1. Home
  2. Groentes
  3. Spruitjes

Spruitjes koken en andere manieren van bereiden

Gekookte spruitjes, de meeste kinderen zijn er geen fan van. Dit komt voornamelijk doordat spruitjes een wat bittere smaak hebben. Op latere leeftijd worden ze vaak een stuk lekkerder gevonden. De spruitjes koken is daarnaast helemaal niet lastig. Dit zorgt ervoor dat ze ideaal zijn voor verschillende gerechten, bijvoorbeeld een klassieke Aardappel, Vlees & Groente.

Soms worden deze kleine kooltjes ook wel Brusselse spruitjes of spruitkool genoemd. De eerste verwijzing slaat daarbij op de originele naam van deze groente, het Franse ‘Choux de Bruxelles’. Naast de spruitjes koken, kan je ze ook op tal van andere manieren heerlijk klaarmaken. Wij vertellen je alles!

Spruitjes-koken

Spruitjes koken in het kort

Voor we uitgebreider ingaan op hoe je spruitjes op verschillende manieren moet bereiden, leggen we je in het kort de meest gebruikte bereidingsmethode uit: de spruitjes koken. Zo kun je stap voor stap direct aan de gang en heb je binnen de kortste keren heerlijke, gekookte spruitjes op tafel staan. Spruitjes koken doe je zo:

  1. Maak de spruiten schoon door het harde kontje weg te snijden en verwijder eventueel de zachte of gekleurde buitenbladeren van de spruit;
  2. Spoel de spruiten onder een lopende kraan goed af;
  3. Breng een ruime pan water met een snufje zout aan de kook;
  4. Voeg als het water kookt de spruiten toe;
  5. In 6 à 10 minuten kook je de spruitjes gaar (6 minuten voor beetgaar, 10 minuten voor zacht);
  6. Prik met een vork in een spruit om te controleren of ze gaar zijn;
  7. Zijn ze naar wens gegaard, giet ze dan af en verwerk ze verder of serveer ze.

Verschillende manieren van spruitjes bereiden

Spruitkolen kan je op tal van manieren bereiden. De meest gebruikte is zoals gezegd de spruitjes koken, maar je kan ze ook goed wokken of roerbakken, stomen of stoven. Daarnaast zijn ze ook een heerlijke aanvulling in tal van ovengerechten. Verder worden spruitjes ook met regelmaat gebruikt om soep van te maken of als basis voor een heerlijke stamppot. Wij leggen je de verschillende manieren van bereiden hieronder uitgebreider uit, maar niet voor we begonnen zijn met het schoonmaken van de kooltjes.

De spruiten schoonmaken

De spruitjes schoonmaken is gelukkig een vrij eenvoudig klusje. Allereerst is het voor de bereiding belangrijk dat je stevige, groene spruiten kiest. Deze spruiten voelen dus niet zacht aan of hebben bladeren die geel kleuren. Als je de juiste spruiten gekozen hebt, is het schoonmaken vervolgens heel makkelijk. Snijd de harde onderkant van de spruit weg en verwijder een indien nodig het buitenblad van het knolletje. Dit is alleen nodig als deze bijvoorbeeld toch wat zacht is of er niet heel mooi meer uitziet. Vervolgens spoel je ze de spruiten goed af onder een lauwe, lopende kraan om aarde en vuil dat er eventueel tussen zit weg te spoelen. Je bent dan klaar om de spruiten te bereiden.

Spruitjes koken

Het koken van spruitjes is de meest bekende en gebruikte manier van deze groente klaarmaken. De spruitjes koken doe je door een pan met ruim water en een snufje zout aan de kook te brengen. Als het water kookt voeg je de spruiten toe. De kooktijd van spruitjes is tussen de 6 en 10 minuten. Bij 6 minuten koken zijn de spruitjes beetgaar. Dit is ideaal als je de spruiten nog wilt verder verwerken.  Bij 10 minuten koken worden ze zachter, maar neemt ook de typerende spruitjeslucht toe. Prik met een vork in een spruit om te controleren of ze gaar zijn. Zijn ze op de juiste manier gekookt, dan kan je ze afgieten en serveren of verder verwerken.

Spruitjesstamppot maken van gekookte spruiten

Om van de gekookte spruitjes stamppot te maken heb je per kilo spruitjes een kilo aardappels nodig. Maak van de aardappels een mooie puree en voeg hier beetgare spruitjes aan toe. Dit stamp je door elkaar om er een mooie spruitjesstamppot van te maken. Wil je er graag vlees aan toevoegen, dan kan je kiezen voor wat gerookte spekjes erdoor en/of een mooi stuk rookworst erbij. Een keer variëren? Doe er een heerlijk gemarineerd speklapje bij of gebruik zoete aardappel in plaats van gewone aardappel.

Tips bij het koken van spruitjes

De spruitjes perfect koken? Met onderstaande tips kent het koken van spruiten voor jou geen geheimen meer:

  • De spruitjeslucht verminderen? Voeg een scheutje melk aan het water toe. Daarmee maskeer je direct de meest bittere smaak van de spruitjes. Ideaal voor kinderen.
  • Wil je de spruitjes langer bewaren? Blancheer ze even en ze blijven tot wel 9 maanden goed in de vriezer.
  • Voeg een klein beetje suiker toe aan het kookwater om de bittere smaak van de spruitjes weg te nemen

Spruitjes wokken / roerbakken

Spruitjes zijn ook ideaal om te wokken of roerbakken. Om de typerende spruitjes smaak niet te laten overheersen kan je de spruitjes het beste een minuut of 5 koken voor je ze gaat roerbakken. De spruitjes hoeven dan nog maar een minuut of 2 à 3 mee te worden gewokt.

De spruitjes wokken is een ideale bereidingsmethode om te blijven variëren. Je kan van alles toevoegen aan het gerecht. Denk aan spekjes, prei, ui, paprika, aardappel, rookworst, kaasblokjes, knoflook, peterselie, tijm, sjalotjes, chorizo, champignon, garnalen, rijst en nog veel meer. Net wat je lekker vindt. Kortom, deze kooltjes zijn ideaal om te wokken.

Spruitjes stomen

Spruitjes stomen is de manier om de typerende spruitjes smaak te behouden. Een bereidingsmethode voor de echte liefhebber dus. Bij deze manier van bereiden behoud je zoveel mogelijk voedingswaarden, wat het zeer gezond maakt. De spruitjes stomen doe je in een kooktijd van ongeveer 10 tot 15 minuten.

Spruitjes stoven

De spruitjes stoven is ook een lekkere manier van bereiden. Het makkelijkste is om hiervoor na het schoonmaken de spruiten nog even door de helft te snijden. Verhit om de spruitjes te stoven een flink stuk roomboter of bakboter in een pan. Als de boter gesmolten is voeg je de spruiten toe en doe je het deksel op de pan. Vervolgens zet je het vuur laag en stoof je de spruitjes in een minuut of 10 à 15 gaar. Eventueel kan je hier nog wat kruiden naar smaak aan toevoegen.

Spruitjes uit de oven

spruiten zijn ook ideaal om klaar te maken in de oven. Hier zijn tal van opties voor. Je kan de spruiten verwerken in tal van ovenschotels. Daarbij kan je er bijvoorbeeld voor kiezen een spruitjesstamppot te gratineren, maar ook is het mogelijk om ze als onderdeel van een groter geheel in de oven klaar te maken.

Spruitjes uit de oven zijn ideaal als je ze klaarmaakt voor kinderen. Neem bijvoorbeeld gegratineerde spruitjes. Hiervoor kook je de spruiten net aan beetgaar, 6 minuten is voldoende. Vet ondertussen een ovenschaal goed in. Als de koolspruiten beetgaar zijn gekookt giet je ze goed af en laat je ze even uitlekken. Vervolgens leg je ze in de ovenschaal en bestrooi je ze ruim met kaas. Zet ze vervolgens in voorverwarmde oven op 180 graden. Na een minuut of 20 heb je heerlijke, gegratineerde spruitjes uit de oven.

Wat gaat goed samen met spruitjes?

Voedingswaarden van spruitjes

Energie (kcal) 42
Vet
Waarvan verzadigd
0,3 gram
0,1 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
9 gram
2,2 gram
Voedingsvezels 3,8 gram
Eiwit 3,4 gram

Bron: USDA