Peultjes koken

  1. De Juiste Kooktijd
  2. Groente
  3. Peultjes koken

Peultjes zijn een populaire groente in de Nederlandse keuken en zijn met name in het seizoen volop verkrijgbaar. Gekookte peultjes zijn erg populair bij een klassieke aardappel, vlees, groente, maar worden ook gebruikt in een aantal roerbakgerechten. De peultjes koken is de meest populaire manier om deze groente klaar te maken en wij leggen je precies uit hoe je dit doet!
Wat zijn peultjes?

Peultjes of peulen zijn, zoals de naam al zegt, een peulvrucht en verwant met onder meer sperziebonen en snijbonen. Het meest verwant zijn peultjes echter aan doperwten. Waar doperwten worden geoogst als de peulen volgroeid zijn, worden de peultjes juist heel vroeg al geoogst. De erwten zijn dan nog niet ontwikkeld en zeer klein, waarbij de peul nog zacht van smaak is. 

De peultjes bereiden

Zoals gezegd is de peultjes koken de meest gebruikte manier om deze groente te bereiden. Je kan er echter ook voor kiezen om de peultjes te bakken, stomen of roerbakken, maar dit wordt minder vaak gedaan in de Nederlandse keuken. Let op, verse peultjes zijn niet rauw eetbaar, omdat deze een giftige stof bevatten. Voordat je de peultjes kan bereiden, moet je deze even kort schoonmaken. Dit is in de meeste gevallen zo gedaan en vergelijkbaar met de manier waarop je andere peulvruchten schoonmaakt.

Het schoonmaken van de peultjes

Het schoonmaken van de peultjes is een vrij eenvoudig proces en kost meestal niet veel tijd, afhankelijk van de hoeveelheid en of er een vlezige draad aan de peul zit. Bij het schoonmaken snijd je beide puntjes van de snijboon weg. Vervolgens was je de peultjes nog even af onder een lopende kraan om vuil en aarde weg te spoelen en klaar ben je in principe om te peultjes te bereiden. Eventueel kan je er nog voor kiezen om te peultjes in stukjes te snijden, afhankelijk van het gerecht waar je ze voor gaat gebruiken.

Mocht je pech hebben, dan zal je bij elke peul een vlezige draad moeten verwijderen, omdat deze niet eetbaar is. Meestal is deze niet aanwezig, maar om hier zeker van te zijn controleer je de eerste 5 à 10 peultjes of deze zo’n draad hebben. Snijd het puntje bijna af, maar laat een klein stukje zitten. Trek dit bijna losse puntje voorzichtig zijwaarts van de peul af. Mocht er een vlezige draad meekomen, dan zal je deze bij elk peultje moeten verwijderen.

Peultjes koken

De peultjes koken is veruit de meest gebruikte manier van bereiden. Om de peultjes te koken leg je de zojuist schoongemaakte peultjes in een pan en hier voeg je wat water aan toe. Een klein laagje is voldoende. Voeg hier nog een snufje zout aan toe en zet de pan op het vuur. 

Hoe lang moeten peultjes koken?

In zo’n 5 tot 7 minuten kook je de peultjes perfect gaar, zodat deze licht knapperig blijven. Kook je de peultjes te lang, dan verliezen deze alle smaak en textuur en worden ze papperig van smaak. Na de peultjes zo’n 5 à 7 minuten te hebben gekookt, giet je deze af. Giet vervolgens wat koud water over de peultjes om het kookproces te stoppen, zo blijven de peultjes mooi knapperig. Hierna kan je de peultjes direct serveren of natuurlijk nog verder verwerken.

Andere manieren om peultjes klaar te maken

Natuurlijk zijn er nog tal van andere manieren om de peultjes klaar te maken. Zo kunnen de peultjes ook gebruikt worden om te roerbakken of wokken. Zonder deze voor te koken, roerbak je de peultjes in zo’n 3 tot 5 minuten beetgaar.

Daarnaast kan je er ook voor kiezen om de peultjes te bereiden door deze te stomen (6 tot 8 minuten) of te stoven (ongeveer 10 minuten).

peultjes koken

Voedingswaarde peultjes per 100 gram:

Kcal: 47
Koolhydraten: 7,5g
Waarvan suikers: 0,0g
Waarvan voedingsvezels: 2,5g
Eiwitten: 2,5g
Vetten: 0,2g
Waarvan verzadigd: 0,0g

Bron: Voedingswaardetabel.nl
Menu