Beenham bereiden

Wat is beenham?

Van origine is een beenham een stuk vlees van het achterbeen van het varken. Dit stuk vlees bevat dan ook bot, vandaar de naam. Tegenwoordig zien we echter steeds vaker industriële beenhammen, waarbij er geen bot aanwezig is. Hoewel deze vaak nog steeds prima smaken, ontbreekt de kenmerkende beenham smaak, die wordt afgegeven door het bot, vaak.

Bij de slager of in de supermarkt is het tegenwoordig ook mogelijk om kleinere beenhammen te kopen, welke vaak op maat zijn gemaakt. Een grote beenham, met bot en eventueel nog zwoerd, is een echte feestmaaltijd en kan je op verschillende manieren klaarmaken. Zo kan je een beenham bakken, braden, maar ook koken. Wij gaan je deze verschillende manieren precies uitleggen.

Beenham bakken

De eerste optie om een beenham te bereiden is om deze te bakken. Hoewel deze manier bijna niet wordt gebruikt, is het een zeer smakelijke manier. Zeker een aanrader om een keer te gebruiken. Als je de beenham gaat bakken laat je eerst een klontje boter smelten in een grote pan, bij voorkeur een hapjespan. Wees ruim met de boter. Dit geeft namelijk veel smaak mee tijdens het bakken van de beenham. Eventueel kan je hier ook een drupje olijfolie aan toevoegen voor wat variatie.

Als de boter gesmolten is, leg je de beenham in de pan. Wees hier voorzichtig mee, want de boter kan flink omhoog spatten. Vervolgens braad je als eerste alle zijden van de beenham kort aan. Dit doe je nog op hoog vuur. Hierna doe je het deksel half over de pan en zet je het vuur laag. In ongeveer 60 minuten, enigszins afhankelijk van hoe groot de beenham is, gaar je de beenham. Voor het lekkerste resultaat draai je de beenham ongeveer elke 10 minuten. Na het braden kan je van het overgebleven vocht verwerken in een heerlijke jus.

Beenham braden

Een veelgebruikte manier is om de beenham te braden. Het makkelijkst is om dit in de oven te doen. Als je de beenham in de oven gaat bereiden, moet je er als eerste voor zorgen dat de beenham op kamertemperatuur is. De bereidingstijd voor het braden van beenham in de oven is afhankelijk van het gewicht. Per 100 gram dien je 10 minuten aan te houden. Een beenham van 900 gram gaat dus 90 minuten in de oven en eentje van 1,3 kilo moet 130 minuten. Eventueel kan je de beenham voor het braden marineren met bijvoorbeeld een honing-mosterd marinade.

Als de oven is voorverwarmd, leg je de beenham in het midden van de oven. Dit kan op een braadschaal of op een rooster. Als je een rooster gebruikt, is het wel makkelijk om hier een plaat onder te leggen voor eventueel vet dat van de beenham afdruipt. Na het braden is het het lekkerst om de beenham zo snel mogelijk aan te snijden.

Beenham koken

Het is ook mogelijk om een beenham te koken in water. Hiervoor stop je de beenham in een vacuümzak en is het belangrijk dat het water niet daadwerkelijk gaat koken, maar goed warm is. 80 graden is hiervoor ideaal. Zit je lager dan 70, dan moet je oppassen. Er is dan een risico dat het gevaarlijk wordt door bacterievorming. Voordat je de beenham gaat koken in water kan je er ook voor kiezen deze eerst kort aan te braden, voordat je deze in een vacuümzak stopt. Zo krijg je wel een lekkere grillsmaak.

Breng voor het koken van de beenham een pan met een ruime hoeveelheid water op temperatuur. Zorg er wel voor dat je nog genoeg ruimte overhoudt om de beenham erbij te stoppen. Als het water op temperatuur is laat je de beenham rustig in het warme water zakken tot deze net onder staat. Eigenlijk hoef je nu niets meer te doen, behalve regelmatig controleren dat het water nog een juiste temperatuur heeft. Na ongeveer 45 minuten kan je de beenham uit het water halen en serveren. Je hebt nu een heerlijke sappige en malse beenham, doordat het vocht en vet goed behouden blijft.

beenham bereiden

Voedingswaarde beenham per 100 gram:

Kcal: 162
Koolhydraten: 1,4g
Waarvan suikers: 1,3g
Waarvan voedingsvezels: 0g
Eiwitten: 17,7g
Vetten: 9,6g
Waarvan verzadigd: 3,7g

Menu