Beenham braden
Een veelgebruikte manier is om de beenham te braden. Het makkelijkst is om dit in de oven te doen. Als je de beenham in de oven gaat bereiden, moet je er als eerste voor zorgen dat de beenham op kamertemperatuur is. De bereidingstijd voor het braden van beenham in de oven is afhankelijk van het gewicht. Per 100 gram dien je 10 minuten aan te houden. Een beenham van 900 gram gaat dus 90 minuten in de oven en eentje van 1,3 kilo moet 130 minuten. Eventueel kan je de beenham voor het braden marineren met bijvoorbeeld een honing-mosterd marinade.
Als de oven is voorverwarmd, leg je de beenham in het midden van de oven. Dit kan op een braadschaal of op een rooster. Als je een rooster gebruikt, is het wel makkelijk om hier een plaat onder te leggen voor eventueel vet dat van de beenham afdruipt. Na het braden is het het lekkerst om de beenham zo snel mogelijk aan te snijden.
Beenham koken
Het is ook mogelijk om een beenham te koken in water. Hiervoor stop je de beenham in een vacuümzak en is het belangrijk dat het water niet daadwerkelijk gaat koken, maar goed warm is. 80 graden is hiervoor ideaal. Zit je lager dan 70, dan moet je oppassen. Er is dan een risico dat het gevaarlijk wordt door bacterievorming. Voordat je de beenham gaat koken in water kan je er ook voor kiezen deze eerst kort aan te braden, voordat je deze in een vacuümzak stopt. Zo krijg je wel een lekkere grillsmaak.
Breng voor het koken van de beenham een pan met een ruime hoeveelheid water op temperatuur. Zorg er wel voor dat je nog genoeg ruimte overhoudt om de beenham erbij te stoppen. Als het water op temperatuur is laat je de beenham rustig in het warme water zakken tot deze net onder staat. Eigenlijk hoef je nu niets meer te doen, behalve regelmatig controleren dat het water nog een juiste temperatuur heeft. Na ongeveer 45 minuten kan je de beenham uit het water halen en serveren. Je hebt nu een heerlijke sappige en malse beenham, doordat het vocht en vet goed behouden blijft.