1. Home
 2. Vis en zeevruchten
 3. Inktvis

Inktvis bereiden

Hoewel we in Nederland bijna nooit inktvis bereiden, is dit zeedier ontzettend populair in diverse keukens. Onder meer verschillende Mediterrane en Aziatische keukens maken veel gebruik van dit weekdier. Met name pijlstaartinktvissen zijn erg populair in de Zuid-Europese keukens. De bekende calamares zijn een voor- of bijgerecht dat veel mensen kennen.

Inktvis bereiden is gelukkig helemaal niet zo lastig. Met name het schoonmaken is vaak een ding, maar een goede visboer kan dit ook voor je doet. Je kan er vervolgens allerlei kanten mee op. Zo kan je de inktvis bakken, grillen, koken en meer. Wij leggen je er alles over uit!

De verschillende manieren van inktvis bereiden

Zoals gezegd kan je inktvis op verschillende manieren bereiden. Wij leggen je in dit artikel uit hoe je inktvis kan bakken, grillen, koken, frituren, uit de oven en op de barbecue kan klaarmaken. Dit zijn de meest gebruikte manieren van klaarmaken. Met het frituren van de inktvis kan je de bekende calamares zelf maken. Heerlijk met wat peterselie en citroen.

Inktvis-bereiden

Inktvis schoonmaken

Voordat je de inktvis kan gebruiken om klaar te maken, moet je deze schoonmaken. Je kan dit dus ook door de visboer laten doen of schoongemaakte inktvis kopen. Dit is vaak wel een stukje duurder. Inktvis zelf schoonmaken kan een lastig werkje zijn. Zeker de eerste keer dat je dit doet. Inktvis schoonmaken doe je zo:

 1. Indien de inktvis bevroren is laat je deze eerst ontdooien door deze in een bak met koud water te leggen.
 2. Trek met veel beleid de kop, tentakels en ingewanden uit de inktvis.
 3. Snijd de tentakels van de inktvis (deze zitten net onder de ogen van de kop).
 4. Druk het harde deel dat onder de tentakels zit naar boven om de bek van het dier weg te trekken (dit kan je weggooien).
 5. Trek de rugpen van inktvis en gooi deze ook weg.
 6. Pel het (paarse) vliesje van de zak af en werk deze bij totdat het er netjes uit ziet.
 7. Spoel de zak en de tentakels af onder een koude, lopende kraan en laat dit goed drogen.

Inktvis bakken in de pan

Eén van de meest gebruikte manieren om inktvis te bereiden is deze te bakken. Het is vrij eenvoudig om dit te doen. Zet het vuur op de hoogste stand en verhit in een koekenpan wat olijfolie. Strooi ondertussen wat peper en zout over de inktvis heen. Als het vuur heet is leg je de stukjes inktvis in de pan samen met een teentje knoflook. Laat de stukjes goed dichtschroeien en haal de pan van het vuur. Giet nog een beetje olijfolie over de inktvis en knijp een halve citroen uit over de stukjes. Serveer de inktvis. Eventueel kan je deze garneren met nog wat fijngehakte peterselie en een citroenpartje.

Inktvis grillen

Gegrilde inktvis is ideaal als je een heerlijk Zuid-Europees visgerecht op tafel wil zetten. Belangrijk is dat je de inktvis goed droog dept voor je gaat beginnen. Meng dan twee gelijke delen citroensap en olijfolie goed door elkaar heen en leg hier de inktvis stukjes in. Laat dit voor een minuut of 30 marineren in de koelkast.

Als de stukjes zijn gemarineerd zet je een grillpan op het vuur of verwarm je de grill op een hoge stand. Strooi wat peper en zout over de stukjes inktvis vlak voor deze in of op de grill gaan. Laat ze dan 5 minuutjes grillen. In de grillpan keer je ze na 2,5 minuut even om. Haal ze uit de grillpan of van de grillplaat en je kan ze direct serveren. Eventueel kan je hier nog wat plakjes citroen bij serveren en wat fijngehakte peterselie en het overblijfsel van de marinade over de inktvis strooien en gieten.

Inktvis koken

Hoewel dit niet heel vaak wordt gedaan is het niet heel lastig. Inktvis koken doe je door een half kopje azijn en een kopje water aan de kook te brengen. Een meervoud van deze verhouding kan natuurlijk ook, afhankelijk van de hoeveelheid inktvis. Als het mengsel kookt draai je het vuur laag, maar wel dusdanig dat het blijft koken. Leg de inktvis erin (zorg dat deze onder water staat). Laat op laag vuur zo’n uurtje koken totdat de inktvis gaar is. Je kan deze dan in stukjes snijden en serveren. Heerlijk met wat olijfolie, peterselie en oregano.

Inktvis frituren (calamares)

Calamari-inktvisInktvis frituren is één van de allerbekendste manieren waarop deze soort wordt gegeten. In bijna elk tapasrestaurant, maar ook in tal van andere restaurants staan ze op de kaart als voor- of bijgerecht: calamares. Niet gek ook. Ze smaken heerlijk. Zeker met wat aioli (of knoflooksaus), citroen en peterselie. Inktvis frituren doe je zo:

 1. Verwarm de frituurpan op zo’n 175°C.
 2. Snijd de inktvis in ringetjes van ongeveer 0,5 tot 1 centimeter dik.
 3. Strooi wat peper en zout over de ringetjes en besprenkel met wat citroensap of knijp een halve citroen uit over de ringetjes.
 4. Meng in een kom een gelijk deel bloem met een gelijk deel maizena.
 5. Schep de ringetjes door het bloem-maizena mengsel heen, zorg dat alles bedekt is met een goed laagje.
 6. Gooi de ringetjes in de frituurpan en frituur zo’n 3 à 4 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
 7. Laat de calamares uitlekken op wat keukenpapier.
 8. Besprenkel de gefrituurde inktvisringetjes met wat fijngehakte peterselie en serveer met wat citroenpartjes en aioli of knoflooksaus.

Inktvis uit de oven

Inktvis uit de oven is een typisch Mediterraans gerecht. Je kan holtes van pijlstaartinktvissen perfect vullen met van alles en nog wat. Denk aan een mengsel van tomatenpuree, knoflook en kruiden. Je kan het zo gek maken als je zelf wil. Als je de inktvis hebt gevuld, besprenkel je deze met wat olijfolie en bak je ze kort aan in de pan. Als ze zijn aangebakken haal je ze uit de pan en leg je ze in een ovenschaal. Zo’n 15 minuten in een voorverwarmde oven op 160°C en je kan genieten van heerlijke inktvis uit de oven.

Inktvis op de barbecue

Inktvis kan je ook ideaal bereiden op de barbecue. Dit werkt precies hetzelfde als het grillen van de inktvis. 2,5 minuut per kant is meer dan voldoende. Belangrijk is wel dat je de barbecue goed heet krijgt. Een temperatuur van tenminste 220°C is zeker aan te raden. Is de temperatuur lager, dan zal de inktvis ook langer moeten.

Veelgestelde vragen over inktvis

Wat gaat goed samen met inktvis?

Voedingswaarden van inktvis

Energie (kcal) 73
Vet
Waarvan verzadigd
1 gram
0,2 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
0 gram
0 gram
Voedingsvezels 0 gram
Eiwit 16 gram

Bron: Voedingscentrum.nl