1. Home
  2. Fruit, noten en specerijen
  3. Stoofperen

Stoofperen maken

Stoofperen zijn een heerlijk gerecht dat keer op keer weer een succes is. Daarbij is stoofperen maken helemaal niet zo moeilijk. Het resultaat? Een heerlijk resultaat dat perfect past bij bijvoorbeeld een kerstdiner met wortelszoete aardappel en klapstuk of rosbief. Hoewel ze natuurlijk vooral bekend zijn van het kerstdiner, zijn stoofperen eigenlijk perfect vanaf halverwege de herfst tot het einde van de winter.

Stoofperen maken is dus ideaal als je een lekker zoet en luxueus dessert wilt serveren. Wij leggen je van A tot Z uit hoe je ze moet klaarmaken. Van het voorbereidende werk tot de stoofperen koken tot het bewaren ervan. Bij ons zit je goed!

stoofperen-maken

Wat heb je nodig om traditionele stoofperen te maken?

Om stoofperen te maken heb je allereerst natuurlijk (stoof)peren nodig. Het beste kan je hiervoor de klassieke Gieser Wildeman stoofperen gebruiken. Voor een kilo van deze stoofperen (goed voor zo’n 4 tot 6 personen), heb je verder nodig:

  • Een halve liter rode wijn (niet al te zware)
  • 1 kaneelstokje (kaneelpijpje)
  • 50 gram kristalsuiker
  • 4 stuks kruidnagel
  • 2 stuks steranijs
  • 1 gedroogd laurierblad
  • Water

Voordat je stoofperen kan klaarmaken

Voordat de stoofperen het vuur op kunnen, moet je deze schillen. Dit kan je doen met een scherp mesje of met een dunschiller. Zorg ervoor dat je de steeltjes aan de stoofperen laat zitten. Als stoofperen geschild zijn kunnen ze de pan in en zijn ze klaar om gekookt te worden.

De stoofperen koken

Om de stoofperen te koken leg je de net geschilde stoofperen in een ruime pan. Hier voeg je de rode wijn, kaneel, kristalsuiker, kruidnagels, steranijs en het laurierblad aan toe. Als de peertjes nog niet onder staan, voeg je er nog wat water aan toe. Vul de pan met water totdat de stoofperen net aan onder water staan, meer is niet nodig. Breng het geheel nu aan de kook. Als de stoofperen koken, zet je het vuur lager en kunnen de peren gaan stoven.

Op een laag vuur stoof je de stoofpeertjes in zo’n 1,5 tot 2 uur gaar. Je kan het ook korter doen, maar voor een goede intense en klassieke smaak, is een lange gaartijd belangrijk. Hoe langer de stoofpeertjes garen, des te intenser en voller de smaak. Na zo’n 1,5 tot 2 uur kan je de stoofperen serveren. Afhankelijk van het gerecht dat je maakt, kan je dit koud of warm doen.

Invriezen en bewaren

Stoofperen zijn ideaal om van te voren te maken. Zo kan je stoofpeertjes een dag van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Je kan ze dan direct koud serveren of natuurlijk even opwarmen op een laag vuur.

Wil je veel stoofperen in één keer klaarmaken, dan kan dat natuurlijk ook. Stoofperen invriezen kan je namelijk tot drie maanden lang doen. Zorg er wel voor dat de stoofperen in een luchtdichte verpakking met kookvocht ingevroren worden. Als je de stoofperen vervolgens wil gebruiken, laat ze dan eerst een paar uur op kamertemperatuur komen.

Variaties met stoofperen

Stoofperen kan je op verschillende manieren. Je kan behoorlijk variëren met de traditionele manier van klaarmaken. Zo kan je de stoofperen bijvoorbeeld zonder rode wijn maken. In plaats daarvan kan je dan port gebruiken. In plaats van een alcoholische drank, kan je er ook voor kiezen om rode druivensap te gebruiken.

Het is ook mogelijk om de stoofperen zonder suiker te maken, terwijl je deze toch lekker zoet houdt. Zo kun je bijvoorbeeld honing of ahornsiroop gebruiken als vervanger. Daarnaast is het ook mogelijk om iets meer steranijs (3 à 4 stuks) te gebruiken en de suiker weg te laten. Eventueel kan je voor een wat rijkere smaak dan ook een extra kaneelstokje toevoegen. Zo kan je op tal van manieren de stoofperen perfect afstemmen op jouw smaak en dieet.

Veelgestelde vragen over stoofperen

Wat gaat goed samen met stoofperen?

Voedingswaarden van stoofperen

Energie (kcal) 64
Vet
Waarvan verzadigd
0,1 gram
0 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
15,5 gram
8,2 gram
Voedingsvezels 1,7 gram
Eiwit 0,2 gram

Bron: Eenvoudig afvallen