1. Home
  2. Ei en zuivel
  3. Gekookt ei

Ei koken

Het lijkt zo eenvoudig, een perfect ei koken. Toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Iedereen eet zijn gekookte eitje namelijk anders. De een heeft hem het liefst goed hard gekookt en de ander zo zacht dat het eigeel mooi eruit loopt bij het aansnijden. Het perfecte ei koken is daarmee toch elke keer weer een prestatie op zich en natuurlijk hartstikke lekker.

Om het je makkelijk te maken hebben wij de kooktijden voor verschillende manieren van eieren koken beschreven. Of je jouw eitje nou hard, zacht of medium wilt koken, wij hebben de juiste kooktijd ervoor beschreven. Zo is jouw gekookte eitje voortaan precies zoals je hem hebben wilt!

De kooktijden van eieren

Afhankelijk van hoe je, je ei koken wil heb je natuurlijk een andere kooktijd. In de regel kan je voor het koken van eieren de volgende kooktijden aanhouden:

  • 4 minuten voor zeer zachtgekookte eieren
  • 5 minuten voor lichtelijk zachtgekookte eieren
  • 6 minuten voor medium gekookte eieren
  • 7 minuten voor stevige, medium gekookte eieren
  • 8 minuten voor stevige, maar toch hardgekookte eieren
  • 9 minuten voor zeer stevige hardgekookte eieren

Naast een ei koken, kan je er natuurlijk ook voor kiezen om een ei te pocheren of te bakken.

ei-koken

Een ei hard koken

Eieren koken
Eieren die worden gekookt in kokend water.

Een ei hard koken kan een vrij lastige opgave zijn. Kook je het ei namelijk te lang, dan is die te gaar. Dit herken je aan een grijsgroene ring rond de dooier. De dooier is dan veels te droog en dit maakt het niet lekkerder. Bij een perfect hardgekookt ei koken zorg je ervoor dat er geen groene ring rond de dooier ontstaat, maar dat de dooier juist romig en zacht van smaak is.

Hoe lang koken voor een perfect hard gekookt ei

Voor een perfect hardgekookt ei leg je de eieren voorzichtig in de pan. Doe dit sowieso voorzichtig, ongeacht hoe je een ei kookt, anders heb je kans dat de eieren gaan barsten tijdens het koken. Zet de eieren dan net onder koud water en doe het deksel op de pan. Vervolgens breng je het water op hoog vuur aan de kook. Als het water eenmaal aan de kook is, kook je de eieren gedurende 8 – 9 minuten op middelhoog vuur voor perfecte hardgekookte eieren.

Wil je stevige, maar toch romige hardgekookte eieren, dan is 8 minuten de juiste kooktijd. Als je de eieren echt zeer stevig hardgekookt wil, dan kook je de eieren 9 minuten.

Als de eieren gekookt zijn, giet je het kokende water snel af en laat je de eieren schrikken. Als je de eieren goed laat schrikken is het pellen ervan ook een stuk makkelijker. De eieren laten schrikken doe je door ze direct na het koken in een kom met ijskoud water te leggen voor een paar minuten of door ze onder stromend, koud water te houden.

Een ei zacht koken

Als je een zacht gekookt ei gaat maken is het belangrijkste dat je het ei niet te kort kookt. Gebeurt dit wel, dan kan je deze eigenlijk weggooien. Je komt er namelijk pas achter als de schil eraf is en dan is het eiwit nog te zacht. Opnieuw koken is dan eigenlijk niet meer mogelijk.

Evenals bij het hardgekookte ei, begin je voor een zacht gekookt ei met het voorzichtig neerleggen van de eieren in de pan en zet je deze net aan onder koud water. Op het moment dat het water kookt, kook je de eieren nog zo’n 4 à 5 minuten door op middelhoog vuur. Bij 4 minuten zijn de eieren nog zeer zacht gekookt en bij 5 minuten zijn ze lichtelijk zachtgekookt. Na het koken van de eieren laat je de eieren ook hierbij goed schrikken. Zo pel je de zachtgekookte eieren snel en gemakkelijk.

Het medium hard ei koken

Voor het koken van een medium ei geldt nagenoeg hetzelfde als bij het harde en zachtgekookte ei, behalve de kooktijd natuurlijk. Een medium hard gekookt ei is heerlijk bij bijvoorbeeld spinazie met aardappels.

Om een ei medium te koken begin je met het in de pan leggen van het benodigd aantal eieren. Deze zet je net aan onder koud water, waarna je de deksel op de pan doet en het water met de eieren op hoog vuur aan de kook krijgt.

Op het moment dat het water kookt, breng je het vuur naar middelhoog en kook je de eieren nog zo’n 6 à 7 minuten door. Vervolgens giet je het kokende water snel af en laat je de eieren schrikken door ze onder koud water te houden. Zo kan je de medium gekookte eieren gemakkelijk pellen.

Voor net aan medium gekookte eieren houd je een kooktijd van 6 minuten aan, voor iet stevig gekookte medium eieren 7 minuten.

Gekookt ei pellen

Veelgestelde vragen over gekookte eieren

Wat gaat goed samen met gekookt ei?

Voedingswaarden van gekookt ei

Energie (kcal) 128
Vet
Waarvan verzadigd
8,8 gram
2,9 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
0 gram
0 gram
Voedingsvezels 0 gram
Eiwit 12,3 gram

Bron: Voedingscentrum.nl