Ei pocheren

  1. De Juiste Kooktijd
  2. Ei en zuivel
  3. Ei pocheren

Een ei pocheren is één van de manieren waarop je een ei kan bereiden. Hiermee geef je het ontbijt, de brunch of de lunch een net wat luxere uitstraling. Het perfecte eitje pocheren is ook helemaal niet zo moeilijk en met een beetje oefening zo gedaan. Zo maak je voortaan een eitje klaar, zoals je die vaak ziet in de exclusieve restaurants en hotels. Thuis een perfecte Eggs Benedict maken is vanaf nu geen geheim meer voor jou.

Wat is een gepocheerd ei?

Bij een gepocheerd ei bereid je het eitje zonder schil in net aan kokend water. Dit is dan ook direct het grootste verschil in bereiding met bijvoorbeeld het koken van een ei. Daarbij haal je de schil er immers pas af na het bereiden. Als je een ei pocheert zorg je ervoor dat er een zachte dooier omwikkelt is door een bal van zacht eiwit. Op het moment dat je het eitje aansnijdt, stroomt de dooier er zacht uit. Dit is weer vergelijkbaar met een gebakken spiegelei.

Een ei pocheren kan je op twee manieren doen. Op de traditionele manier, waarbij je een pannetje op het vuur gebruikt, of met behulp van de magnetron. Hierbij kost het je nog minder moeite, maar ziet het resultaat er iets minder mooi uit. De smaak is echter vergelijkbaar.

 Een ei pocheren op de traditionele manier

Een ei op de traditionele manier pocheren, met een pannetje, is de manier waarop de meeste mensen hun eitje pocheren. Je krijgt hier dan ook het beste resultaat mee. Een ei pocheren op deze manier doe je als volgt:

  1. Breek het ei in een kom of op een schoteltje, zodat het ei daarna makkelijker de pan in glijdt;
  2. Haal zeer vloeibaar wit rondom het dikkere wit weg met de punt van een mesje en voeg een druppeltje azijn toe;
  3. Vul een pan water met een laagje water van zo’n 5 centimeter en breng dit net aan, aan de kook (let op: voeg hier geen zout aan toe, dit kan het eiwit breken!);
  4. Als het water kookt, roer je zachtjes door het water om een draaikolk te creëren en giet het ei voorzichtig in het midden (belangrijk is dat er enkel kleine bubbels te zien zijn en geen grote);
  5. Kook het ei tussen de 3 en 5 minuten, afhankelijk van hoe hard of zacht het eitje gewenst is;
  6. Schep het gepocheerde ei met een schuimspaan uit de pan en laat het uitlekken. Het gemakkelijkst is om dit op een stukje keukenpapier te doen;
  7. Als je meer dan één ei pocheert zorg er dan voor dat je het ei warm houdt in warm water, maar zorg ervoor dat het niet zo warm is dat het ei verder gaart.

Een ei pocheren in de magnetron

Mocht er een keer geen fornuis in de buurt zijn of wil je een keer heel gemakkelijk een gepocheerd ei maken, dan kan je een ei ook pocheren met behulp van de magnetron. Grootste voordeel? Je bent met een minuutje klaar. Een ei pocheren in de magnetron doe je als volgt:

  1. Vul een (hittebestendig) kopje met zo’n 125 milliliter water;
  2. Breek voorzichtig een ei en schenk deze met beleid in het kopje erbij waarbij de eierdooier intact blijft. Zorg ervoor dat het ei volledig onder water komt te staan (indien dit niet zo is, voeg dan wat extra water toe);
  3. Zet nu het kopje in de magnetron en stel deze in op de hoogste stand voor 60 seconden;
  4. Haal het kopje uit de magnetron en vis het gepocheerde eitje eruit met een spateltje. Laat deze vervolgens even uitlekken op een stukje keukenpapier;
  5. Voeg eventueel wat peper en zout toe voor wat smaak en serveer het gepocheerde eitje. Eet smakelijk!
Ei pocheren

Voedingswaarde ei per 100 gram:

Kcal: 155
Koolhydraten: 1,1g
Waarvan suikers: 1,1g
Waarvan voedingsvezels: 0g
Eiwitten: 13g
Vetten: 11g
Waarvan verzadigd: 3,3g

Menu