Ei bakken

  1. De Juiste Kooktijd
  2. Ei en zuivel
  3. Ei bakken

Eieren zijn populair in de keuken en een heerlijk onderdeel bij meerdere maaltijden. Een groot voordeel van eieren is dat je zo op verschillende kookmethoden kan klaarmaken, zoals het ei koken of pocheren. Een ei bakken is ook een lekkere methode om een ei klaar te maken en kan ook nog eens op meerdere manieren.

Manieren om een ei te bakken

Zoals gezegd zijn er tal van manieren om een ei te bakken. Zo kan je ervoor kiezen om een spiegelei te bakken, een roerei te maken of een klassiek omelet te bereiden. Wist je zelfs dat je een ei in de oven kan bakken? Wij leggen je het allemaal uit.

Spiegelei bakken

Een spiegelei ziet er niet alleen mooi uit, het smaakt ook heerlijk. Het bakken van een spiegelei is daarnaast ook nog een super makkelijk. Een spiegelei bakken doe je als volgt:

  1. Verhit wat olie of boter in een koekenpan;
  2. Breek één of meerdere eieren voorzichtig in de pan, waarbij je ervoor zorgt dat de dooier (eigeel) heel blijft;
  3. Mocht er een stukje schaal in het ei terecht komen, verwijder dit dan met een scherp mespuntje;
  4. Doe het deksel op de pan en laat het ei of de eieren zo’n 3 à 5 minuten op een laag vuur staan. Controleer vanaf 3 minuten elke 30 seconden of het eiwit goed is;
  5. Als het eiwit goed is haal je de pan van het vuur en is het spiegelei klaar om geserveerd te worden.

Roerei bakken

Een roerei is een heerlijke aanvulling bij een smakelijk ontbijt of rijkelijke brunch. Roerei is gemakkelijk te maken en kan bijna niet misgaan. Voor het lekkerste roerei gebruik je wat melk. Per ei gebruik je ongeveer 50 milliliter. Volle melk geeft hierbij het meeste smaak. Mocht je lactose intolerantie hebben, dan kan je de melk ook weglaten. Een roerei bakken doe je op de volgende manier:

  1. Klop het aantal eieren, de melk en wat peper en zout in een kom tot een mooi mengsel;
  2. Verwarm wat boter of olie en een ruime koekenpan (het liefst met antiaanbaklaag) op een gemiddeld vuur;
  3. Als de boter of olie warm is, giet je het mengsel in de pan;
  4. Roer langzaam met een spatel door de pan en zorg dat het mengel van de randen van de pan blijft;
  5. Als de eieren zacht zijn en net niet meer vloeibaar uitzien, zijn ze goed (ze garen namelijk nog iets door als het vuur uit is);
  6. Haal het vuur van de pan en serveer het roerei op bijvoorbeeld een geroosterd broodje.

Eet smakelijk! Je hebt nu een heerlijk roerei gebakken.

Omelet maken

Een omelet is eigenlijk het makkelijkste gebakken ei om te maken dat er is en je kan er alle kanten mee op. Zo kan je er van alles aan toevoegen, zoals kaas, ham, spinazie, ui of tomaat. Wij leggen je uit hoe je in de basis een omelet het beste kan bakken, hierbij hebben we geen rekening gehouden met eventuele toevoegingen. Een omelet bak je als volgt:

  1. Breek het aantal eieren dat je wil gebruiken open in een kom;
  2. Klop de eieren in de kom tot een glad geheel;
  3. Verhit wat boter of olie in een koekenpan;
  4. Als de boter of olie heet is, voeg je de eieren in een soepele beweging toe en verdeel het mengsel over de pan;
  5. Als het omelet stevig begint te worden, draai je deze om, zodat de andere kant nog iets gegaard wordt;
  6. Zijn beide kanten goed, dan is het omelet klaar om geserveerd te worden.

Ei bakken in de oven

Een ei bakken in de oven kan een grote uitkomst zijn als je voor meerdere mensen een ei moet bakken, maar wel op dezelfde tijd ongeveer klaar wil zijn. Je kan hiermee ook perfect elk ei perfect bakken naar ieders voorkeuren. Voor het bakken van een ei uit de oven gebruik je namelijk bakvormpjes of ovenschaaltjes. In principe kan je elk soort ei dat je in de oven bakt, ook in de oven klaarmaken. Wij leggen je de basisstappen uit:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden;
  2. Vet het bakvormpje of ovenschaaltje in met wat olie of boter;
  3. Breek één of twee eieren in het vormpje of schaaltje en strooi hier wat peper en zout overheen;
    1. Zorg er bij een spiegelei voor dat je de dooier (eigeel) heel blijft;
    2. Klop bij een omelet de eieren nog even los in het vormpje of voordat je het ei in het vormpje of schaaltje giet;
  4. Zet het vormpje of schaaltje in de oven;
  5. Afhankelijk van het soort gebakken ei uit de oven, is de volgende stap:
    1. Spiegelei: bak de eieren tussen de 12 en 17 minuten en haal ze dan uit de oven om te serveren;
    2. Roerei: bak de eieren zo’n 8 tot 10 minuten en haal deze dan uit de oven, roer het ei door elkaar en bak het nog zo’n 8 à 10 minuten verder voor je deze serveert;
    3. Omelet: bak de eieren tussen de 15 en 20 minuten;
  6. Haal de eieren uit de oven en serveer deze.

Natuurlijk kan je er bij elk van de recepten voor kiezen om deze te maken zoals je wenst. Je kan er bijvoorbeeld (cheddar)kaas, ham, salami of tomaat aan toevoegen. Bij alle recepten is dit gemakkelijk te doen.

ei bakken

Voedingswaarde gebakken ei per 100 gram:

Kcal: 194
Koolhydraten: 0,9g
Waarvan suikers: 0,8g
Waarvan voedingsvezels: 0g
Eiwitten: 13,5g
Vetten: 14,7g
Waarvan verzadigd: 4g

Menu