Ei koken

  1. De Juiste Kooktijd
  2. Ei en zuivel
  3. Eieren koken

Het lijkt zo eenvoudig, een perfect ei koken. Toch kan dit een behoorlijke opgave zijn. Immers, iedereen eet zijn eitje graag op een andere manier en een ei op een specifieke manier koken vergt wat oefening. Immers, de een heeft zijn ei het liefst hard gekookt en de ander zacht. Zo wordt een ei koken toch een kleine prestatie. En laten we eerlijk zijn, een goed gekookt eitje is hartstikke lekker. Wij leggen je dan ook precies uit hoe je een ei moet koken voor een hard, zacht en medium resultaat.

De kooktijden van eieren

Afhankelijk van hoe je eieren wil koken heb je natuurlijk een andere kooktijd. In de regel kan je voor het koken van eieren de volgende kooktijden aanhouden:

  • 4 minuten voor zeer zachtgekookte eieren
  • 5 minuten voor lichtelijk zachtgekookte eieren
  • 6 minuten voor medium gekookte eieren
  • 7 minuten voor stevige, medium gekookte eieren
  • 8 minuten voor stevige, maar toch hardgekookte eieren
  • 9 minuten voor zeer stevige hardgekookte eieren

Een ei hard koken

Een ei hard koken kan een vrij lastige opgave zijn. Kook je het ei namelijk te lang, dan is die te gaar. Dit herken je aan een grijsgroene ring rond de dooier. De dooier is dan veels te droog en dit maakt het niet lekkerder. Het perfecte hardgekookte ei heeft geen groene ring rond de dooier, maar de dooier is dan juist romig en zacht van smaak. 

Hoe lang koken voor een perfect hard gekookt ei

Voor een perfect hardgekookt ei leg je de eieren voorzichtig in de pan. Doe dit sowieso voorzichtig, ongeacht hoe je een ei kookt, anders heb je kans dat de eieren gaan barsten tijdens het koken. Zet de eieren dan net onder koud water en doe het deksel op de pan. Vervolgens breng je het water op hoog vuur aan de kook. Als het water eenmaal aan de kook is, kook je de eieren gedurende 8 – 9 minuten op middelhoog vuur voor perfecte hardgekookte eieren.

Wil je stevige, maar toch romige hardgekookte eieren, dan is 8 minuten de juiste kooktijd. Als je de eieren echt zeer stevig hardgekookt wil, dan kook je de eieren 9 minuten.

Als de eieren gekookt zijn, giet je het kokende water snel af en laat je de eieren schrikken. Als je de eieren goed laat schrikken is het pellen ervan ook een stuk makkelijker. De eieren laten schrikken doe je door ze direct na het koken in een kom met ijskoud water te leggen voor een paar minuten of door ze onder stromend, koud water te houden.

Een ei zacht koken

Als je een zacht gekookt ei gaat maken is het belangrijkste dat je het ei niet te kort kookt. Gebeurt dit wel, dan kan je deze eigenlijk weggooien. Je komt er namelijk pas achter als de schil eraf is en dan is het eiwit nog te zacht. Opnieuw koken is dan eigenlijk niet meer mogelijk. 

Evenals bij het hardgekookte ei, begin je voor een zacht gekookt ei met het voorzichtig neerleggen van de eieren in de pan en zet je deze net aan onder koud water. Op het moment dat het water kookt, kook je de eieren nog zo’n 4 à 5 minuten door op middelhoog vuur. Bij 4 minuten zijn de eieren nog zeer zacht gekookt en bij 5 minuten zijn ze lichtelijk zachtgekookt. Na het koken van de eieren laat je de eieren ook hierbij goed schrikken. Zo pel je de zachtgekookte eieren snel en gemakkelijk.

Het koken van een medium ei

Voor het koken van een medium ei geldt nagenoeg hetzelfde als bij het harde en zachtgekookte ei, behalve de kooktijd natuurlijk. Om een ei medium te koken begin je met het in de pan leggen van het benodigd aantal eieren. Deze zet je net aan onder koud water, waarna je de deksel op de pan doet en het water met de eieren op hoog vuur aan de kook krijgt. Op het moment dat het water kookt, breng je het vuur naar middelhoog en kook je de eieren nog zo’n 6 à 7 minuten door. Vervolgens giet je het kokende water snel af en laat je de eieren schrikken door ze onder koud water te houden. Zo kan je de medium gekookte eieren gemakkelijk pellen.

Voor net aan medium gekookte eieren houd je een kooktijd van 6 minuten aan, voor iet stevig gekookte medium eieren 7 minuten.

ei koken

Voedingswaarde eieren per 100 gram:

Kcal: 155
Koolhydraten: 1,1g
Waarvan suikers: 1,1g
Waarvan voedingsvezels: 0g
Eiwitten: 13g
Vetten: 11g
Waarvan verzadigd: 3,3g

Menu