1. Home
 2. Rijst, pasta en granen
 3. Risotto

Risotto koken

Risotto koken is niet alleen heel gemakkelijk om te doen, het is ook één van de allerlekkerste rijstsoorten die er is. Daarnaast kan je het perfect combineren met tal van andere producten. Zo zijn verschillende soorten vis perfect om erbij te serveren, maar ook verschillende groentesvlees en kruiden. Natuurlijk maak je het af met Parmezaanse kaas.

Wij beschrijven je in dit artikel precies hoe je risotto moet klaarmaken. Neem hier de tijd voor, want dan zul je genieten van een heerlijk gerecht. We beschrijven je het bereiden van risotto zowel in het kort als uitgebreid, waarbij we uitgaan van 300 gram risotto.

Risotto-koken

Risotto koken in het kort

Allereerst het koken van risotto in het kort. Dit is een handig stappenplan voor als je al weet hoe het moet of als geheugensteuntje. Heb je nog nooit risotto gemaakt? Dan raden we je aan om nog even door te scrollen voor de uitgebreide uitleg. Zo weet je precies wat je moet doen. Risotto koken doe je als volgt:

 1. Snijd een teentje knoflook fijn en snipper een uitje;
 2. Maak ongeveer 1 liter groentebouillon door een bouillonblokje op te lossen in net niet kokend water;
 3. Verhit de olijfolie of laat het klontje roomboter smelten in een pan met dikke bodem;
 4. Als de olijfolie heet is of de boter gesmolten, gooi je het gesnipperde uitje en de knoflook in de pan en fruit deze;
 5. Als de gesnipperde uitjes en knoflook gefruit zijn, voeg je de risotto toe;
 6. Als de risotto glazig is geworden voeg je ongeveer één glas droge witte wijn toe om het geheel af te blussen;
 7. Laat de wijn opnemen door de risotto en voeg dan zo’n 200 milliliter bouillon (of een grote soeplepel) toe aan de risotto;
 8. Roer de risotto goed door en laat deze de bouillon opnemen;
 9. Als de bouillon bijna is opgenomen, voeg je nog een grote soeplepel toe, dit herhaal je totdat alle bouillon in de pan zit en is opgenomen;
 10. Voeg dan nog een klein klontje roomboter toe en wat peper en zout om het op smaak te brengen en meng alles goed door elkaar;
 11. Strooi wat Parmezaanse kaas over de risotto en je bent klaar om te genieten van een heerlijk gerecht!

Hoe moet je risotto koken?

Risotto koken gaat net wat anders dan andere soorten rijst. Zo gebruik je vaak een bouillon in plaats van enkel water en begin je met het bakken van de rijst. Daarnaast heb je wat meer nodig dan enkel een pan, water en eventueel wat zout. Zo heb je voor een mooie risotto een uitje, teentje knoflook, groentebouillon, olijfolie of roomboter, droge witte wijn en Parmezaanse kaas nodig. Neem dan ook de tijd voor het maken van de risotto. Zo krijg je het mooiste resultaat.

Gekookte-risotto

De voorbereidingen voor het maken van risotto

Voordat je de risotto zelf gaat klaarmaken, moet je een uitje schoonmaken en fijn snipperen. Hetzelfde doe je met een teentje knoflook. Deze maak je ook schoon en snijd je zeer fijn. Ondertussen maak je voor 300 gram risotto 1 liter groentebouillon. Doe dit door 1 liter water bijna aan de kook te brengen en meng hier een groentebouillonblokje doorheen.

Als het uitje gesnipperd is, de knoflook fijngesneden en de groentebouillon klaargemaakt, is het tijd om een pan met dikke bodem op het vuur te zetten. Hier doe je een goede scheut olijfolie in of een klontje roomboter. Deze verhit je of laat je smelten. Voeg hier de knoflook en ui aan toe en fruit deze op een niet al te hoog vuur. Je bent dan klaar om de risotto toe te voegen.

De risotto koken

Als het uitje en de knoflook gefruit zijn, is het tijd om de risotto toe te gaan voegen. Giet hiervoor de 300 gram risotto in de pan en bak deze mee. Als de risotto glazig is, blus je deze af met een glas droge witte wijn. Doe dit alles op een niet al te hoog vuur. Laat de wijn rustig opnemen door de risotto.

Als de wijn is opgenomen door de risotto, is het tijd om de groentebouillon toe te voegen. Neem hiervoor een grote soeplepel of maatbeker. Voeg één grote soeplepel of 200 milliliter bouillon toe aan de risotto. Laat dit ook opnemen door de risotto terwijl je dit af en toe doorroert. Als de bouillon bijna is opgenomen, voeg je nog een grote soeplepel of 200 milliliter bouillon toe. Herhaal dit totdat alle bouillon is opgenomen door de risotto.

Als alle bouillon is opgenomen, ben je klaar met de risotto koken. Voeg dan nog een klein klontje roomboter toe. Roer dit goed door de risotto heen. Breng op smaak met wat peper en zout en strooi wat Parmezaanse kaas over de risotto. Je bent nu klaar om te genieten van een heerlijk, typisch Italiaans, gerecht.

Wat gaat goed samen met risotto?

Voedingswaarden van risotto

Energie (kcal) 114
Vet
Waarvan verzadigd
3,4 gram
0,6 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
18,8 gram
0,2 gram
Voedingsvezels 0,4 gram
Eiwit 1,8 gram

Bron: Voedingscentrum.nl