1. Home
 2. Groentes
 3. Witlof

Witlof koken en bereiden

Witlof is een groente waar je veel verschillende kanten mee op kan. Witlof koken is daarmee de meest gebruikte manier van bereiden. Mede door de veelzijdigheid van witlof staat het gerecht bij veel huishoudens wekelijks op het menu. De verschillende variaties zorgen dat lof nooit verveeld.

Zoals gezegd is de witlof koken één van de manieren om deze groente te bereiden. Deze manier van bereiden is vrij eenvoudig. Naast het koken van de witlof kan je ook voor een andere bereidingsmethode kiezen. Zo kan je goed spelen met de bitterheid van witlof. Zo kan je witlof ook goed roerbakken, stomen of in een ovenschotel gebruiken met ham en kaas. Wij leggen je precies uit hoe je witlof moet bereiden!

witlof

Stappenplan voor witlof koken

Witlof koken is vrij eenvoudig. Voordat we je uitgebreid vertellen hoe je dit moet doen, hebben we de stappen vast kort en bondig voor je opgeschreven. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Voor de uitgebreide versie scroll je nog iets door. Witlof koken doe je zo:

 1. Trek bruine bladeren van de witlof en spoel deze kort af onder de kraan;
 2. Snijd een plak van de bruine voet, de harde kern vanaf onderen en de groene punt weg;
 3. Snijd de witlof in de lengte doormidden of snij er in de lengte reepjes van;
 4. Breng een pan water aan de kook en leg als het water aan de kook is de witlof erin;
 5. Kook de witlof in 12 tot 15 minuten gaar;
 6. Kan je met een vork gemakkelijk in de witlof prikken, dan kan je witlof afgieten en serveren!

Voordat je de witlof kan koken

Voor je de witlof gaat bereiden is er wat voorbereiding nodig. Dit begint met het schoonmaken van de witlof. Allereerst trek je eventuele bruine bladeren van de witlof af. Daarna spoel je de witlof kort af onder de kraan om eventuele aarde of ander vuil te verwijderen.

Als je de witlof hebt schoongemaakt, snij je een plakje van de bruine voet weg. Als dit gedaan is snij je vanaf onderen de harde kern weg. Daarna snij je nog het groene puntje weg en de witlof is schoongemaakt. In principe ben je dan klaar om een mooi gerecht met witlof te maken. Afhankelijk van het gerecht dat je maakt kies je voor de manieren van snijden van de witlof.

Ga je een gerecht maken waarbij je een mooi stuk witlof mag hebben, zoals een klassieke witlof met ham en kaas uit de oven? Dan kun je de witlof één keer doormidden snijden in de lengte voordat deze de pan in gaat. Als je een gerecht maakt met gesneden witlof, dan kan je het beste beginnen met het in de lengte snijden van reepjes. Ga je de witlof koken, dan kan je bijvoorbeeld beter kiezen voor de reepjes.

Gekookte-witlof

De witlof koken

Nu je de witlof hebt schoongemaakt, is het tijd om de witlof te koken. Witlof koken zorgt er niet alleen voor dat deze gaart, maar ook dat de groente het meeste van de bitterheid verliest. Hierdoor is deze groente ook toegankelijker voor bijvoorbeeld kinderen.

Beginnen met de witlof koken doe je door een pan met water aan de kook te brengen. Op het moment dat het water kookt, gooi je de witlof erbij. Als je gesneden witlof gaat koken, moet de witlof zo’n 12 minuten koken. Kook je de witlof in een grover stuk, bijvoorbeeld een halve stronk, dan mag de witlof 15 minuten koken. Na 12 of 15 minuten test je of de witlof gaar is. Dit doe je door er met een vork in te prikken. Gaat dit gemakkelijk en blijft er een stukje aan de vork prikken, dan is de witlof gaar.

Als de witlof gekookt is, is het tijd om deze af te gieten. Gebruik hiervoor een vergiet. Zorg ervoor dat je de groente goed laat uitlekken. Tijdens het koken van de witlof houdt de groente namelijk veel vocht vast. Zeker als je deze nog verder wilt verwerken, kan dit een waterig geheel worden. Zorg er dus voor dat zoveel mogelijk overtollig vocht wordt verwijdert.

Variëren tijdens het koken van witlof

Zoals gezegd kan je tijdens het koken van witlof variëren met bepaalde ingrediënten om de mate van bitterheid te beïnvloeden. Kook je de witlof enkel in water, dan zal deze nog een kenmerkende bitterheid behouden. Wil je de witlof liever wat zoeter maken, bijvoorbeeld voor kinderen? Door een scheutje melk aan het water toe te voegen op het moment dat je de witlof in de pan legt, maskeer je de bitterheid. Afhankelijk van hoe bitter je de witlof wil, voeg je meer of minder melk toe.

Witlof-met-ham-en-kaas

Andere manieren van witlof bereiden

Een van de redenen dat witlof zo populair is, is dat je er zoveel kanten mee op kan. Naast koken kan je witlof namelijk ook heel goed:

 • Roerbakken
 • Stomen
 • Stoven
 • Smoren
 • In de oven bereiden

Naast deze technieken kun je witlof ook perfect rauw eten. Een beetje citroen of azijn erover en het past perfect in diverse salades of zelfs voor tussendoor. In een salade gaat witlof bijvoorbeeld perfect samen met wat knolselderij en prei. Niet voor niets dat witlof zo’n populaire groente is.

Veelgestelde vragen over witlof koken

Wat gaat goed samen met witlof?

Voedingswaarden van witlof

Energie (kcal) 14
Vet
Waarvan verzadigd
0 gram
0 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
1,9 gram
1,7 gram
Voedingsvezels 1,1 gram
Eiwit 1,2 gram

Bron: Voedingswaardetabel.nl