1. Home
  2. Groente
  3. Chinese kool

Chinese kool koken en bereiden

Chinese kool is een heerlijke, frisse koolsoort die je op tal van manieren kan gebruiken. In Nederland is de Chinese kool koken de meest gebruikte manier van bereiden, maar je kan er nog veel meer kanten mee op. Dit door de neutrale smaak van de groente. Zo is de groente ideaal om te roerbakken/wokken, maar kan je deze ook rauw eten of stomen. 

In dit artikel gaan we je uitleggen hoe je deze cilindervormige koolsoort kan bereiden. Natuurlijk beginnen we met de Chinese kool koken, maar ook roerbakken en stomen komen terug. Zo kan je lekker blijven variëren met deze mooie groente!

chinese kool koken

Chinese kool koken in het kort

Voor we dieper ingaan op hoe je de Chinese kool kan koken en op andere manieren kan bereiden, leggen we je kort, stap-voor-stap, uit hoe je de groente moet koken. Door middel van dit stappenplan kan je direct aan de slag met de meest gebruikte manier van bereiden voor deze groente. Chinese kool koken doe je zo:

  1. Snijd de kool in de lengte in gelijke kwarten;
  2. Spoel de groente goed af onder een lopende kraan en laat de kroppen drogen;
  3. Snijd de kool verder in brede repen of partjes;
  4. Vul een pan met een laagje water van 2 à 3 centimeter en voeg hier een snufje zout en de Chinese kool aan toe;
  5. Breng de pan water aan de kook;
  6. Kook de Chinese kool in 7 à 10 minuten beetgaar, terwijl je deze regelmatig even omschept;
  7. Proef vanaf een minuut of 7 of de kool gaar is;
  8. Giet de kool goed af en laat dit even goed uitlekken;
  9. Serveer of verwerk de Chinese kool verder.

Schoonmaken en bereiden van Chinese kool

Zoals gezegd kan je de groente op tal van manieren bereiden, maar voordat je hiermee aan de slag kan is het van belang de Chinese kool schoon te maken. Dit is gelukkig een vrij gemakkelijk werkje. Snijd de kool in de lengte in kwarten en spoel deze goed onder de kraan uit. Hoewel bij de meeste kroppen er weinig zand en ander vuil achter blijft, kan je toch beter ervoor zorgen dat het beetje vuil wordt weggespoeld. Laat de kroppen daarna even drogen of schud ze uit om water tussen de bladeren te verwijderen.

Als de Chinese kool schoongemaakt is, kan je deze snijden en bereiden. Hoe je de kool gaat snijden is vaak afhankelijk van het gerecht dat je maakt. Dit hebben we dan ook per manier van bereiden beschreven. Je bent nu klaar om de groente te koken, wokken, stomen, stoven, in de oven te breiden of rauw te eten.

Chinese kool koken

De meest gebruikte manier van bereiden in Nederland, de Chinese kool koken. Eigenlijk is dit vrij gemakkelijk om te doen. Snijd de kool in brede repen of parten voor deze manier van klaarmaken. Neem een relatief grote pan en doe hier een klein laagje water in. Meer dan een centimeter of 2 à 3 is niet nodig. Voeg hier nog een snufje zout aan toe en de gesneden kool kan erbij. Breng de pan water met Chinese kool aan de kook.

Hoe lang moet Chinese kool koken

Om de Chinese kool beetgaar te koken heb je zo’n 7 à 10 minuten nodig. Tijdens het koken van de Chinese kool schep je de repen of parten enkele keren door. Hiermee zorg je ervoor dat de groente gelijkmatig gaart. Proef vanaf een minuut of 7 of de groente gaar is. Als deze klaar is, giet je deze goed af. Doordat deze bladgroente zoveel vocht bevat kan er, net zoals bij spinazie, behoorlijk wat vocht achterblijven als je dit niet goed genoeg doet. Na het afgieten ben je klaar om de Chinese kool verder te verwerken of te serveren! 

Het roerbakken of wokken van Chinese kool

Een heerlijke manier van deze groente bereiden is het roerbakken of wokken ervan. Bij deze manier van bereiden kan je goed variëren met diverse kruiden en smaakmakers. Het belangrijkste hierbij is dat je wokpan zo heet mogelijk is, gebruik dus het grootste vuur op de hoogste stand.

Om de Chinese kool te roerbakken verhit je wat olie in de wokpan. Als deze heet is voeg je beetje bij beetje de Chinese kool toe in de wokpan om deze te roerbakken. Doe je alles tegelijk of is de pan niet heet genoeg, dan loop je het risico dat er zeer veel vocht in de pan komt. Het wordt dan eerder stomen dan roerbakken of wokken.

De Chinese kool roerbakken of wokken doe je in zo’n 2 à 3 minuten als je kleine, dunne reepjes gebruikt. Indien je partjes of grotere reepjes wilt wokken ben je zo’n 3 à 4 minuten bezig per lading. Voeg eventueel alles nog een keer samen als je het laatste portie gedaan hebt, zodat je zeker weet dat alles warm is als je de kool serveert.

Chinese kool stomen

De Chinese kool stomen is ideaal als je zoveel mogelijk voedingsstoffen wilt bewaren en de meest pure smaak van de kool wilt behouden. Het stomen van de Chinese kool doe je in zo’n 8 à 12 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid. Proef vanaf een minuut of 8 of de kool klaar is. Zo ja, dan kan je deze serveren!

chinese kool stovenChinese kool stoven

Doordat deze koolsoort zoveel vocht kan verliezen is die uitermate geschikt om te stoven. Om de Chinese kool te stoven, doe je wat olie in een hapjespan of braadpan waar een deksel bij zit. Verhit de olie en snijd ondertussen de kool in reepjes. Dit is het meest ideaal voor het stomen van de Chinese kool.

Als de olie heet is voeg je de reepjes toe. Zet het vuur hoog en je zal zien dat ze reepjes snel beginnen te slinken. Voeg nog wat groente- of kippenbouillon toe en eventueel wat kruiden die je voorkeur hebben. Doe het deksel op de pan en laat de Chinese kool zo’n 15 minuten stomen. Je bent dan klaar om de reepjes te serveren!

De Chinese kool in de oven bereiden

Met Chinese kool kan je ook lekker variëren in verschillende ovengerechten. Zowel als hoofdproduct of als toevoeging. Denk bijvoorbeeld aan een ovenschotel met Chinese kool. Heerlijk met kip, kerrie, gehakt, champignons, geraspte kaas of aardappelpuree. Je kan er eindeloos mee variëren. 

Daarnaast kan je Chinese kool ook heerlijk roosteren in de oven. Snijd hiervoor de kool in gelijke parten, bestrijk ze met wat olie en ze kunnen de oven in. Afhankelijk van de dikte rooster je ze plusminus een half uur. Heerlijk als toevoeging van je maaltijd.

Rauw eten van de Chinese kool

chinese kool saladeChinese kool rauw eten is ook geen probleem. Het voegt vaak een frisse smaak toe aan bijvoorbeeld een salade. De koolsoort is dan ook een mooie vervanging voor bijvoorbeeld standaard ijsbergsla. Als je de Chinese kool rauw wilt eten is het belangrijk om dunne, fijne reepjes te snijden. Dikkere stukken, zoals de bladstelen en buitenste bladeren, moet je vaak extra fijn snijden, omdat deze erg dik kunnen zijn. 

Rauwe Chinese kool is ook ideaal om een gerecht mee af te maken en als laatste toe te voegen. Dit geef een lekkere, frisse twist. Dit kan voor tal van gerechten. Denk bijvoorbeeld aan broodjes döner of shoarma met rode kool en Chinese kool. Heerlijk!

Voedingswaarde van Chinese kool

Kcal: 17
Koolhydraten: 2g
Waarvan suikers: 0g
Waarvan voedingsvezels: 2,5g
Eiwitten: 1g
Vetten: 0g
Waarvan verzadigd: 0g

Bron: Voedingscentrum.nl

Wat gaat goed samen met Chinese kool?

Menu