1. Home
  2. Groentes
  3. Pastinaak

Pastinaak koken en bereiden

Pastinaak, de groente die erg lijkt op een bleke wortel, maar veel meer te bieden heeft. De meest gebruikte manier van bereiden is de pastinaak koken. Dit is op een vrij gelijke manier als het koken van wortels. Niet gek ook, ze komen uit dezelfde familie. Het grote verschil zit hem vooral in de smaak, de smaak van pastinaak is een stuk zoeter.

Er zijn echter nog veel meer heerlijke manieren om pastinaak te bereiden. Zo kan je pastinaak ook bakken, roerbakken of in de oven klaarmaken. Daarnaast is deze groente ook heerlijk om puree of soep van te maken. Wij leggen je alles manieren van bereiden uit!

pastinaak-koken

Pastinaak koken in het kort

Doordat pastinaak koken de meest gebruikte manier van bereiden is voor deze soort, hebben we kort voor je beschreven hoe je dit doet. Stap voor stap heb je de pastinaak dan zo klaargemaakt. Pastinaak koken doe je zo:

  1. Schil de pastinaak van onder naar boven met een scherpe dunschiller;
  2. Snijd een plak van de boven en onderkant af en spoel de pastinaak schoon;
  3. Verwijder eventueel de donkere kern en snijd vervolgens de pastinaak in gelijke stukjes;
  4. Zet een pan met een dun laagje water, een snufje zout en de pastinaak op het vuur en breng dit aan de kook;
  5. Kook de pastinaak in 10 à 15 minuten gaar;
  6. Proef vanaf een minuut of 10 of de pastinaak gaar is of prik erin met een vork. Gaat dit gemakkelijk, dan is de groente gaar en kan je deze serveren of verder verwerken!

Pastinaak schoonmaken

Voordat je pastinaak kan bereiden, moet je deze schoonmaken. Dit is vrij eenvoudig om te doen. Hoewel je de schil kan eten, kiezen de meeste mensen ervoor om deze toch te schillen. Zeker als je de groente gaat koken is dit vrij logisch. Gebruik hiervoor een scherpe dunschiller. Begin bij de onderkant, de dikke kant, van de pastinaak en schil naar boven.

Als de pastinaak geschild is, snijd je een stukje van de boven en onderkant af. Hierna maak je de pastinaak kort schoon door deze onder een lopende kraan af te spoelen. Snijd vervolgens de pastinaak in blokjes of plakjes, net wat je voorkeur heeft. Mocht je een donkere kern hebben, dan is het aan te raden om deze ook weg te snijden.

Pastinaak bereiden

Pastinaak kan je op tal van manieren bereiden. Zoals gezegd is de pastinaak koken de meest gebruikte manieren, maar je kan er ook voor kiezen om de groente te bakken, roerbakken of in de oven klaar te maken. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om van de pastinaak soep of puree te maken. Als je de groente hebt schoongemaakt, ben je klaar om deze te gaan bereiden.

Pastinaak koken

Pastinaak koken is de meest gebruikte manier van bereiden. Snijd hiervoor de groente in gelijke stukjes. Blokjes of plakjes maakt hierbij niet veel uit, dit heeft met eigen voorkeur te maken. Vul een pan met een dun laagje water, voeg hier een snufje zout en de pastinaak aan toe. Zet dit op het vuur en laat de pastinaak koken.

Afhankelijk van de grootte van de blokjes of plakjes is de kooktijd van pastinaak zo tussen de 10 à 15 minuten. Je kunt testen of de pastinaak gaar is door er met een vork in te prikken. Gaat dit gemakkelijk, dan is de groente gaar. Natuurlijk kan je ook een stukje proeven, let wel op dat je niet je mond verbrand. Als de pastinaak gekookt is, giet je deze af en serveer je deze. Je kan deze dan ook nog verder verwerken.

Pastinaakpuree maken

Om van de gekookte pastinaak een heerlijke pastinaakpuree te maken heb je niet veel nodig. Doe de afgegoten stukjes terug in de lege pan en voeg hier wat halfvolle of volle melk aan toe en een klontje boter.

Afhankelijk van hoe dik je de puree wilt voeg je meer of minder melk toe. Als standaard kan je aanhouden per kilo pastinaak, zo’n 300 milliliter melk en 50 gram (room)boter. Stamp alles goed door elkaar en breng op smaak met een snufje zout en peper.

Pastinaaksoep maken

Om pastinaaksoep te maken hoef je de groente niet voor te koken, zoals dat met sommige andere groentes wel zo is. Je kan met pastinaaksoep eindeloos variëren. Basis blijft dat je de pastinaak vaak zo’n 20 minuutjes voordat de soep klaar is in de pan doet. Doe je dit eerder en laat je de pastinaak te lang opstaan, dan kan deze te gaar worden. Dit doet afbreuk aan de smaak en maakt de soep niet lekkerder.

Pastinaak bakken

De pastinaak bakken is een heerlijke manier om deze groente te bereiden. Het geeft een lekkere smaak. Om de pastinaak te bakken kies je voor verse pastinaken. Deze voelen wat steviger aan in de hand. Om de pastinaak te bakken, snijd je ze wederom in gelijke stukjes voor een gelijkmatige garing.

Verwarm wat olijfolie of andere plantaardige olie om mee te bakken in een grote koekenpan. Als de olie goed heet is voeg je de pastinaak toe en draai je het vuur naar een middelhoge stand. Schud of keer de stukjes pastinaak regelmatig tijdens het bakken totdat ze goudbruin zijn. Breng eventueel op smaak met nog wat peper en zout en je bent klaar om te serveren!

Pastinaak roerbakken of wokken

Pastinaak roerbakken of wokken is vrij gelijk aan de pastinaak bakken. Verwarm wederom een scheut olie, maar dan in een wok. Pindaolie is bijvoorbeeld een lekkere olie om in te wokken. Voeg als de olie heet is de pastinaak toe en roerbak deze in zo’n 10 minuten totdat deze lichtbruin van kleur is. Voeg hier nog wat knoflook en kruiden aan toe. Breng tot slot op smaak met peper en zout en je kan de pastinaak serveren.

Je kan er ook voor kiezen om de pastinaak te roerbakken in combinatie met andere groentes. Zo zijn prei, wortel en pompoen heerlijk om toe te voegen aan een roerbakgerecht met pastinaak.

Wat gaat goed samen met pastinaak?

Voedingswaarden van pastinaak

Energie (kcal) 89
Vet
Waarvan verzadigd
0,5 gram
0 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
17 gram
0 gram
Voedingsvezels 5 gram
Eiwit 1,5 gram

Bron: Voedingswaardetabel.nl