1. Home
  2. Groentes
  3. Knolraap

Knolraap koken

De knolraap, niet te verwarren met de koolraap of koolrabi, wordt ook wel een meiraap of meiknolletje genoemd. Hoewel deze groente in Nederland nagenoeg vergeten is, is deze in landen om ons heen nog veel verkrijgbaar. In België en Frankrijk tref je knolraap nog gewoon in de supermarkt. Zonde eigenlijk, want naast de knolraap koken kan je er nog tal van andere kanten mee op.

Naast de knolraap koken kan je deze groente bijvoorbeeld roosteren, maar ook rauw is deze heerlijk. Denk hierbij als frisse en knapperige toevoeging aan een mooie zomersalade. Wij leggen je de verschillende manieren van bereiden natuurlijk allemaal uit!

knolraap-koken

Knolraap koken stap voor stap

Voordat we je de verschillende manieren van bereiden uitgebreid uitleggen, beschrijven we kort stap voor stap hoe je knolraap moet koken.

  1. Was de knolraap onder een lopende kraan om vuil en aarde te verwijderen;
  2. Verwijder de bladeren van de knolraap en snijd de knolletjes in plakjes, reepjes of blokjes;
  3. Kook de knolraap in 15 minuten gaar;
  4. Proef vanaf een minuut of 10 of de knolraap gaar is door een stukje te proeven;
  5. Als de knolraap gaar is kan je deze afgieten en serveren.

Knolraap op verschillende manieren bereiden

Je kan knolraap op verschillende manieren bereiden en gebruiken. Zo kan je knolraap koken, maar is deze ook heerlijk om rauw te eten. Daarnaast kan je knolraap bereiden door deze te roosteren. Naast het bereiden van de knol, waar dit artikel over gaat, kan je ook de bladeren van de meiknol bereiden.

Knolraap koken

De meest gebruikte manier om deze groente te bereiden, is de knolraap koken. Voordat je de meiraap gaat koken moet je deze goed wassen door deze onder een lopende kraan af te spoelen. Zorg ervoor dat alle aarde en vuil van de knollen verwijderd is, want dit smaakt natuurlijk niet lekker. Zorg er daarnaast voor dat je de bladeren van de knol verwijderd. Deze kan je niet tegelijk garen.

Om de knolraap te koken snijd je de knolletjes in plakjes, reepjes of blokjes. Breng ondertussen een pan water aan de kook en voeg hier een snufje zout aan toe. Als het water kookt voeg je de knolraap toe. Laat de knolraap zo’n 15 minuten koken. Proef vanaf ongeveer 10 minuten of de knolraap gaar is door een stukje uit de pan te prikken en te proeven. Als deze gaar is, kan je de groente afgieten. Even goed laten uitlekken en je bent klaar om te serveren.

Knolraap rauw eten

Als je knolraap rauw gaat eten hoef je deze natuurlijk niet echt te bereiden. Immers, er gaat geen garingsproces overheen. Knolraap leent zich namelijk zeer goed om rauw te eten in bijvoorbeeld een salade. De licht pikante smaakt geeft namelijk een heerlijk fris effect aan een salade.

Voordat je de knolraap rauw kan eten, moet je deze goed wassen. Doe dit onder lopend water. Zo haal je aarde en ander vuil eenvoudig van de knollen af. Snijd de meiknolletjes vervolgens in dunne plakjes en eventueel daarna nog in reepjes. Dit is afhankelijk van hoe je het zelf het lekkerste vindt. Voeg de reepjes of plakjes dan toe aan de salade en klaar ben je.

Knolraap roosteren

Als laatste kan je de knolraap ook heerlijk roosteren. Geroosterde meiknol samen met andere groentes is heerlijk in combinatie met bijvoorbeeld kalkoen of kip. Om de knolraap te roosteren begin je met het voorverwarmen van de oven op 200 graden. Snijd vervolgens de knolraap en andere groente in plakjes of reepjes en leg dit alles in een ovenschaal. Giet hier een flinke scheut olijfolie overheen. Strooi hier nog peper, zout en andere kruiden naar smaak overheen en meng alles even goed door elkaar. Vervolgens zet je de ovenschotel zo’n 30 minuten in de oven op 200 graden. Eventueel kan je halverwege nog even alles goed door elkaar schudden en husselen. Na 30 minuten ben je klaar om te serveren.

De bladeren van de meiknol

Waar we nu hebben beschreven hoe je de knol kan bereiden, kan je de bladeren ook klaarmaken. Deze zijn in Nederland nog een stuk populairder, namelijk onder de naam raapstelen. In principe zijn dit dus niets meer en niets minder dan de bladeren van de knolraap. Je kan deze bladeren koken zoals je bijvoorbeeld spinazie klaarmaakt, maar je kan er ook nog tal van andere kanten mee uit. Lees er meer over in ons artikel over raapstelen.

Wat gaat goed samen met knolraap?

Voedingswaarden van knolraap

Energie (kcal) 28
Vet
Waarvan verzadigd
0,1 gram
0 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
6 gram
3,8 gram
Voedingsvezels 1,8 gram
Eiwit 0,9 gram

Bron: USDA