1. Home
  2. Vlees
  3. Kalkoen

Kalkoen bereiden

Kalkoen bereiden is één van die dingen die elk jaar weer ontzettend veel gedaan wordt rond kerst en oud en nieuw. Gebraden kalkoen is dan ook één van de bekendste gerechten en waarschijnlijk de grootste eye-catcher op een goed gevulde kersttafel. Natuurlijk kan je ook prima buiten kerst om kalkoen bereiden, maar dit gevogelte is toch met name bekend door de status die het met kerst heeft verworven.

De kalkoen bereiden kan op verschillende manieren, maar wij gaan voor de meest gebruikelijke: de kalkoen braden. Een kalkoen langzaam garen in de oven is naar onze mening de lekkerste manier om het vlees klaar te maken. Wij leggen je alles tot in detail uit!

kalkoen-bereiden

De perfecte kalkoen bereiden

Voordat je de kalkoen echter bereiden, zal je het juiste formaat kalkoen moeten kopen. Het is anders ook zo’n ding als iedereen elkaar zit aan te kijken aan tafel, omdat het een wel heel klein uitgevallen exemplaar is. Wat je vervolgens met de kalkoen doet is helemaal aan jou, maar we geven je wel tips hoe je de kalkoen kan vullen, marineren of kruiden. Zo serveer jij dit jaar de perfecte kalkoen met kerst.

Kalkoen kopen of bestellen

Wil je een hele kalkoen bereiden? Hoewel je kalkoen ook nog wel eens in de supermarkt kan kopen, raden wij aan om naar een (Keur)slager te gaan of om de kalkoen bij een online slager aan te bestellen. De kalkoen heeft hier vaak een beter leven gehad en de kwaliteit is (mede daardoor) veelal een stuk beter.

Wat is het juiste formaat kalkoen?

Als je een kalkoen gaat kopen of bestellen is het van belang dat deze een goed gewicht heeft. Hierbij moet je er rekening mee houden dat de kalkoen mogelijk nog gevuld moet worden, schat dus ook in hoeveel de vulling bij elkaar weegt. Gemiddeld genomen kan je rekening houden met zo’n 400 gram (gevulde) kalkoen per persoon. Voor de kleinere eter hanteer je een gewicht van 300 gram en voor de grotere eter zo’n 500 gram. Met deze maatstaven zit je eigenlijk altijd goed.

De kalkoen klaarmaken voor bereiding

Veel mensen vullen, marineren en / of kruiden de kalkoen vaak voordat deze de oven ingaat. Wij leggen je deze drie manieren dan ook uit met een aantal heerlijke mogelijkheden. Immers, je kan binnen deze drie manieren van kalkoen bereiden ook nog eens enorm variëren. Daarnaast vinden veel mensen het ook heerlijk om de kalkoen te omwikkelen met spek. Kalkoen uit de oven met spek is dan ook veelvuldig geserveerd gerecht met de feestdagen.

De kalkoen vullen

Een kalkoen vullen kan op tal van manieren en ligt vooral aan je persoonlijke smaak. Waar kan je de kalkoen zoal mee vullen? Noten, bessen, ui, brood(kruimels), gehakt, (braad)worst, fruit, kruiden, ei, rozijnen, gedroogd fruit, verschillende soorten vlees, muesli, knoflook, groente, tutti frutti en nog tal van andere ingrediënten. Kortom, je kan een kalkoen vullen met precies dat wat jij lekker vindt.

Als je kalkoen gaat vullen is het belangrijk deze niet volledig vol te stoppen, maar zorg ervoor dat er wat ruimte overblijft. Tijdens het bereiden van de kalkoen in de oven zet deze vaak nog iets uit. Hier moet natuurlijk wel de ruimte voor zijn. Wat ook nog kan gebeuren is dat de vulling van de kalkoen niet goed gaar wordt. Of je kalkoen wordt dan zeer droog, of je vulling is niet gaar. Beide kan het kerstdiner natuurlijk goed verpesten.

Hoe vul je de kalkoen?

Om een kalkoen te vullen, snijd je kleine inkepingen in het vel van de kalkoen. Vervolgens maak je het vel voorzichtig los, het gemakkelijkst is om dit met je vingers te doen. Stop dan het overgrote deel van de vulling in de kalkoen, maar zorg ervoor dat er ruimte overblijft. Zoals gezegd kan het nogal uitzetten en hier moet natuurlijk wel de ruimte voor zijn. De vulling die je overhoudt, stop je tussen het vel en het vlees van de kalkoen. Dit doe je op de plekken waar je zojuist de kleine inkepingen hebt gemaakt.

De kalkoen marineren

Evenals bij het vullen van de kalkoen, kan je ook bij het marineren van de kalkoen tal van marinades gebruiken. Zo kan je kiezen voor een heerlijke ketjapmarinade om de kalkoen te marineren, maar ook voor een frisse marinade met citroen en munt of een heerlijke Oosterse marinade.

Om de kalkoen te marineren is het belangrijk dat de kalkoen droog is. Indien je de kalkoen niet vult en deze nog niet hebt drooggedept, doe dit dan met wat keukenpapier. Zorg er altijd voor dat je de kalkoen eerst vult, voordat je deze marineert. Als de kalkoen droog is, smeer je marinade gelijkmatige over de kalkoen uit. Leg de kalkoen in een ingevette ovenschaal en giet de marinade die overblijft eventueel uit over de kalkoen. Laat de marinade dan nog minimaal 1 uur intrekken voor het lekkerste resultaat.

De kalkoen kruiden

In plaats van de kalkoen te marineren, kan je er ook voor kiezen deze te kruiden. Om de kalkoen te bereiden zijn er namelijk ook tal van kruidenmengsels denkbaar. Wil je deze niet zelf klaar, dan zijn er ook verschillende standaard kruidenmixen in potjes te koop. De kalkoen kruiden is vervolgens vrij gemakkelijk. Neem per kilo kalkoen zo’n 20 tot 30 gram kruidenmix en wrijf de kalkoen goed in met de kruiden. Evenals bij de marinade is het aan te raden om de kruiden in te laten trekken. Zo’n 30 minuten is voldoende.

Kalkoen met spek omwikkelen

De kalkoen bereiden kan ook met spek eromheen. In plaats van marineren of kruiden, kan je er voor kiezen om de kalkoen met spek te omwikkelen. Officieel heet dit barderen. Hierbij wikkel je vet, veelal spek, om de kalkoen heen. Dit heeft twee voordelen. De eerste en meest belangrijke, je krijgt een heerlijk smaakvol randje om de kalkoen heen. Het tweede voordeel is dat de kalkoen veel minder snel uitdroogt, waardoor als je de kalkoen per ongeluk iets te lang laat staan, er nog niets aan de hand is. Het blijft er dus mooi sappig door.

De kalkoen braden in de oven

Nu je de kalkoen hebt gevuld, gemarineerd, gekruid, met spek omwikkeld of een combinatie van meerdere, is het tijd om de de kalkoen de oven in te schuiven om te braden. Zorg er allereerst voor dat de kalkoen goed op kamertemperatuur is. Hiervoor moet, afhankelijk van de grootte, de kalkoen minimaal één à twee uur uit de koelkast zijn om op kamertemperatuur te komen. Hiervoor laat je de kalkoen open en bloot op het aanrecht staan. Zo voorkom je dat de kalkoen taai wordt en (te veel) krimpt, maar ook dat de kalkoen een heerlijk krokant velletje krijgt.

Als je zover bent om de kalkoen te braden, verwarm je de oven voor op 200°C. Je kan voor de kalkoen beter iets langer de tijd nemen dan te kort. Wil je de kalkoen te snel garen, dan loop je het risico dat de buitenkant te snel gaart en donker wordt, terwijl de binnenkant niet goed gaar is. Vandaar dat je de kalkoen het eerste uur op 200°C bereidt. Na 60 minuten mag de temperatuur terug naar zo’n 175°C. Deze temperatuur blijft gelijk tot de kalkoen gaar is.

Hoe lang moet een kalkoen braden?

Hoe lang de kalkoen met braden is afhankelijk van het gewicht en of deze gevuld is of niet. Voor een gevulde kalkoen reken je 60 minuten per kilo en voor een niet-gevulde kalkoen reken je 40 minuten per kilo. Een gevulde kalkoen van 3,5 kilo mag dus 3,5 uur braden en een niet-gevulde kalkoen van 3,5 kilo mag 140 minuten braden, oftewel zo’n 2 uur en 20 minuten.

Een kernthermometer is onmisbaar

Voor het bereiden van een kalkoen is een kernthermometer eigenlijk onmisbaar. Een kerntemperatuur van 72 graden is namelijk perfect voor een gebraden kalkoen. Deze perfecte temperatuur is lastig bereikbaar zonder kernthermometer. Je zit er natuurlijk al snel iets boven of onder. Steek de thermometer in het dikste stuk van de kalkoen (de dij).

De kalkoen bereiden zonder kernthermometer

Zoals gezegd heeft de voorkeur een kernthermometer de voorkeur, maar mocht je deze niet hebben of kapot zijn, dan is het natuurlijk niet het einde van de wereld. Met een prikker kom je ook behoorlijk ver. Door in de dij van de kalkoen te prikken komt er wat sap uit het vlees lopen. Is het sap helder, dan is de kalkoen gaar. Mocht het sap nog (licht) roze zijn, dan moet de kalkoen nog even verder garen. Toch raden we deze manier niet aan, omdat het vlees dan snel te droog kan worden.

Na het braden

Als de kalkoen gebraden is, ben je bijna klaar om deze te serveren. Voor de finishing touch laat je de kalkoen nog zo’n 20 tot 30 minuten rusten. Zo kan het sap zich weer gelijk verdelen door de kalkoen heen en heeft iedereen een even mals stukje vlees. Om de zojuist gebraden kalkoen optimaal te laten rusten pak je het gevogelte losjes in met een dubbele laag aluminiumfolie. Leg de kalkoen vervolgens op een voorverwarmd bord en laat deze rusten. Hierna ben je klaar om het vlees te serveren en is het tijd om te genieten van een heerlijk stuk gebraden kalkoen. Eet smakelijk!

Wat gaat goed samen met kalkoen?

Voedingswaarden van kalkoen

Energie (kcal) 141
Vet
Waarvan verzadigd
6 gram
1,7 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
0 gram
0 gram
Voedingsvezels 0 gram
Eiwit 21,8 gram

Bron: Voedingswaardetabel.nl