Venkel koken

  1. De Juiste Kooktijd
  2. Groente
  3. Venkel koken

Venkel is een lekkere groente die bekend staat om gebruikt te worden bij zomerse, mediterrane recepten. Hoewel venkel naar meerdere dingen kan verwijzen, zoals de groen-witte venkelbol (knolvenkel), selderijachtige venkelstengels of gedroogde venkelzaden, hebben we het in dit artikel over het koken van de knolvenkel. Alhoewel, venkel kan je ook prima rauw eten. 

Hoe smaakt venkel?

De groente heeft een lekkere, frisse anijssmaak die licht bitter, maar ook citroenachtig is. Hoewel dit klinkt als een vrij sterke smaak, is het tegendeel waar. Venkel heeft namelijk een vrij subtiele smaak die een gerecht vaak afmaakt. Vandaar dat het koken met venkel erg populair is. De groente overheerst bijna nooit. Echter, voordat je de venkel kan koken, zal deze moeten worden schoongemaakt. Wij leggen je alles stap voor stap uit.

Venkel schoonmaken voor het bereiden

Voordat je de venkel kan koken, moet je deze kort schoonmaken en snijden. Dit geldt ook als je ervoor kiest om de venkel rauw te eten. Je begint met het wassen van de venkel door deze onder de kraan af te spoelen. Aarde en ander vuil spoel je hiermee weg. Vervolgens snijd je de groene toppen van de venkel af (al zijn deze er bij sommige winkels al afgehaald op het moment dat je de venkel koopt). Gooi de toppen echter niet direct weg, je kan ze eventueel gebruiken als garnering.

Als je de toppen hebt afgesneden, snijd je de scheuten en de wortel van de venkel af. Daarna schil je de hardere, buitenste laag van de knolvenkel af. Mocht de knolvenkel erg jong zijn, dan kan je deze bereiden zonder deze laag eraf te schillen. Tot slot snijd je de knol doormidden of kwarten en verwijder je de harde kern.

Afhankelijk van hoe je vervolgen de knolvenkel wil bereiden, snijd je de venkel in dunne plakken, blokjes of laat je het één geheel.

De venkel koken

Je kan venkel op tal van manieren bereiden, waaronder koken. Gekookte venkel gaat goed bij diverse gerechten waar een frisse smaak op zijn plaats is. De venkel past dan ook goed bij verschillende recepten met vis en zeevruchten. Niet voor niets komt venkel veel terug in mediterrane recepten. Daarnaast is gekookte venkel ook perfect om verder te bereiden.

Om de venkel te koken snijd je de venkelknol in blokjes of reepjes. Je kan de knol ook niet in blokjes of reepjes snijden, maar als geheel koken. Doe de blokjes, reepjes of hele knol in een pan met water (zodat de venkel net aan onder water staat) en voeg hier een snufje zout aan toe. Het geheel breng je aan de kook. Als je de venkel in blokjes of reepjes hebt gesneden, kook je de venkel in ongeveer 12 tot 14 minuten (beet)gaar. Kook je de hele knolvenkel, dan is de kooktijd zo’n 20 minuten.

Testen of de venkel gaar is

Om te testen of de venkel gaar is, prik je met een vork in de knol of een stukje. Gaat dit gemakkelijk, dan is de venkel klaar om geserveerd te worden of verder verwerkt te worden.

Andere manieren om venkel te bereiden

Naast het koken van venkel, kan je er ook voor kiezen om venkel op een andere manier te bereiden. Zo kan je de groente ook (roer)bakken, wokken, stomen, stoven of in de oven bereiden. Daarnaast is venkel ook perfect om rauw te eten in bijvoorbeeld een salade. Kortom, een groente waar je tal van kanten mee op kan.

venkel koken

Voedingswaarde venkel per 100 gram:

Kcal: 40
Koolhydraten: 7g
Waarvan suikers: 0g
Waarvan voedingsvezels: 2,3g
Eiwitten: 2g
Vetten: 0g
Waarvan verzadigd: 0g

Bron: Voedingswaardetabel

Menu