Linzen koken

Linzen zijn een type peulvrucht die al sinds mensenheugenis worden gebruikt voor diverse soorten recepten. Van salades tot curry’s, je kan linzen voor zeer veel gerechten gebruiken. Daarnaast zijn ze ook nog eens super gezond, smakelijk en gemakkelijk te bereiden. Linzen koken kost voornamelijk wat tijd, maar echt lastig is het zeker niet. Wij leggen je precies uit hoe je dit doet.

De linzen schoonmaken voor het koken

Voordat je linzen kan koken, moet je deze even kort schoonmaken. Dit doe je om eventueel zand en vuil af te spoelen. Om de linzen schoon te maken, spoel je de peulvruchten kort af onder de kraan. Doe dit totdat het water waarmee je spoelt helder blijft na het wassen. Doe je dit niet, dan krijg je een grijze schuimlaag tijdens het koken en dit bevordert de smaak niet. Eventueel kun je ervoor kiezen om de linzen nog voor te weken, maar dit is niet per se nodig om ze te koken.

Linzen voorweken om de kooktijd te verkorten

Hoewel het niet nodig is, kan je ervoor kiezen om linzen voor te weken. Vooral als je de linzen voor bijvoorbeeld een curry wil gebruiken kan dit handig zijn, omdat ze er iets papperig van kunnen worden. Daarnaast is het voordeel van voorweken dat je de kooktijd van linzen verkort. 

Om de linzen te weken, leg je de linzen in een bak water nadat je ze hebt schoongemaakt. Dit water gebruik je niet voor het latere koken. Een weektijd van zo’n 4 uur tot een hele nacht is meer dan voldoende. Mochten er linzen boven blijven drijven, verwijder deze dan. Deze linzen zijn namelijk oud en niet lekker van smaak.

De linzen koken

Het koken van linzen is eigenlijk heel gemakkelijk, maar kost wel wat tijd. De kooktijd van linzen bedraagt tussen de 15 en 60 minuten en is afhankelijk van een aantal zaken, waaronder: het soort linzen, of de linzen zijn voorgeweekt of niet en hoe je de linzen wilt verwerken. Gemiddeld genomen bedraagt de kooktijd zo tussen de 20 à 30 minuten. Om linzen te koken ga je als volgt te werk:

  1. Weeg af hoeveel gram linzen je gaat klaarmaken;
  2. Vul een grote pan met water in de verhouding 1 staat tot 3, oftewel voor 100 gram linzen voeg je 300 milliliter water toe (de linzen zullen flink uitzetten;
  3. Voeg de linzen aan het water toe en breng het geheel aan de kook op hoog vuur met deksel op de pan (let op: voeg aan het geheel geen zout toe! Dit maakt de linzen erg taai van smaak);
  4. Als het water kookt draai je het vuur lager, maar zorg er wel voor dat het water net aan de kook blijft;
  5. Kook de linzen in 15 tot 60 minuten gaar (15 minuten voor al dente als ze voorgeweekt zijn, 60 minuten als ze niet voorgeweekt zijn en wat zachter/papperig mogen zijn;
  6. Proef na de gewenste kooktijd een linze om te testen of deze goed op smaak is. Zijn de linzen op smaak, giet ze dan af met een fijne zeef;
  7. Voeg wat zout toe aan de linzen om het geheel op smaak te brengen en serveer de linzen of verwerk deze verder.

Linzen koken is dus eigenlijk vrij eenvoudig. Niets meer en niets minder dan een kwestie van afwegen, op het vuur zetten, laten koken en weer afgieten.

Linzen koken

Voedingswaarde linzen per 100 gram:

Kcal: 116
Koolhydraten: 20g
Waarvan suikers: 1,8g
Waarvan voedingsvezels: 8g
Eiwitten: 9g
Vetten: 0,4g
Waarvan verzadigd: 0,1g

Menu