1. Home
  2. Groentes
  3. Peultjes

Peultjes koken

Peultjes zijn een ontzettend populaire groente in de Nederlandse keuken en zijn met name in het seizoen volop verkrijgbaar. Gekookte peultjes zijn onder meer populair bij een klassieke aardappelvlees, groente, maar worden ook gebruikt in een verschillende roerbakgerechten. De peultjes koken is de meest populaire manier om deze groente klaar te maken.

Naast de peultjes koken kan je deze groente natuurlijk ook nog op andere manieren bereiden. Denk hierbij aan roerbakken of wokken. Voordat je peultjes echter kan gebruiken, moet je deze kort schoonmaken. Wij leggen je precies uit hoe je dit doet en hoe je de peultjes kookt!

peultjes-koken

Peultjes koken in het kort

Voordat we je tot in detail uitleggen wat peultjes zijn en hoe je deze moet bereiden, beschrijven we beknopt hoe je peultjes moet koken. Liever de uitgebreide uitleg? Scroll dan iets door! Peultjes koken doe je als volgt:

  1. Snijd de puntjes van de boon af en verwijder indien aanwezig de vlezige draad;
  2. Spoel de peultjes onder een lopende kraan af;
  3. Leg de peultjes in een pan en voeg hier een klein laagje water en snufje zout aan toe;
  4. Zet de pan op het vuur en breng dit op hoog vuur aan de kook;
  5. Draai als het water kookt, het vuur lager en kook de peultjes in 5 tot 7 minuten gaar;
  6. Giet de peultjes af, spoel wat koud water over de peultjes en je bent klaar om ze te serveren!

Wat zijn peultjes?

Peultjes of peulen zijn, zoals de naam al zegt, een peulvrucht en verwant met onder meer sperziebonen en snijbonen. Het meest verwant zijn peultjes echter aan doperwten. Waar doperwten worden geoogst als de peulen volgroeid zijn, worden de peultjes juist heel vroeg al geoogst. De erwten zijn dan nog niet ontwikkeld en zeer klein, waarbij de peul nog zacht van smaak is.

De peultjes bereiden

Zoals gezegd is de peultjes koken de meest gebruikte manier om deze groente te bereiden. Je kan er echter ook voor kiezen om de peultjes te bakken, stomen of roerbakken, maar dit wordt minder vaak gedaan in de Nederlandse keuken. Let op, verse peultjes zijn niet rauw eetbaar, omdat deze een giftige stof bevatten. Voordat je de peultjes kan bereiden, moet je deze even kort schoonmaken. Dit is in de meeste gevallen zo gedaan en vergelijkbaar met de manier waarop je andere peulvruchten schoonmaakt.

Het schoonmaken van de peultjes

Het schoonmaken van de peultjes is een vrij eenvoudig proces en kost meestal niet veel tijd, afhankelijk van de hoeveelheid en of er een vlezige draad aan de peul zit. Bij het schoonmaken snijd je beide puntjes van de boon weg. Vervolgens was je de peultjes nog even af onder een lopende kraan om vuil en aarde weg te spoelen en klaar ben je in principe om te peultjes te bereiden. Eventueel kan je er nog voor kiezen om te peultjes in stukjes te snijden, afhankelijk van het gerecht waar je ze voor gaat gebruiken.

Mocht je pech hebben, dan zal je bij elke peul een vlezige draad moeten verwijderen, omdat deze niet eetbaar is. Meestal is deze niet aanwezig, maar om hier zeker van te zijn controleer je de eerste 5 à 10 peultjes of deze zo’n draad hebben. Snijd het puntje bijna af, maar laat een klein stukje zitten. Trek dit bijna losse puntje voorzichtig zijwaarts van de peul af. Mocht er een vlezige draad meekomen, dan zal je deze bij elk peultje moeten verwijderen.

Peultjes koken

De peultjes koken is veruit de meest gebruikte manier van bereiden. Om de peultjes te koken leg je de zojuist schoongemaakte peultjes in een pan en hier voeg je wat water aan toe. Een klein laagje is voldoende. Voeg hier nog een snufje zout aan toe en zet de pan op het vuur.

Hoe lang moeten peultjes koken?

In zo’n 5 tot 7 minuten kook je de peultjes perfect gaar, zodat deze licht knapperig blijven. Kook je de peultjes te lang, dan verliezen deze alle smaak en textuur en worden ze papperig van smaak. Na de peultjes zo’n 5 à 7 minuten te hebben gekookt, giet je deze af. Giet vervolgens wat koud water over de peultjes om het kookproces te stoppen, zo blijven de peultjes mooi knapperig. Hierna kan je de peultjes direct serveren of natuurlijk nog verder verwerken.

Andere manieren om peultjes klaar te maken

Natuurlijk zijn er nog tal van andere manieren om de peultjes klaar te maken. Zo kunnen de peultjes ook gebruikt worden om te roerbakken of wokken. Zonder deze voor te koken, roerbak je de peultjes in zo’n 3 tot 5 minuten beetgaar.

Daarnaast kan je er ook voor kiezen om de peultjes te bereiden door deze te stomen (6 tot 8 minuten) of te stoven (ongeveer 10 minuten).

Wat gaat goed samen met peultjes?

Voedingswaarden van peultjes

Energie (kcal) 47
Vet
Waarvan verzadigd
0,2 gram
0 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
7,5 gram
0 gram
Voedingsvezels 2,5 gram
Eiwit 2,5 gram

Bron: Voedingswaardetabel.nl