1. Home
  2. Vlees
  3. Varkenshaas

Varkenshaas bakken en bereiden

Varkenshaas is het meest malse stukje vlees van een varken en een echte delicatesse. Het kan op verschillende manieren worden bereid, waarbij de varkenshaas bakken de meest gebruikte methode is. Er zijn echter tal van andere manieren waar je heerlijk mee kan variëren en die elk een smakelijke twist geven aan dit malse stukje varkensvlees.

Als je varkenshaas gaat bereiden is ons advies om dit stukje vlees bij een goede slager te halen. Deze weten vaak precies waar het varken vandaan komen. Zo kan je het meest malse stukje varkenshaas uitkiezen. Wij leggen je precies uit hoe je varkenshaas moet bereiden!

Varkenshaas-bakken-en-bereiden

Verschillende manieren om varkenshaas te bereiden

Zoals gezegd kan je varkenshaas op meerdere manieren bereiden. Naast de varkenshaas bakken kan je het stukje vlees ook perfect garen in de oven. Daarnaast is het ook heerlijk om varkenshaas op de barbecue klaar te maken. Verder is het ook mogelijk gebruik te maken van de airfryer of om het vlees op de grill klaar te maken.

Wij leggen je natuurlijk alle manieren stap voor stap uit. Bij elke methode is het belangrijk om de varkenshaasjes tijdig uit de koeling te halen. Ze moeten minsten een half uur, maar het liefst een uur op kamertemperatuur komen.

Varkenshaas bakken

Een varkenshaas bakken is de meest gebruikte manier om dit stukje vlees klaar te maken. Het is vrij eenvoudig om te doen, maar zorg er wel voor dat je het vlees goed in de gaten houdt tijdens het bakken. Zo voorkom je dat het uitdroogt en blijft het heerlijk mals. Varkenshaas bakken doe je als volgt:

  1. Haal de varkenshaas ongeveer een uur voor gebruik uit de koelkast en de verpakking om deze goed op kamertemperatuur te laten komen.
  2. Vouw het dunne deel van de varkenshaas dubbel en zet dit vast met een satéprikker, zodat de varkenshaas overal ongeveer even dik is.
  3. Zet een koekenpan met dikke bodem op het vuur en laat hier een flinke klont roomboter in smelten.
  4. Bestrooi het vlees met wat versgemalen zout en peper en leg het stuk in de pan als de roomboter goed gesmolten is en net aan mooi bruin kleurt. Zorg ervoor dat het vuur hoog staat.
  5. Beweeg de pan af en toe en draai de varkenshaas na 3 minuten bakken om met een tang (geen prikker of vork!), zorg ervoor dat deze mooi bruin kleurt en gemakkelijk loskomt. Als dit niet het geval is wacht dan nog even met draaien.
  6. Draai het vuur terug naar een middelhoge stand en bak het stukje vlees in ongeveer 12 minuten gaar terwijl je deze regelmatig omkeert.
  7. Haal de varkenshaas uit de pan en wikkel deze in wat aluminiumfolie en laat op een voorverwarmd bord zo’n 5 minuten rusten.
  8. Snijd het vlees nu in gelijke, schuine plakjes en je bent klaar om te serveren!

Varkenshaas uit de oven

Varkenshuis uit de oven is ook een heerlijke manier om dit malse stukje vlees klaar te maken. Hiervoor verwarm je de oven voor op 180°C. Braad het vlees ondertussen vast aan in een koekenpan met dikke bodem op een hoog vuur. 2 minuten per kant is veelal voldoende. Leg de varkenshaasjes hierna in een ingevette ovenschaal en zet deze in de oven. Afhankelijk van hoe doorbakken je de haasjes wil bak je ze 15 minuten voor rosé en 25 minuutjes als je ze liever doorbakken hebt. Haal ze hierna uit de oven en laat ze 5 minuten rusten door ze in te pakken in wat aluminiumfolie.

Varkenshaas van de barbecue

De barbecue is ook ideaal om een perfect gegaard varkenshaasje te maken. Maak hierbij een rub of koop een rub. Bestrooi hier de varkenshaasjes royaal mee en laat het even goed intrekken voor een minuut of 10. Als de barbecue goed heet is leg je de varkenshaas erop. Grill het vlees in totaal zo’n 5 minuten waarbij je regelmatig omkeert. Verpak het dan in wat aluminiumfolie en leg dit op een medium-warm deel van de barbecue. Laat het vlees nog zo’n 20 minuten doorgaren terwijl je dit regelmatig keert. Haal het dan van de barbecue en laat nog 5 minuutjes rusten voor je het aansnijdt.

Varkenshaas in de airfryer

Hoewel het niet het allerlekkerste resultaat oplevert is het wel ontzettend makkelijk om varkenshaas in de airfryer klaar te maken. Belangrijk is vooral te voorkomen dat het vlees uitdroogt. Zet de airfryer op 200°C en bak de varkenshaas in 15 tot 20 minuten heerlijk gaar. Het lekkerste is om dit te serveren met een mooie, stevige peperroomsaus.

Varkenshaas grillen

Grillen geeft een heerlijk, extra smaakje aan de varkenshaas. Het is daarnaast ook nog eens ontzettend makkelijk. Belangrijk is wel dat je gebruikt maakt van een kwalitatief goede grillpan.

Begin eerst met het voorverwarmen van deze pan. Snijd de varkenshaas dan in mooie, gelijke stukken. Vlak voordat ze de pan in gaan bestrooi je ze met wat versgemalen peper en zout en besprenkel je de stukjes met wat plantaardige olie. Grill de varkenshaas vervolgens in zo’n 10 à 12 minuten gaar, waarbij je het vlees om de 1,5 à 2 minuten keert. Laat het vlees daarna nog 5 minuten rusten in wat aluminiumfolie en je bent klaar om te genieten van een heerlijk mals stukje vlees met een goudbruin korstje.

Wat gaat goed samen met varkenshaas?

Voedingswaarden van varkenshaas

Energie (kcal) 105
Vet
Waarvan verzadigd
1,7 gram
0,8 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
0 gram
0 gram
Voedingsvezels 0 gram
Eiwit 22,4 gram

Bron: Voedingscentrum.nl