1. Home
 2. Vlees
 3. Biefstuk

Biefstuk bakken

Een perfect gebakken biefstuk is voor bijna iedereen anders. De perfecte biefstuk bakken is dan ook voor bijna een kunst. De één zweert bij medium-rare en de ander heeft hem liever well done. Er is bijna geen stukje vlees waar zoveel discussie over is als over het klaarmaken van biefstuk.

Over het algemeen wordt aangenomen dat een biefstuk die medium-rare gebakken is perfect is. De smaak is dan optimaal en hiermee zou je het beste eer doen aan het prachtige stukje vlees. Er valt over smaak echter niet te twisten, vandaar dat wij je elke manier van klaarmaken beschrijven. Zo kan je de biefstuk bakken zoals jij deze het liefst hebt.

Biefstuk-bakken-medium-rare

Hoe kan je een biefstuk bakken?

Biefstuk kan je in principe op vier manieren klaarmaken. Eventueel kan je zeggen vijf manieren, als je het rauw eten ervan meerekent. Dit doet echt bijna niemand. De vier manieren waarop je biefstuk kan klaarmaken zijn (op basis van meest rood naar niet rood): rare, medium-rare, medium en well done.

Bij rare, ook wel rood of saignant, wordt de biefstuk enkel kort dichtgeschroeid. Het vlees is van binnen nog (bijna volledige rood). Bij well done, ook wel doorbakken of bien cuit, is het vlees volledig gebakken. Er is geen stukje rood vlees meer aan te treffen. Hiermee wordt de biefstuk al snel een stuk taaier om te eten. Hiertussen heb je medium-rare (licht doorbakken) en medium (half doorbakken).

Rare, medium-rare, medium of well done

Afhankelijk van je voorkeur geldt er een andere tijd dat je biefstuk moet bakken. De meeste mensen zullen werken met een tijd, maar sommige werken het liefst met een kernthermometer. Dit werkt nog preciezer. Vandaar dat wij de juiste temperatuur ook erbij hebben gezet. Let op bij de tijden, dit is inclusief de halve minuut dichtschroeien per kant. De volgende tijden/temperaturen moet je aanhouden bij biefstuk bakken:

 • Rare (rood/saignant): enkel 30 seconden dichtschroeien per kant (45°C)
 • Medium-rare (licht doorbakken): 2 à 2,5 minuten per kant (55°C)
 • Medium (half doorbakken/à point): 3 à 3,5 minuten per kant (60°C)
 • Well done (doorbakken/bien cuit): 4 à 5 minuten per kant (70°C)

De juiste soort biefstuk kiezen

Gebakken-biefstukEen goede biefstuk bakken zit hem allereerst in een goede voorbereiding. Begin met het kopen van kwalitatief goed vlees. Hoewel het vlees in de supermarkt steeds beter wordt qua kwaliteit, raden we toch aan naar een goede slager te gaan.

Je kan kiezen uit een normale biefstuk, kogelbiefstuk of haasbiefstuk (ook wel ossenhaas genoemd). Hierbij is haasbiefstuk het meest mals en normale biefstuk het minst. De kogelbiefstuk is een mooie middenweg. Vraag aan de slager of hij/zij de biefstuk niet plat slaat, dit is zonde van de mooie structuur!

Biefstuk bakken doe je zo

Als je een mooi biefstukje gekocht hebt is het tijd om deze klaar te gaan maken. Met onderstaande stappen bak je jouw biefstuk op precies de juiste manier klaar:

 1. Laat de biefstuk op kamertemperatuur komen door deze minimaal 30 minuten, maar het liefst een uur voor bereiding uit de koeling te halen (afgedekt, maar niet vacuüm).
 2. Dep het vlees met wat keukenpapier goed droog.
 3. Laat een goede klont roomboter (of een flinke scheut bakboter) smelten in een pan en voeg hier een druppeltje olijfolie aan toe. Laat dit goed smelten totdat de boter mooi goudbruin is.
 4. Strooi vlak voor het bakken een klein beetje zout over de biefstuk en leg deze op hoog vuur in de pan.
 5. Bak de biefstuk aan beide kanten op hoog vuur een halve minuut om deze goed dicht te laten schroeien.
 6. Draai het vuur zachter op een matige hoogte (tussen zacht en middelhoog in).
 7. Voeg nog een klontje roomboter (of bakboter) toe aan de koekenpan en schep met een klein lepeltje wat boter/olie-mix over de biefstuk heen.
 8. Bak nu de biefstuk per zijde door totdat op deze juiste manier gegaard is naar jouw smaak (zie het overzicht hierboven).
 9. Haal de biefstuk voorzichtig uit de pan en pak deze in met wat aluminiumfolie om deze 5 minuten te laten rusten (het liefst op een voorverwarmd bord).
 10. Haal de biefstuk uit het aluminiumfolie en bestrooi met wat peper en zout om het op smaak te brengen. Geniet van een heerlijk gebakken biefstukje!

Biefstuk bakken is dus vrij eenvoudig. Het is vooral een kwestie van de juiste tijden aanhouden en hier goed op letten. Wees daarnaast ook royaal met roomboter/bakboter, omdat dit het vlees enkel ten goede komt. Daarnaast kan je ook een heerlijke jus van de boter maken.

Wat gaat goed samen met biefstuk?

Voedingswaarden van biefstuk

Energie (kcal) 108
Vet
Waarvan verzadigd
1,8 gram
0,7 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
0 gram
0 gram
Voedingsvezels 0 gram
Eiwit 22,9 gram

Bron: Voedingscentrum.nl