. Gaat dit gemakkelijk? Dan is de broccoli beetgaar en kan je deze afgieten. Gaat dit niet gemakkelijk? Test dan elke 30 seconden of deze wel gaar is;
  5. Als de broccoli beetgaar is, giet je deze af en kan je de groente serveren.
Bereidingstijd voor het koken van broccoli

Het koken van broccoli kost relatief weinig tijd in vergelijking met andere soorten groentes, zoals boerenkool en rode bieten. Bij het bereiden van broccoli is het met name belangrijk erop te letten dat de groente niet te lang kookt.

De tijd van het  koken van broccoli kost ongeveer 3 tot 5 minuutjes, afhankelijk van de grootte van de stukjes. Belangrijk hierbij is om het water eerst aan de kook te hebben voordat je de broccoli toevoegt. Immers, niet elke pan brengt het water even snel aan de kook. Voeg je de broccoli direct toe, nog voordat het water kookt, dan is de kans groter dat de broccoli te kort of te lang kookt. Dit zou natuurlijk zonde zijn.

Hoe kook je broccoli

Het koken van broccoli is relatief eenvoudig. Om te beginnen met de broccoli koken, vul je een pan bijna volledig met water. Natuurlijk zorg je ervoor dat er ruimte overblijft dat de broccoli er gemakkelijk bij kan. Breng het water aan de kook. Snijd terwijl je het water aan de kook brengt de broccoli in gelijke stukken. Hiervoor gebruik je ook de stronk, deze kan prima meekoken.

Als het water aan de kook is, voeg je de gesneden broccoli toe. Hierbij voeg je ook eventueel een snufje zout toe. Dit is afhankelijk van persoonlijke smaak. Als je het snufje zout toevoegt, roer dan alles even goed door. Doe dan het deksel op de pan om de broccoli te koken. De broccoli kook je gaar in 3 tot 5 minuten. Roer tijdens het koken af toe even door, zodat alles gelijk gaart.

Na 3 minuten koken, prik je met een vork in een wat dikker stukje broccoli. Als dit gemakkelijk lukt, dan is de broccoli beetgaar. Je bent dan klaar met de broccoli koken je kan deze afgieten. Eventueel kan je ook een stukje broccoli proeven om te testen of deze beetgaar is, maar dit kan erg heet zijn.

Is het stukje nog hard en kan je er moeilijk in prikken, dan moet deze nog even verder garen. Test dan elke 30 seconden of je al klaar bent met de broccoli bereiden. Zo weet je zeker dat je broccoli nooit te lang kookt.

Broccoli koken is dus helemaal niet zo lastig en kost relatief weinig tijd, zeker in vergelijking met andere groentes. Het is vooral een kwestie van goed in de gaten houden. Het makkelijkst is natuurlijk om hiervoor een kookwekker te zetten als je de broccoli aan het bereiden bent. Op die manier hou je altijd de juiste kooktijd aan voor het koken van broccoli.

Andere manieren van broccoli klaarmaken

Naast broccoli koken, zijn er natuurlijk nog tal van andere manieren om broccoli te bereiden. Zo kan je broccoli ook wokken of roerbakken, stomen, stoven of in de oven bereiden. Een andere, lekkere manier om broccoli te bereiden is er broccolisoep van te maken. Voor sommige van deze manieren is het nodig de broccoli eerst kort te koken om ervoor te zorgen dat deze helemaal gaar is op het moment van opdienen.

Veelgestelde vragen over broccoli

Wat gaat goed samen met broccoli?

Voedingswaarden van broccoli

Energie (kcal) 27
Vet
Waarvan verzadigd
0,7 gram
0,1 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
0,7 gram
0,5 gram
Voedingsvezels 3,1 gram
Eiwit 2,9 gram

Bron: Voedingscentrum.nl