1. Home
  2. Vlees
  3. Ribeye

Ribeye bakken en bereiden

Waar veel mensen ossenhaas het meest malse stukje rundvlees vinden, daar is ribeye het meest sappige en smaakvolle stukje rund. Dit gemarmerde vlees is niet alleen heel mals, maar ook vol van smaak. De meest gebruikte manier van bereiden is de ribeye bakken, maar je kan er nog veel meer kanten mee op.

Naast bakken kan je ribeye ook heerlijk op de barbecue bereiden. Zeker in de zomer geeft dit een extra feestelijk tintje Welke manier je ook kiest, door het heerlijke doorregen vet smaakt het altijd verrukkelijk. Wij nemen je mee in het bereiden van ribeye!

Ribeye bakken en bereiden

Ribeye bereiden

Zoals gezegd kan je ribeye op meerdere manieren bereiden. In dit artikel leggen we je dan ook uit hoe je ribeye kan bakken in de pan, maar ook hoe je deze kan bereiden op de barbecue. Ons advies is altijd te gaan voor het beste stukje vlees van een kwaliteitsslager, zoals een Keurslager of online bij bijvoorbeeld Grutto.

Hoe beter de kwaliteit van het vlees, des te groter is de smaakbeleving. Dit stuk rund komt uit het verlengde van de dunne lende (hier komt de entrecote van). Deze spier wordt weinig gebruikt en dit zie je terug in het vet dat doorregen is in dit stuk vlees. Juist dit vet zorgt voor de volle, intense smaak.

Zorg bij de bereiding er altijd voor dat de ribeye rustig op kamertemperatuur heeft kunnen komen. Haal de ribeye dan ook liever een uur dan een half uur voor bereiding uit de koelkast, zodat het vlees alle tijd heeft. Zorg er wel voor dat het vlees afgedekt op het aanrecht staat. Op die manier komt het rundvlees het beste op temperatuur.

Ribeye bakken

Gebakken ribeyeDe meest gebruikte manier van bereiden is ribeye bakken. Dit is goed te doen, maar blijf het wel goed in de gaten houden. Ribeye bakken doe je als volgt:

  1. Dep als de ribeye op kamertemperatuur is de ribeye droog met wat keukenpapier.
  2. Verhit op hoog vuur een goede klont roomboter of braadboter in een koekenpan (het liefst met dikke bodem).
  3. Wacht tot de boter mooi bruin kleurt en leg dan het vlees in de pan.
  4. Bak in één minuut de ribeye rondom bruin aan.
  5. Zet het vuur middelhoog en bak de ribeye in 2 à 2,5 minuut per kant gaar terwijl je de ribeye in beweging houdt. Zorg ervoor dat je de ribeye met een spatel of tang omdraait.
  6. Haal de ribeye uit de pan en pak deze losjes in met wat aluminiumfolie.
  7. Laat de ribeye zo’n 4 à 5 minuten rusten.
  8. Pak het vlees uit en kruid met een beetje peper en zout.
  9. Serveer de ribeye en geniet van een heerlijk sappig stukje rundvlees!

Deze beschrijving is voor een (medium)-rare gebakken ribeye. Heb je deze liever meer doorbakken voeg er dan 1 à 2 minuten per kant aan toe. In onze ogen is komt de smaak van het vlees echter het beste tot zijn recht als deze medium-rare of medium gebakken is.

Ribeye op de barbecue

Een ribeye op de barbecue is het makkelijkst te maken met een kernthermometer. Bij 52 °C is de kerntemperatuur perfect. Zorg ervoor dat het vuur op z’n heetst is en leg dan de ribeye recht boven de kolen en steek de thermometer erin. Na 2 à 3 minuten draai je het vlees om. 

Na nog eens 2 à 3 minuten haal je het vlees van de barbecue en pak je dit losjes in met aluminiumfolie. Check wel goed of de kerntemperatuur al behaald is. Afhankelijk hiervan moet het vlees iets langer of korter. Laat de ribeye zo’n 5 minuten rusten in het aluminiumfolie. Hierna kan je deze serveren en genieten van een prachtig gegrilde ribeye!

Voedingswaarde van ribeye

Kcal: 170
Koolhydraten: 0g
Waarvan suikers: 0g
Waarvan voedingsvezels: 0g
Eiwitten: 21,5g
Vetten: 9,3g
Waarvan verzadigd: 4,5g

Bron: Voedingswaardetabel.nl

Wat gaat goed samen met ribeye?

Menu