1. Home
  2. Rijst, pasta en granen
  3. Tagliatelle

Tagliatelle koken

Tagliatelle koken is zoals de meeste pasta’s niet heel lastig, maar toch gaat dit in de praktijk vaak mis. De pasta wordt te lang gekookt en verliest daardoor veel aan smaak en textuur. Idealiter kook je tagliatelle beetgaar, oftewel al dente. De pasta is dan perfect qua smaak en textuur. Vaak komt dit doordat pasta direct, voordat het water kookt, al in de pan wordt gegooid.

Hoe je tagliatelle precies moet koken leggen we je in dit artikel uit. Zo kook je jouw pasta voortaan altijd perfect. Heerlijk met tal van verschillende producten, zoals vis, kipgroentes of een heerlijke saus als bolognese of roomsaus.

tagliatelle-koken

Stappenplan voor tagliatelle koken

Natuurlijk ben je hier om te weten hoe lang je tagliatelle moet koken. We beginnen dan ook met een kort stappenplan voor het koken van deze pasta. Hierbij gaan we uit van de meest gebruikte vorm van pasta, gedroogd. Tagliatelle koken doe je zo:

  1. Weeg de hoeveelheid tagliatelle af die je gaat gebruiken;
  2. Vul een pan met 1 liter water per 100 gram pasta en breng dit aan de kook met een snufje zout;
  3. Als het water kookt voeg je de tagliatelle toe;
  4. Breng het water wederom aan de kook en draai het vuur dan zachter;
  5. Kook de tagliatelle in 7 à 8 minuten beetgaar, al dente;
  6. Na een minuut of 7 à 8 giet je de tagliatelle af en kun je deze serveren.

Hoeveel tagliatelle nodig per persoon?

Normaliter houd je qua pasta zo’n 75 tot 100 gram per persoon aan. Zo ook met tagliatelle. Wil je precies weten hoeveel gram je nodig hebt per persoon? Lees dan onze blog over hoeveel gram pasta je per persoon nodig hebt.

Tagliatelle koken

Als je weet hoeveel gram je nodig hebt per persoon is het tijd om de tagliatelle te koken. Vul hiervoor een pan met een ruime hoeveelheid water. Per 100 gram pasta gebruik je 1 liter water. Kook je voor 4 personen met een gemiddelde van 100 gram pasta per persoon, dan heb je 4 liter water nodig.

Voeg een snufje zout aan het water toe en breng dit op hoog vuur aan de kook. Als het water kookt ben je klaar om de gedroogde tagliatelle toe te voegen aan het water. Breng dit wederom op hoog vuur aan de kook. Als het water kookt, draai je het vuur wat zachter en wacht je tot de pasta klaar is om geserveerd te worden. Roer eventueel één of twee keer voorzichtig door.

Hoe lang moet tagliatelle koken?

Tagliatelle kook je al dente, dit betekent dat de pasta beetgaar is. Meestal duurt het koken van tagliatelle zo’n 7 à 8 minuten, maar sporadisch kan dit ook 9 à 10 minuten zijn. De makkelijkste manier om dit te testen is een stukje te proeven. Haal na een minuut of 7 een sliert eruit en proef of deze beetgaar is. Zo ja, dan kan je de pasta afgieten en serveren.

Verse tagliatelle

In Nederland werken we bijna standaard met gedroogde pasta, maar je kan natuurlijk ook heel goed zelf tagliatelle maken. De kooktijd is dan een stuk korter dan bij gedroogde tagliatelle. De kooktijd van verse tagliatelle is zo’n 30 seconden tot 1 minuut als deze echt net vers is. Is de verse pasta even gedroogd, maar nog niet volledig, reken dan op een kooktijd van 2 tot 5 minuten.

Waar is tagliatelle van gemaakt?

Tagliatelle bestaat zoals de meeste vormen van pasta uit water, durum-tarwe en ei. Als het deeg gekneden is van deze ingrediënten wordt het deeg door een mal geperst. Hier komen de slierten tagliatelle uit. Vervolgens wordt deze tagliatelle zo’n 30 uur gedroogd bij zo’n 20 à 40 graden.

Wat eten bij tagliatelle?

Tagliatelle kan je met tal van andere producten. Zo gaat het qua vlees en vis heerlijk samen met bijvoorbeeld zalm, kip of garnalen. Varkensvlees en rund worden vaak minder gebruikt in combinatie met tagliatelle, behalve in het geval van bolognesesaus. Van nature gaat tagliatelle perfect samen met pastasauzen, zoals carbonara. Heerlijk met spek en champignon. Een roomsaus met spinazie is ook ideaal bij deze pastasoort.

Wat gaat goed samen met tagliatelle?

Voedingswaarden van tagliatelle

Energie (kcal) 142
Vet
Waarvan verzadigd
0,9 gram
0,1 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
27,7 gram
0,7 gram
Voedingsvezels 1,4 gram
Eiwit 5,1 gram

Bron: Voedingscentrum.nl