1. Home
  2. Groentes
  3. Venkel

Venkel koken en bereiden

Venkel is een heerlijke groente die je op meerdere manieren kan bereiden. De venkel koken is hierbij de meest gebruikte manier, maar je kan er ook voor kiezen deze rauw te eten (in een salade met bijvoorbeeld zomerfruit), te roerbakken of te stomen. Daarnaast is venkel ook perfect te gebruiken in verschillende ovengerechten. Je kan er dan ook veel kanten mee op.

De knolgroente komt veelvuldig terug in zomerse, mediterrane recepten. De typische knolvenkel is een groen-witte venkelbol. Bij veel supermarkten is deze soms al voorgesneden, maar dit kan je ook prima zelf doen. Wij leggen precies uit hoe je deze groente kan bereiden!

venkel-koken

Venkel koken stap voor stap

Om het je makkelijk te maken hebben we kort, stap voor stap beschreven hoe je venkel moet koken en moet schoonmaken. Zo heb je in één handig overzicht de stappen die je moet zetten. Liever de uitgebreide uitleg? Die hebben we hieronder staan! Venkel koken doe je dan ook zo:

  1. Maak de venkel schoon door deze onder de kraan af te spoelen;
  2. Snijd de groene toppen van de venkel, evanls de scheuten en wortel;
  3. Snijd de harde, buitenste laag van de knol, snijd de knol door de helft, verwijder de harde kern en snijd de knol vervolgens in blokjes of reepjes;
  4. Doe de blokjes of reepjes in een pan met water, voeg hier een snufje zout aan toe en breng dit aan de kook op hoog vuur;
  5. Draai als het vuur kookt dit iets lager en kook die venkel in 12 tot 14 minuten gaar;
  6. Test of de venkel gaar is door er met een vork in te prikken, giet deze af en serveer de venkel!

Hoe smaakt venkel?

De groente heeft een lekkere, frisse anijssmaak die licht bitter, maar ook citroenachtig is. Hoewel dit klinkt als een vrij sterke smaak, is het tegendeel waar. Venkel heeft namelijk een vrij subtiele smaak die een gerecht vaak afmaakt. Vandaar dat het koken met venkel erg populair is. De groente overheerst bijna nooit. Echter, voordat je de venkel kan koken, zal deze moeten worden schoongemaakt. Wij leggen je alles stap voor stap uit.

Venkel schoonmaken voor het bereiden

Voordat je de venkel kan koken, moet je deze kort schoonmaken en snijden. Dit geldt ook als je ervoor kiest om de venkel rauw te eten. Je begint met het wassen van de venkel door deze onder de kraan af te spoelen. Aarde en ander vuil spoel je hiermee weg. Vervolgens snijd je de groene toppen van de venkel af (al zijn deze er bij sommige winkels al afgehaald op het moment dat je de venkel koopt). Gooi de toppen echter niet direct weg, je kan ze eventueel gebruiken als garnering.

Als je de toppen hebt afgesneden, snijd je de scheuten en de wortel van de venkel af. Daarna schil je de hardere, buitenste laag van de knolvenkel af. Mocht de knolvenkel erg jong zijn, dan kan je deze bereiden zonder deze laag eraf te schillen. Tot slot snijd je de knol doormidden of kwarten en verwijder je de harde kern.

Afhankelijk van hoe je vervolgen de knolvenkel wil bereiden, snijd je de venkel in dunne plakken, blokjes of laat je het één geheel.

De venkel koken

Je kan venkel op tal van manieren bereiden, waaronder koken. Gekookte venkel gaat goed bij diverse gerechten waar een frisse smaak op zijn plaats is. De venkel past dan ook goed bij verschillende recepten met vis en zeevruchten. Niet voor niets komt venkel veel terug in mediterrane recepten. Daarnaast is gekookte venkel ook perfect om verder te bereiden.

Om de venkel te koken snijd je de venkelknol in blokjes of reepjes. Je kan de knol ook niet in blokjes of reepjes snijden, maar als geheel koken. Doe de blokjes, reepjes of hele knol in een pan met water (zodat de venkel net aan onder water staat) en voeg hier een snufje zout aan toe. Het geheel breng je aan de kook. Als je de venkel in blokjes of reepjes hebt gesneden, kook je de venkel in ongeveer 12 tot 14 minuten (beet)gaar. Kook je de hele knolvenkel, dan is de kooktijd zo’n 20 minuten.

Testen of de venkel gaar is

Om te testen of de venkel gaar is, prik je met een vork in de knol of een stukje. Gaat dit gemakkelijk, dan is de venkel klaar om geserveerd te worden of verder verwerkt te worden.

Andere manieren om venkel te bereiden

Naast het koken van venkel, kan je er ook voor kiezen om venkel op een andere manier te bereiden. Zo kan je de groente ook (roer)bakken, wokken, stomen, stoven of in de oven bereiden. Daarnaast is venkel ook perfect om rauw te eten in bijvoorbeeld een salade. Kortom, een groente waar je tal van kanten mee op kan.

Wat gaat goed samen met venkel?

Voedingswaarden van venkel

Energie (kcal) 17
Vet
Waarvan verzadigd
0 gram
0 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
2 gram
2 gram
Voedingsvezels 2,4 gram
Eiwit 1 gram

Bron: Voedingscentrum.nl