1. Home
  2. Blog
  3. Hoeveel gram pasta per persoon nodig?

Hoeveel gram pasta per persoon nodig?

Je kent het wel: je bent een heerlijk pastagerecht aan het maken en bent op het punt aangekomen waar je de hoeveelheid pasta moet gaan afwegen. De bekende vraag: “Hoeveel gram pasta per persoon heb ik nodig?”

Geen nood, dit is gelukkig helemaal niet zo lastig. Het enige wat jij hoeft te doen is in te schatten of je gasten grote of kleine eters zijn, de pasta afwegen en klaarmaken. Wij doen de rest. Of je nou penne, spaghetti of een andere pasta klaarmaakt, wij hebben het antwoord voor je. Zo weet je voortaan precies hoeveel gram ongekookte of gekookte pasta je nodig hebt per persoon.

Hoeveel gram pasta per persoon nodig

Hoeveelheid pasta per persoon bepalen

Voor het bepalen van de hoeveelheid pasta die je per persoon nodig hebt is het belangrijk om te weten dat de hoeveelheid ongekookte pasta een ander gewicht heeft dan gekookte pasta. De vuistregel is hierbij ongeveer keer 2,5. Oftewel 100 gram ongekookte pasta is zo’n 250 gram gekookte pasta.

Gemiddeld genomen kook je als je pasta kookt zo’n 75 tot 125 gram ongekookte pasta per persoon. Voor een kleine eter ga je dus voor ongeveer 75 gram ongekookte pasta. Een grote eter zit waarschijnlijk helemaal goed met zo’n 125 gram.

Altijd zeker zijn dat je de juiste hoeveelheid spaghetti hebt? Bestel dan nu een spaghettimaat of voorraadbus met ingebouwde maatvoering!

Hoeveel gram gekookte pasta per persoon

Heb je de pasta eenmaal gekookt, dan is het natuurlijk nog zaak om de juiste verdeling aan te houden. Hoeveel gram gekookte pasta je per persoon nodig hebt ligt ongeveer tussen de 180 en 315 gram. De kleine eter, van 75 gram ongekookte pasta, krijgt dan dus zo’n 180 gram. De grote eter van zo’n 125 gram ongekookte pasta krijgt dan zo’n 315 gram pasta. Dit loopt dus nogal uiteen, zeker in de gekookte vorm.

Verschil tussen soorten pasta

In principe zit er geen verschil tussen de verschillende pastasoorten hoeveel je nodig hebt. Of je nou penne, spaghetti, macaroni of fusilli maakt, de verhouding blijft hetzelfde. Wel kan het product waar de pasta van gemaakt is voor verschil zorgen. Kies je voor volkorenpasta dan is de kans dat je eerder vol zit groter. Witte pasta eet namelijk een stuk makkelijker weg. Dit komt door de extra vezels die in volkorenpasta zitten. Hierdoor krijg je eerder een voldaan gevoel. Wil je dus liever een klein portie, maar wel vol zitten? Kies dan voor volkorenpasta in plaats van witte pasta.

Weten hoe lang pasta moet koken

Ga je pasta koken? Je weten nu precies hoeveel gram je nodig hebt per persoon. Zeker zijn dat je de pasta niet te lang of te kort kookt? Bekijk dan de kooktijden van verschillende soorten pasta hier. Zo weet je zeker dat je jouw pasta altijd perfect kookt.