1. Home
  2. Vlees
  3. Rosbief

Rosbief braden en bakken

Rosbief braden of bakken is een heerlijke manier om dit stuk vlees van de dunne lende van de koe te bereiden. Dit stuk zorgt gegarandeerd voor een feestmaaltijd. Hoewel de meeste mensen rosbief voornamelijk kennen als dun gesneden vleeswaren, maar zelf dit stuk rosbief bakken of braden is ook een prachtige manier om dit stuk vlees klaar te maken.

Niet voor niets is rosbief met name rond de feestdagen bijzonder populair, bijvoorbeeld met gebakken aardappels en sperziebonen in spek. Natuurlijk heerlijk om af te sluiten met bijvoorbeeld stoofperen. Wij leggen je precies uit hoe je rosbief kan braden of bakken!

rosbief-braden

Rosbief bereiden

In principe is braden of bakken de meest gebruikte manier om de rosbief te bereiden. Hiermee blijft het vlees heerlijk mals en sappig, doordat het vocht goed behouden blijft. Daarnaast komt ook de smaak van het vlees het beste tot zijn recht. Hoewel je hier ook bakboter voor kan gebruiken, adviseren wij roomboter voor het meest smaakvolle resultaat.

De rosbief braden

Rosbief braden kan je zowel in de pan als in de oven doen. Het verschil is uitkomst is minimaal en heeft vaak te maken met persoonlijke voorkeur. Wij leggen je precies uit hoe je de rosbief in de pan als in de oven moet braden. Zo serveer jij voortaan de perfecte rosbief.

Hoewel je voor rosbief als vuistregel kan aanhouden dat het braden ongeveer 30 minuten per kilo vlees kost, kan je voor het beste resultaat een kernthermometer gebruiken. Hierbij hanteer je een kerntemperatuur van 45 graden als je de rosbief rood wilt houden van binnen en 52 graden als deze medium/rosé mag zijn. Hierbinnen kan je variëren op basis van je eigen voorkeur.

Voor beide manieren van de rosbief braden haal je het stuk vlees ruim van te voren uit de koeling om deze op kamertemperatuur te laten komen. Het makkelijkst is om dit een op (diep) bord te doen, omdat er nogal wat vocht kan vrijkomen. Dep vlak voor je de rosbief gaat braden het vocht van het vlees en leg het stuk op een droog, schoon bord. Wrijf dan het stuk rosbief in met wat peper en zout en je bent klaar om te beginnen met braden.

Rosbief braden in de pan

Om de rosbief in de pan te braden begin je met het verhitten van een flinke klont roomboter in een braadpan op hoog vuur. Als het schuim is weggetrokken, braad je het stuk rosbief rondom bruin. Het beste is om dit met een keukentang te doen, zodat je niet in het vlees hoeft te prikken. Draai dan het vuur lager en laat de rosbief braden met de kernthermometer erin. Doe dit met het deksel schuin op de pan.

Als de kernthermometer de juiste temperatuur heeft bereikt, haal je het vlees uit de pan en wikkel je dit in aluminiumfolie. Laat de rosbief nog zo’n 10 minuten rusten, het liefst op een redelijk warme plek. Nadat je het vlees hebt laten rusten ben je klaar om deze aan te snijden en te serveren.

Rosbief braden in de oven

Om de rosbief te braden in de oven verwarm je de oven voor op 220°C. Ondertussen laat je een flinke klont roomboter in een braadpan smelten. Dit mag op hoog vuur. Als de roomboter gesmolten en goed heet is, schroei je de rosbief rondom dicht. Leg vervolgens de rosbief in een ovenschaal en giet het vet erover en leg nog een extra klont roomboter bovenop de rosbief.

Als de oven is voorverwarmd draai je deze terug naar 200°C en schuif je de ovenschaal in het midden van de oven met de kernthermometer in het stuk vlees. Na een minuut of 12 kan de temperatuur iets naar beneden, naar 180°C. Schep op dit moment ook wat van het braadvocht over de rosbief heen. Hierna braad je het stuk tot de gewenste kerntemperatuur is bereikt.

Als de kerntemperatuur is bereikt haal je de rosbief uit de oven en pak je deze in met wat aluminiumfolie. Leg de ingepakte rosbief op een verwarmd bord en laat deze zo’n 10 minuten rusten. Mocht het een groot stuk zijn, dan mag je hier ook 15 minuten voor rekenen. Hierna ben je klaar om het stuk rosbief uit te pakken, aan te snijden en te serveren.

Wat gaat goed samen met rosbief?

Voedingswaarden van rosbief

Energie (kcal) 168
Vet
Waarvan verzadigd
5,7 gram
1,4 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
0,8 gram
0 gram
Voedingsvezels 0 gram
Eiwit 28,3 gram

Bron: Voedingswaardetabel.nl