1. Home
  2. Groentes
  3. Zeekraal

Zeekraal koken en bereiden

Zeekraal is een wat minder bekende groente in Nederland, met uitzondering van Zeeland. Daar is het een typisch streekproduct dat in de zomermaanden volop verkrijgbaar is. Je kan het product op meerdere manieren eten. Zo kan je het rauw eten, maar lekkerder en beter is de zeekraal koken, stomen of bakken. Op die manier haal je het scherpste zilte randje van de groente af.

In dit artikel leggen we je precies uit wat zeekraal is, maar ook hoe je deze groente moet schoonmaken voordat je deze kan bereiden. Daarna leggen we je natuurlijk uit hoe je zeekraal moet koken, stomen en (roer)bakken.

Zeekraal koken en bereiden

Wat is zeekraal?

Zeekraal groeiendZeekraal is een echte seizoensgroente en in Nederland een streekproduct. Rond de zomermaanden, vanaf ongeveer mei tot en met september, is deze groente verkrijgbaar. Voornamelijk in Zeeland is deze groente dan verkrijgbaar bij vishandels en groenteboeren, maar ook bij lokale supermarkten. Buiten het seizoen kan je her en der ook zeekraal vinden. Deze wordt gekweekt in bijvoorbeeld Portugal, Israël, Frankrijk of Mexico. Let hierbij goed op de kwaliteit, omdat deze soms nogal minder is.

Zoals de naam al doet vermoeden is zeekraal een typisch product voor de kustregio’s. Het groeit op kwelders die vaak bij hoogwater onder water lopen en bij laagwater droog liggen. De groente is buisvormig met dikke stengels. Dit is dan ook direct het belangrijkste om op te letten qua kwaliteit. Deze te dikker en steviger de zeekraal, des te beter de kwaliteit.

De smaak van zeekraal

Zeekraal heeft een zeer typerende smaak. Zoals veel producten in en rond de zee heeft het een zilte smaak. Deze voert enorm de boventoon. De textuur is vergelijkbaar met die van groene asperges. Ze zijn wat stevig, maar absoluut niet taai. Het product heeft een zeer unieke smaak en is lastig te vergelijken met andere producten, maar een soort zilte spinazie komt het beste in de buurt. Door deze typerende zeesmaak past deze groente perfect bij vis en zeevruchten, maar ook in een zomerse salade.

Zeekraal schoonmaken voor bereiding

Voordat je zeekraal kan bereiden moet je deze schoonmaken. Dit is zo gedaan en kost je een paar minuutjes. Begin met het afbreken of afsnijden van de harde stukjes aan de onderkant van de stengels. Deze zijn niet lekker. Spoel vervolgens de groente af onder een lopende, koude kraan. Hiermee verwijder je zand, aarde en ander vuil dat de smaak niet bevordert.

Breek dan één stengel doormidden en let goed op of er een draadje overblijft. Is dit niet het geval? Dan scheelt dit na afloop van het bereiden en hoef je niets te doen. Als er wel een soort vlezig draadje overblijft moet je deze bij de zeekraal na garing verwijderen. Dit doe je door het vlezige deel ervan lost te trekken.

Zeekraal bereiden

Zoals gezegd kan je zeekraal op drie manieren bereiden en op vier manieren eten. Wil je de groente rauw eten, dan ben je na het schoonmaken ervan klaar. Eventueel nog in kleine stukjes snijden, bijvoorbeeld voor in de salade, maar veel werk heb je hier niet meer aan.

Beter, in onze ogen, en ook lekkerder is het om de groente even te bereiden. Op die manier haal je de scherpste randjes van de zilte smaak eraf. Dit maakt het net wat toegankelijker om in verschillende gerechten te gebruiken. De zeekraal bereiden kan je doen door deze te koken, eigenlijk meer blancheren, te stomen of te (roer)bakken. We leggen je ze allemaal uit. 

Zeekraal koken

Zeekraal gekooktAllereerst de meest gebruikte manier van bereiden, de zeekraal koken of blancheren. Breng hiervoor een pan met een ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg geen zout toe! De zeekraal is al zout genoeg van zichzelf. Als het water kookt voeg je de zeekraal toe. Kook de zeekraal in 2 tot 4 minuten gaar. Test af en toe geregeld of deze al klaar is. Kook je de zeekreal namelijk te lang, dan wordt deze zacht en dit komt de textuur en smaak niet ten goede. Als de zeekraal gaar is giet je deze af en kan je deze serveren.

Zeekraal stomen

Zeekraal stomen gaat op een redelijk gelijke wijze als het koken. Je kan dezelfde kooktijd aanhouden hiervoor, 2 tot 4 minuten. Enkele minuten in de stoompan of de stoomoven is voldoende om de groente te garen. Wederom moet de groente redelijk stevig blijven aanvoelen en niet zacht worden.

Zeekraal bakken

Een andere lekkere manier van zeekraal bereiden is deze bakken of roerbakken. Zet een pan op een middelhoog vuur en doe hier een klontje roomboter in. Snipper een uitje zeer fijn en gooi dit samen met de zeekraal in de koekenpan of wok. Bak of roerbak de zeekraal in 2 tot 3 minuten gaar op het middelhoge vuur. Je kan het daarna direct opdienen.

Veelgestelde vragen over zeekraal

Wat gaat goed samen met zeekraal?

Voedingswaarden van zeekraal

Energie (kcal) 45
Vet
Waarvan verzadigd
0,7 gram
0,1 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
9,1 gram
0,6 gram
Voedingsvezels 0,5 gram
Eiwit 3,1 gram

Bron: Voedingswaardetabel.nl