1. Home
  2. Vlees
  3. Gebakken kipfilet

Kipfilet bakken en braden

De meest gebruikte manier van kipfilet bereiden is de kipfilet bakken of braden. Vaak een stuk populairder dan bijvoorbeeld kipfilet koken. Niet gek ook, het geeft vaak een heerlijke smaak, waarbij de binnenkant mooi sappig blijft. Daarbij kan je ervoor kiezen om de kipfilet op verschillende manieren te bakken. De pan is de meest gebruikte manier.

Kipfilet bakken of braden vergt enige oefening of het nauwkeurig volgen van onze tips. Als je kipfilet namelijk te lang of te heet bakt, kan de kipfilet snel droog worden. Wij leggen je precies uit hoe je kipfilet heerlijk, sappig moet bakken of braden.

kipfilet-bakken

Kipfilet bakken op meerdere manieren

Kipfilet bakken kan je op meerdere manieren doen. Je kan de kip in de pan, oven en airfryer bakken. Wij leggen je alle drie de manieren uit. Wat overal gelijk is, is hoe je begint. Ongeveer een halfuur voordat je de kipfilet gaat bakken haal je deze uit de koelkast. Dep deze droog met wat keukenpapier en maak ze goed schoon door het zeen eruit te halen. Het zeen verwijderen kan met een mesje of vork. Laat de kipfilets dan nog een halfuur op temperatuur komen. Vervolgens kan je ervoor kiezen om de kip nog te kruiden. Doe dit vlak voordat je de kip gaat bakken, omdat het zout dat in kruiden zit vocht onttrekt.

Kipfilet bakken in de pan

Om de kipfilet in de pan te bakken begin je met een koekenpan met dikke bodem te verwarmen. Doe er een blokje roomboter, bakboter of olijfolie in en smelt of verhit dit goed. Bakboter met olijfolie is een combinatie waarbij je het beste van beide hebt. Op het moment dat de boter gesmolten of de olie heet is, leg je de kipfilets op hoog vuur in de pan.

De kipfilet bakken in de pan doe je door ze eerst op hoog vuur aan elke kant 1,5 à 2 minuten te bakken tot ze mooi, lichtbruin kleuren. Zet dan het vuur laag en bak de kipfilets verder gaar. Hierbij dien je ze regelmatig te keren. Afhankelijk van de dikte van de kipfilets moeten ze nog zo’n 10 tot 12 minuten doorbakken. Voeg eventueel halverwege nog wat boter of olie toe en giet wat van de al verwarmde boter of olie over de kipfilets heen.

gebakken-kipfilet-uit-de-oven

Kipfilet bakken in de oven

Een andere manier om kipfilet te bakken is in de oven. Kipfilet bakken in de oven is vrij gemakkelijk om te doen en het voordeel is dat je het minder in de gaten hoeft te houden dan bij het bakken in de pan.

Om de kipfilet in de oven te bakken begin je met het voorverwarmen van de oven naar 200°C. Leg dan de kipfilets in een ovenschaal. Eventueel kan je ervoor kiezen om de ovenschaal te bekleden met wat aluminiumfolie. Zo hoef je na afloop bijna niet schoon te maken.

Als de oven is voorverwarmd stop je de kipfilets erin. Als je een vleesthermometer hebt is dit ideaal, stop deze dan in het dikste deel van de kipfilets. Kipfilet bakken in de oven duurt zo’n 30 tot 40 minuten voordat deze gaar is, afhankelijk van de dikte van de kipfilet. Als de kip een kerntemperatuur van 70°C heeft bereikt, is deze klaar. Heb je geen vleesthermometer, controleer dan na de tijd die je schat of deze goed gaar is aan de binnenkant. Controleer vanaf een minuut of 20 elke 10 minuten of de kip gaar is. Zo voorkom je dat deze te lang bakt.

Kipfilet bakken in de airfryer

Kipfilet bakken in de airfryer is ook ideaal. Het resultaat is bijna altijd een lekker sappige kipfilet. Hiervoor heb je bakplaat voor de airfryer nodig. Stel het apparaat in op 180°C en leg de kipfilets ondertussen op de bakplaat. Schuif deze in airfryer en bak de kipfilets zo’n 8 tot 10 minuten, afhankelijk van de dikte. Draai ze om en stop ze terug in de airfryer om ze nog 8 tot 10 minuten te bakken. Je kan nu genieten van heerlijk gebakken kipfilet uit de airfryer.

Wat gaat goed samen met gebakken kipfilet?

Voedingswaarden van gebakken kipfilet

Energie (kcal) 157
Vet
Waarvan verzadigd
4 gram
1,5 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
0 gram
0 gram
Voedingsvezels 0 gram
Eiwit 30 gram

Bron: Voedingswaardetabel.nl