1. Home
 2. Vlees
 3. Entrecote

Entrecote bakken en bereiden

Een entrecote is heerlijk, exclusief stukje rundvlees met een klein vetrandje. De meest gebruikte manier van dit stukje vlees bereiden is de entrecote bakken. Dit is vergelijkbaar met ribeye of biefstuk. Je kan hierbij verschillende gradaties van garing aanhouden. Van blue tot well done, net wat je zelf het lekkerste vindt.

De entrecote komt over het algemeen van het achterste deel van een rund, van de dunne lende. Het ligt tegenover de haas in de rug. Het stukje vlees kenmerkt zich door het vette randje dat enorm veel smaak geeft. Wij leggen je precies uit hoe je entrecote kan bereiden!

Entrecote-bakken-en-bereiden

Entrecote bereiden op verschillende manieren

Entrecote leent zich zoals veel vleessoorten voor verschillende manieren van bereiding. De meest gebruikte manier van bereiden is entrecote bakken. Daarnaast is het ook heerlijk om dit stukje rundvlees op de barbecue te bereiden. Daarnaast is het ook mogelijk om entrecote in de oven te bereiden. Wij leggen je deze drie manieren van klaarmaken uit.

Entrecote bakken

Gebakken-entrecoteJe een entrecote moet bakken is voornamelijk afhankelijk van hoe ver je deze doorgebakken wil hebben. Hoewel je dit puur op tijd kan doen, is het nog beter om een kernthermometer te gebruiken. Zo weet je exact of je goed zit. Een entrecote bakken doe je als volgt:

 1. Haal de entrecote minimaal een half uur voor het bakken uit de koelkast (het liefst een uur). Laat deze vervolgens op kamertemperatuur komen.
 2. Als de entrecote op kamertemperatuur is gekomen dep je deze droog met wat keukenpapier.
 3. Bestrooi de entrecote aan één kant met peper en zout.
 4. Zet een koekenpan met dikke bodem op het vuur en laat een flinke klont roomboter smelten.
 5. Als de boter mooi bruin is draai je het vuur wat lager en leg je de entrecote met de bestrooide kant naar beneden in de pan.
 6. Bestrooi nu de andere kant met peper en zout.
 7. Voor een medium-rare entrecote draai je na 3 minuten het stuk vlees om met een tang.
 8. Na nog 3 minuten haal je de entrecote uit de pan en pak je deze in met aluminiumfolie.
 9. Pak de entrecote uit en snijd deze aan. Geniet van je heerlijk gebakken entrecote!

Entrecote bereiden op de barbecue

In de zomer, maar natuurlijk ook op elk ander moment in het jaar, is het heerlijk om entrecote op de barbecue te bereiden. Als het vlees op kamertemperatuur is en bestrooit met wat peper en zout (of wat kruiden), is het tijd om de entrecote op de barbecue te leggen. Zorg ervoor dat het vuur hoog is en leg het stuk recht boven de kolen.

Na ongeveer een minuut of 3 laat het vlees vanzelf los van het rooster. Draai het vlees dan om met een tang en laat ook die kant liggen totdat het vlees loslaat. Als dit klaar is leg je het vlees op wat aluminiumfolie en pak je dit losjes in. Na een minuut of 5 rusten kan je het vlees aansnijden.

Entrecote in de oven klaarmaken

Een andere lekkere manier om entrecote te bereiden is in de oven. Dit is ook redelijk eenvoudig om te doen. Hiervoor volg je een deel van de stappen die eerder beschreven zijn.

Laat het vlees goed rusten en bestrooi het dan met peper en zout. Ondertussen verwarm je de oven voor op 160°C. Daarnaast laat je ook een klontje boter smelten in een pan op hoog vuur. Als de boter gesmolten is leg je de entrecote in de pan met de bestrooide kant naar beneden. Bestrooi dan ook de andere kant. Bak deze dan 1 à 2 minuten aan en draai vervolgens om met een tang.

Als de entrecote in aangebakken leg je het stuk vlees op een rooster en deze schuif je in het midden van de voorverwarmde oven. Eventueel kan je een ovenschaal of ovenbestendige bak onder het vlees zetten om het vocht op te vangen. Qua oventijd kan je per 500 gram vlees zo’n 10 à 12 minuten aanhouden. Bereken dit terug naar het gewicht van jouw entrecote. Als deze klaar is, haal je het stukje uit de oven en pak je deze in met aluminiumfolie. Laat vijf minuten rusten en je kan genieten van een heerlijk stukje vlees!

Wat gaat goed samen met entrecote?

Voedingswaarden van entrecote

Energie (kcal) 146
Vet
Waarvan verzadigd
6 gram
2,9 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
0,2 gram
0 gram
Voedingsvezels 0 gram
Eiwit 22,8 gram

Bron: Voedingswaardetabel.nl