Koolraap koken in het kort
Doordat de koolraap koken de meest gebruikte manier van bereiden is hebben we eerst een kort stappenplan voor je opgesteld hoe je dit doet. Zo weet je direct hoe je aan de slag kan met het bereiden van deze groente. Benieuwd naar de andere manieren of de uitgebreide uitleg? Scroll dan nog even door. Koolraap koken doe je zo:
- Snijd een plak van de boven- en onderkant van de koolraap af;
- Verwijder de schil met een dunschiller of mesje en spoel de koolraap af onder een lopende kraan;
- Snijd de koolraap in blokjes of reepjes door deze eerst door de helft te snijden en er vervolgens halve plakken van te maken;
- Leg de blokjes of reepjes in een pan met een dun laagje water en snufje zout en zet dit op het vuur;
- Kook de koolraap in 13 tot 18 minuten gaar, afhankelijk van de grootte van de stukjes;
- Test vanaf een minuut of 13 met een vork of de groente gaar is, prik hiervoor in een stukje en als dit gemakkelijk gaat en deze blijft hangen, dan is die gaar;
- Giet de koolraap af en serveer deze of verwerkt de stukjes verder!
Voor het bereiden van koolraap: schoonmaken en snijden
Voordat we de koolraap kunnen gebruiken om te bereiden, moet deze eerst wordt schoongemaakt. Hierbij schil je dat koolraap ook. Snijd om te beginnen een plak van de bovenkant en van de onderkant af. Met dunschiller of mesje kan je vervolgens eenvoudig de schil verwijderen. Als de koolraap geschild is, spoel je deze af onder de lopende kraan.
Na het schillen en schoonspoelen van de koolraap is het tijd om de groente te snijden. Hiervoor snijd je de knol eerst door de helft. Vervolgens snijd je eenvoudig halve plakken. Deze plakken kan je weer in reepjes en eventueel daarna blokjes snijden. Je bent dan klaar om de koolraap te bereiden, maar je kan deze ook direct rauw eten.
Koolraap koken
De meest gebruikte manier van bereiden is de koolraap koken. Daar beginnen we dan ook mee. Om de koolraap te koken leg je de blokjes in een pan en hier voeg je een klein laagje water aan toe. Doe hier nog een klein snufje zout bij en zet de pan op het vuur om de koolraap te koken. De kooktijd van koolraap ligt zo tussen de 13 en 18 minuten, afhankelijk van hoe groot de blokjes of reepjes zijn.
Test vanaf een minuut of 13 of de koolraap gaar is. Hiervoor prik je met een vork in een blokje of reepje. Gaat dit gemakkelijk en blijft de koolraap makkelijk hangen, dan is de koolraap gaar. Haal de pan van het vuur, giet de koolraap af en je bent klaar om te serveren of om de groente verder te verwerken.
Koolraap stoven
Naast de koolraap koken, kan je deze ook stoven. Hiervoor begin je met het bakken van de groente. Bak op hoog vuur de blokjes koolraap zo’n 5 minuten op hoog vuur. Vervolgens voeg je hier een laagje water aan toe. Vervolgens stoof je de koolraap met het deksel op de pan in zo’n 10 minuten gaar. In plaats van water kan je voor wat extra smaak ook gebruik maken van wat bouillon voor het stoven van de koolraap.
Koolraapfriet maken
Koolraap is ook ideaal om frietjes van te maken. Een ideaal en gezond alternatief voor gewone frietjes. Koolraapfriet maken doe je door bij het snijden de reepjes zo dun als frietjes te snijden. Om ze mooi krokant te krijgen, dep je de reepjes goed af als deze in de juiste vorm zijn gesneden. Doe dit met wat keukenpapier.
Als de koolraapfriet gesneden en gedroogd is, gooi je deze in de frituur. Vervolgens frituur je ze in zo’n 3 tot 5 minuten perfect krokant. Giet ze af en laat even uitlekken. Je hebt dan heerlijke koolraapfrietjes, een mooi alternatief voor gewone frietjes van aardappel of zoete aardappel.
Andere manieren van bereiden
Hoewel de koolraap koken of stoven eigenlijk de meest gebruikte manieren van bereiden zijn, kan je de groente ook nog op andere manieren klaarmaken. Zo kan je koolraap ook prima rauw eten. In plaats van bijvoorbeeld geraspte wortel kan je bijvoorbeeld geraspte koolraap door de salade doen. De salade krijgt dan een iets minder zoete en meer aardse smaak.
Tot slot kan je koolraap ook in de oven bereiden als onderdeel van een ovenschotel, roosteren of grillen. Dunne plakken koolraap zijn ideaal om in een grillpan of onder de grill klaar te maken. Kortom, een groente waar je tal van kanten mee op kan.