1. Home
  2. Groentes
  3. Spinazie

Spinazie koken

Spinazie is een groente waar je tal van kanten mee op kan. De meest gebruikte manier van bereiden is de spinazie koken, maar je kan de bladgroente ook perfect wokken, pureren, bakken of verwerken in een salade. Een klassieker is natuurlijk gekookte spinazie met aardappel en een gekookt ei.

Naast verse spinazie, is deze bladgroente ook verkrijgbaar in pot, geblikt of uit de diepvries. Van de diepvriesvariant is spinazie à la crème een erg bekende variant. Door deze spinazie is een lekkere roomsaus verwerkt, waardoor de smaak voller is. Ongeacht de variant, wij leggen je precies uit hoe je spinazie moet koken!

spinazie

Spinazie koken in het kort

Voor we je uitgebreid vertellen hoe je spinazie moet koken, hebben we dat kort stap voor stap beschreven. Let op, het gaat hierbij om verse spinazie koken, dit doe je als volgt:

  1. Was de spinazie onder de koude kraan om achtergebleven aarde te verwijderen;
  2. Giet een dun laagje water in een pan en voeg hier een snufje zout aan toe;
  3. Leg de spinazie in de pan en breng de pan met spinazie aan de kook terwijl je regelmatig blijft roeren;
  4. Na 4 tot 6 minuten koken is de spinazie klaar om afgegoten de te worden met vergiet;
  5. Serveer de spinazie.

Verse spinazie koken

Het koken van verse spinazie is eigenlijk de lekkerste manier, omdat de karakteristieke en mooie smaak van de groente het beste behouden blijft. Ongeacht het soort spinazie, is het bereidingsproces hetzelfde. Als je de verse spinazie gaat bereiden moet je eerst de spinazie goed wassen. Dit kan met wat koud water. Hiermee zorg je ervoor dat eventuele aarde die nog aan de spinazie zit niet in je gerecht terecht komt. Daarna is het een kwestie van de -dikste bladstengels afbreken of afsnijden. Hoewel je dit gewoon kan eten, smaakt het wat minder.

Als je de spinazie hebt schoongemaakt, is het tijd om deze te gaan koken. Leg de spinazie in een pan die ruim genoeg is en giet hier een klein laagje water in met een snufje zout. Breng de pan met spinazie dan aan de kook terwijl je goed blijft roeren. Op die manier zorg je ervoor dat alle bladeren goed garen. Na zo’n 4 tot 6 minuten is de spinazie klaar. Je kan de spinazie dan afgieten in een vergiet. Nu is het enkel nog een kwestie van serveren of natuurlijk verder verwerken in een lekker recept.

Koken van spinazie uit pot, blik of diepvries

Kies je er liever voor om spinazie uit pot, blik of diepvries te koken, dan is het bereidingsproces vaak zelfs nog wat sneller. Bij zowel spinazie uit pot, als spinazie uit blik, is het een kwestie van opwarmen. Gooi het potje of blikje leeg in de een pan en warm de spinazie op tot deze warm genoeg is. De precieze gebruiksaanwijzingen en tijden staan vaak op het potje, maar meestal is dit niet meer dan een paar minuten.

Spinazie uit de diepvries koken werkt redelijk hetzelfde als de spinazie uit pot of blik. Vaak zijn dit blokjes spinazie welke makkelijk te portioneren zijn. Je hebt hierbij vaak de keuze uit ingevroren bladspinazie of spinazie à la crème koken. Beide is een kwestie van de blokjes in de pan doen en deze rustig en zachtjes opwarmen. Spinazie à la crème wordt ook vaak gebruikt om spinazie te koken met een eitje erbij. De verschillende smaken combineren hierin perfect.

Andere manieren van spinazie bereiden

Naast spinazie koken zijn er nog andere lekkere manieren om spinazie te maken en te verwerken. Zo kan je verse spinazie ook prima wokken of roerbakken. Ook voor de soep is deze groente bij uitstek geschikt en geeft het een frisse smaak.

Verder leent spinazie zich uitstekend om te verwerken in een hartige taart of quiche. Daarnaast wordt spinazie ook vaak gebruikt in een lasagne. Dit geeft het Italiaanse gerecht net wat meer vulling en smaak. Ook ideaal als je een vegetarische lasagne wil maken.

Wat gaat goed samen met spinazie?

Voedingswaarden van spinazie

Energie (kcal) 15
Vet
Waarvan verzadigd
0,3 gram
0 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
0,6 gram
0,4 gram
Voedingsvezels 2 gram
Eiwit 2,5 gram

Bron: Voedingswaardetabel.nl