Witlof koken

Stappenplan witlof koken:

 1. Trek bruine bladeren van de witlof en spoel deze kort af onder de kraan
 2. Snij een plak van de bruine voet weg, snij dan de harde kern vanaf onderen weg en snij het groene punt weg
 3. Snij eventueel in de lengte doormidden of snij er in de lengte reepjes van
 4. Breng een pan water aan de kook en leg als het water aan de kook is de witlof erin
 5. Kook de witlof in 12 tot 15 minuten gaar
 6. Kan je met een vork gemakkelijk in de witlof prikken, dan kan je witlof afgieten en serveren

Witlof

Witlof is een groente waar je veel verschillende kanten mee op kan. Niet voor niets staat het in veel huishoudens wekelijks op het menu, maar dan in tal van variaties. Witlof koken is één van die manieren en wordt dan ook vaak gebruikt. Dit is helemaal niet moeilijk en na een paar keer gedaan te hebben is het koken van witlof totaal geen uitdaging meer. Voor het koken van witlof heb je enige voorbereiding nodig. Daarnaast zijn er tijdens het koken verschillende mogelijkheden om te spelen met de bitterheid van de witlof. Nog geen idee hoe lang je witlof moet koken? Geen nood, wij helpen je met de juiste tijd voor het koken van witlof.

Voordat je de witlof kan koken

Voor je de witlof gaat bereiden is er wat voorbereiding nodig. Dit begint met het schoonmaken van de witlof. Allereerst trek je eventuele bruine bladeren van de witlof af. Daarna spoel je de witlof kort af onder de kraan om eventuele aarde of ander vuil te verwijderen. Als je de witlof hebt schoongemaakt, snij je een plakje van de bruine voet weg. Als dit gedaan is snij je vanaf onderen de harde kern weg. Daarna snij je nog het groene puntje weg en de witlof is schoongemaakt. In principe ben je dan klaar om een mooi gerecht met witlof te maken. Afhankelijk van het gerecht dat je maakt kies je voor de manieren van snijden van de witlof.

Ga je een gerecht maken waarbij je een mooi stuk witlof mag hebben, zoals een klassieke witlof met ham en kaas uit de oven? Dan kun je de witlof één keer doormidden snijden in de lengte voordat deze de pan in gaat. Als je een gerecht maakt met gesneden witlof, dan kan je het beste beginnen met het in de lengte snijden van reepjes.

De witlof koken

Nu je de witlof hebt schoongemaakt en weet hoe je deze wil bereiden, is het tijd om de witlof te koken. Het koken van witlof zorgt ervoor dat de witlof het meeste van de bitterheid verliest, waardoor de groente ook toegankelijker wordt voor bijvoorbeeld kinderen. De witlof kook je door eerst een pan water aan de kook te brengen. Kook het water, dan gooi je de witlof erbij. Als je gesneden witlof gaat koken, moet de witlof zo’n 12 minuten koken. Kook je de witlof in een grover stuk, bijvoorbeeld een halve stronk, dan mag de witlof 15 minuten koken. Na 12 of 15 minuten test je of de witlof gaar is. Dit doe je door er met een vork in te prikken. Gaat dit gemakkelijk en blijft er een stukje aan de vork prikken, dan is de witlof gaar. Giet de witlof op het moment dat deze gaar is goed af, het liefste met een vergiet. De groente houdt veel vocht vast en zeker als je deze nog verder wilt verwerken kan dit erg waterig worden. Zorg er dus voor dat zoveel mogelijk overtollig vocht wordt verwijdert.

Variëren tijdens het koken van witlof

Zoals gezegd kan je tijdens het koken van witlof variëren met bepaalde ingrediënten om de mate van bitterheid te beïnvloeden. Kook je de witlof enkel in water, dan zal deze nog een kenmerkende bitterheid behouden. Wil je de witlof liever wat zoeter maken, bijvoorbeeld voor kinderen? Door een scheutje melk aan het water toe te voegen op het moment dat je de witlof in de pan legt, maskeer je de bitterheid. Afhankelijk van hoe bitter je de witlof wil, voeg je meer of minder melk toe.

Andere manieren van witlof bereiden

Een van de redenen dat witlof zo populair is, is dat je er zoveel kanten mee op kan. Naast koken kan je witlof namelijk ook heel goed:

 • Roerbakken
 • Stomen
 • Stoven
 • Smoren
 • In de oven bereiden

Naast deze technieken kun je witlof ook perfect rauw eten. Een beetje citroen of azijn erover en het past perfect in diverse salades of zelfs voor tussendoor. Niet voor niets dat witlof zo’n populaire groente is.

witlof koken

Voedingswaarde witlof per 100 gram:

Kcal: 13
Koolhydraten: 1,1g
Waarvan suikers: 0,0g
Waarvan voedingsvezels: 1,3g
Eiwitten: 1,3g
Vetten: 0,2g
Waarvan verzadigd: 0,0g

Menu