Er zijn in principe drie soorten karbonades: haaskarbonade, schouderkarbonade en ribkarbonade. Evenals bij het rund qua biefstuk, kogelbiefstuk en ossenhaas zit er een verschil in hoe mals de karbonades zijn. Dit wordt veroorzaakt door hoe mager de karbonades zijn. Haaskarbonades zijn hierbij het meest mager (vergelijk het met de ossenhaas) en schouderkarbonades het minst mals. Dit betekent niet dat haaskarbonades per definitie veel lekkerder zijn. De schouderkarbonades bevatten meer vet wat juist veel smaakt geeft. Het beste van beide? Ga dan voor ribkarbonades.
De naam haaskarbonade komt van het stukje varkenshaas dat aan het vlees zit. Hoewel de naam schouderkarbonade qua logica doet vermoeden dat deze van de schouder komt, is dit niet helemaal waar. Het vlees komt van net achter de schouder. De meest logische van de drie is de ribkarbonade, waarbij je duidelijk een ribbetje ziet zitten aan het vlees.
Karbonade bakken
Voor de verschillende soorten karbonades gelden andere baktijden. Dit gaat mee in de logische volgorde van malsheid. Des te malser het vlees, des te korter de braadtijd. Hoewel de rest van de stappen grotendeels op elkaar lijken, hebben we de verschillende soorten karbonades apart beschreven. Zo is de kans op fouten het kleinst en kan je precies op de juiste manier jouw karbonade bakken.
Schouderkarbonade bakken
Een schouderkarbonade bakken doe je als volgt:
- Verhit in een koekenpan een flinke scheut bakboter, zoals Croma Bakken en Braden, op hoog vuur en voeg hier ook een klein scheutje olijfolie aan toe.
- Dep de schouderkarbonade die je op kamertemperatuur hebt laten komen goed droog met wat keukenpapier en strooi hier wat peper en zout overheen.
- Als de boter goudbruin kleurt leg je de schouderkarbonades in de pan en laat het vuur hoog staan.
- Draai na 1,5 à 2 minuten de schouderkarbonades om, zo kan ook de andere kant dichtschroeien.
- Als beide kanten dichtgeschroeid zijn draai je het vuur lager en voeg je nog een scheut bakboter toe.
- Braad de karbonades in zo’n 15 tot 20 minuten, afhankelijk van de dikte gaar. Draai ze hierbij geregeld, elke 3 à 4 minuten, even om.
- Na 15 tot 20 minuten haal je de karbonades van het vuur.
- Strooi wat zout en peper naar smaak toe en serveer de schouderkarbonades, eet smakelijk!
Ribkarbonade bakken
Ribkarbonade zit tussen de schouder en de haas qua vlees, maar ook qua braadtijd. Ze hoeven dus niet zo lang als de schouderkarbonade, maar mogen weer korter dan de haaskarbonade. Een ribkarbonade bakken doe je zo:
- Verhit een scheut bakboter, zoals Croma Bakken en Braden, en een klein scheutje olijfolie op hoog vuur in een goede koekenpan.
- Dep de (op kamertemperatuur gekomen) ribkarbonades droog met keukenpapier en strooi er wat peper en zout overheen.
- Als de boter goudbruin kleurt leg je de ribkarbonades in de pan op hoog vuur.
- Schroei de beide zijdes van de ribkarbonade dicht en draai het vuur zachter.
- Als de ribkarbonades wat krom zijn gaan trekt, snijd dan het vet op een paar plaatsen in om de karbonade goed verder te bakken.
- Bak de ribkarbonades verder in zo’n 10 tot 12 minuten waarbij je ze regelmatig omdraait.
- Haal de ribkarbonades van het vuur en bestrooi met wat peper en zout naar smaak.
- Serveer de ribkarbonades en eet smakelijk!
Haaskarbonade bakken
Tot slot de haaskarbonade, de meest malse karbonade die er is. Doordat hier minder vet aan het vlees zit hoef je de karbonade ook het minst lang te bakken. Hierdoor blijft het lekker mals en zal het niet taai worden. Belangrijk is dus wel om de tijd van garing goed in de gaten te houden. Haaskarbonade bak je als volgt:
- Verhit in een goede koekenpan op hoog vuur een scheut bakboter, zoals Croma Bakken en Braden, en voeg hier ook een klein scheutje olijfolie aan toe.
- Dep de haaskarbonade die op kamertemperatuur is gekomen droog en bestrooi met wat peper en zout.
- Als de boter goudbruin kleurt leg je de haaskarbonades in de pan met het vuur hoog.
- Schroei elke zijde van de haaskarbonade goed dicht en draai dan het vuur zachter.
- Bak de haaskarbonades nog zo’n 8 tot 10 minuten om ze goed te garen zonder dat ze taai worden (let er goed op dat je ze niet te lang bakt), draai ze regelmatig om.
- Haal de haaskarbonades van het vuur.
- Strooi wat zout en peper naar smaak toe en serveer de karbonades, eet smakelijk!