1. Home
  2. Groentes
  3. Linzen

Linzen koken

Linzen zijn een type peulvrucht en ontzettend populair. Daarbij is de meest standaard manier van bereiden de linzen koken. Al sinds mensenheugenis wordt deze groente gebruikt in tal van gerechten en voor diverse soorten recepten. Van salades tot curry’s, linzen passen er perfect in. Natuurlijk doordat ze heerlijk smaken en gemakkelijk te bereiden zijn, maar ook zeker doordat ze zeer gezond zijn.

De linzen koken kost wel wat tijd, maar lastig is het zeker niet. Om het bereiden makkelijker te maken kan je ervoor kiezen om de linzen te weken. Voor bepaalde recepten wordt dit zelfs aangeraden. Wij leggen je precies uit hoe je linzen moet bereiden. Zowel stap voor stap als uitgebreid!

Linzen-koken

Linzen koken stap voor stap

Voordat we je uitgebreid uitleggen hoe je linzen moet koken hebben we dit kort en bondig voor je uitgeschreven. Zo weet je direct hoe je aan de slag moet. Toch liever een wat uitgebreidere beschrijving? Scroll dan iets door! Linzen koken doe je als volgt:

  1. Vul een grote pan met water, dit in verhouding 1:3 met de linzen. Voor 100 gram linzen gebruik je dus 3 keer zoveel water;
  2. Voeg de linzen toe en breng het geheel op hoog vuur aan de kook met het deksel op de pan;
  3. Draai, als het water kookt, het vuur lager, maar zorg ervoor dat het water blijft koken;
  4. Kook de linzen in 15 tot 60 minuten gaar, 15 minuten als ze geweekt zijn, 60 minuten als ze niet van tevoren geweekt zijn;
  5. Proef of de linzen gaar zijn door er één te proeven;
  6. Giet de linzen af met een fijne zeef en voeg wat zout toe om het geheel op smaak te brengen voor je deze serveert!

De linzen schoonmaken voor het koken

Voordat je linzen kan koken, moet je deze even kort schoonmaken. Dit doe je om eventueel zand en vuil af te spoelen. Om de linzen schoon te maken, spoel je de peulvruchten kort af onder de kraan. Doe dit totdat het water waarmee je spoelt helder blijft na het wassen. Doe je dit niet, dan krijg je een grijze schuimlaag tijdens het koken en dit bevordert de smaak niet. Eventueel kun je ervoor kiezen om de linzen nog voor te weken, maar dit is niet per se nodig om ze te koken.

Linzen voorweken om de kooktijd te verkorten

Hoewel het niet nodig is, kan je ervoor kiezen om linzen voor te weken. Vooral als je de linzen voor bijvoorbeeld een curry wil gebruiken kan dit handig zijn, omdat ze er iets papperig van kunnen worden. Daarnaast is het voordeel van voorweken dat je de kooktijd van linzen verkort.

Om de linzen te weken, leg je de linzen in een bak water nadat je ze hebt schoongemaakt. Dit water gebruik je niet voor het latere koken. Een weektijd van zo’n 4 uur tot een hele nacht is meer dan voldoende. Mochten er linzen boven blijven drijven, verwijder deze dan. Deze linzen zijn namelijk oud en niet lekker van smaak.

De linzen koken

Het koken van linzen is eigenlijk heel gemakkelijk, maar kost wel wat tijd. De kooktijd van linzen bedraagt tussen de 15 en 60 minuten en is afhankelijk van een aantal zaken, waaronder: het soort linzen, of de linzen zijn voorgeweekt of niet en hoe je de linzen wilt verwerken. Gemiddeld genomen bedraagt de kooktijd zo tussen de 20 à 30 minuten.

Om te beginnen met het koken van linzen begin je met het afwegen van de hoeveelheid linzen die je gaat koken. Vul vervolgens een grote pan met water in de verhouding 1 staat tot 3. Voor het 100 gram linzen gebruik je dus 3 keer zoveel water. De linzen zullen namelijk flink uitzetten. Het is belangrijk hier rekening mee te houden, 50 gram gedroogde linzen kunnen zo 100 gram zijn als ze gekookt zijn.

Voeg de linzen aan het water toe en breng het geheel op hoog vuur aan de kook. Het makkelijkst is om dit met het deksel op de pan te doen. Voeg vooral geen zout toe, dit kan de linzen erg taai maken. Draai als het water kookt het vuur iets terug, maar zorg ervoor dat het water aan de kook blijft.

Kooktijd van de linzen

Als het water aan de kook is, kook je de linzen in 15 tot 60 minuten gaar. Deze tijden liggen nogal uit elkaar en dat heeft te maken met verschillende factoren. 15 minuten is de kooktijd als je de linzen al dente wilt hebben en ze voorgeweekt zijn. 60 minuten is de kooktijd als ze niet zijn voorgeweekt en ze wat zachter/papperiger mogen zijn na het bereiden.

Proef na de gewenste kooktijd een linze om te testen of deze goed op smaak is en ook qua textuur voldoet aan je wensen. Als deze goed op smaak zijn, giet je ze af met een fijne zeef. Voeg vervolgens nog wat zout toe om de linzen op smaak te brengen en klaar ben je. Tijd om de linzen te serveren. Heerlijk in combinatie met bijvoorbeeld kikkererwten en wat aardappelen!

Wat gaat goed samen met linzen?

Voedingswaarden van linzen

Energie (kcal) 99
Vet
Waarvan verzadigd
0,7 gram
0,1 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
11,6 gram
0 gram
Voedingsvezels 5,3 gram
Eiwit 8,8 gram

Bron: Voedingscentrum.nl