1. Home
  2. Groentes
  3. Bruine bonen

Bruine bonen koken

Bruine bonen zijn kleine, ronde peulvruchten en één van de bekendste bonensoorten die er zijn. De meest gebruikte manier om de peulvruchten klaar te maken is de bruine bonen koken. In de supermarkt tref je bruine bonen in tal van varianten. Zo kan je ze verse, gedroogde of voorgekookte bonen kopen. Wij leggen je natuurlijk uit hoe je elk van de varianten moet klaarmaken.

Naast het koken van bruine bonen, leggen we je ook uit hoe je bruine bonensoep kan maken van deze peulvruchten. Doordat bruine bonen snel stuk kunnen gaan tijdens het koken, zijn ze hier ideaal voor!

bruine-bonen-koken

Bruine bonen koken stap voor stap

De meest arbeidsintensieve, maar wel één van de meest smakelijke manieren voor bruine bonen koken is, is het koken van de gedroogde bruine bonen. Deze leggen we je dan ook stap voor stap uit. Verse of voorgekookte bruine bonen koken lees je verder hieronder.

  1. Was de bruine bonen grondig om steentjes, aarde en ander vuil te verwijderen;
  2. Leg de bruine bonen in een pan met ruim water en laat dit 8 tot 10 uur wellen (doe dit vroeg in de ochtend of vlak voor het slapen);
  3. Na het weken van de bruine bonen zet je ze in dezelfde pan met water op een hoog vuur om het water aan de kook te brengen;
  4. Als het water kookt draai je het vuur lager en doe je het deksel op de pan;
  5. Kook de bruine bonen in 45 tot 60 minuten gaar (voeg na 30 minuten een snufje zout toe);
  6. Giet de bonen af en je bent klaar om ze te serveren.

Bruine bonen klaarmaken

Bruine bonen klaarmaken kan dus op verschillende manieren. Zo kan je heerlijke, verse bruine bonen bereiden, maar deze zijn bijna niet verkrijgbaar. De beste optie daarna is om gedroogde bruine bonen te koken, maar ook voorgekookte bruine bonen zijn prima te gebruiken. Heerlijk in combinatie met aardappelen of in een stoofpotje met bijvoorbeeld kastanjechampignons en  Tot slot leggen we je uit hoe je van bruine bonen een heerlijke bruine bonensoep kan maken.

Verse bruine bonen koken

Hoewel deze eigenlijk nooit in de winkel worden aangeboden, zijn ze wel heerlijk van smaak. Net vers uit de grond zijn bruine bonen zo klaar. De meeste bonen die je in de winkel koopt die niet uit een potje komen zijn namelijk gedroogde bonen. Hoe je die moet klaarmaken, staat hieronder beschreven. Echt verse bruine bonen zijn dus vers van de plant geplukt op het moment dat ze goed gevuld zijn en “vol” aanvoelen. Blijven ze te lang hangen of zit er een te lange periode tussen voor gebruik, dan kunnen ze al snel drogen. Verse bruine bonen kom je dan ook niet vaak tegen, behalve als je ze bijvoorbeeld zelf teelt of via een kleine, lokale teler.

Verse bruine bonen zijn dus zo klaar te maken. Zet een pan met kokend water op het vuur en als het vuur kookt, draai je deze lager. Voeg de verse bruine bonen toe, deze hoeven niet eerst te wellen. Kook de verse bruine bonen vervolgens in 10 tot 15 minuten gaar. Het makkelijkst is om de boon even te proeven of deze gaar is.

Gedroogde bruine bonen koken

Gedroogde bruine bonen zijn bij de meeste supermarkten te koop, hoewel de meeste mensen voorgekookte bruine bonen kopen. De reden hiervoor is dat het wellen en koken van gedroogde bruine bonen best wat tijd in beslag neemt. Toch is het vrij eenvoudig en de echte tijd dat je er mee bezig moet zijn valt weer mee. Daarnaast zijn gedroogde bruine bonen die je zelf kookt vaak een stuk lekkerder. Wij leggen je stap voor stap uit je gedroogde bonen moet koken.

Wassen en wellen van bruine bonen

Voordat je de bruine bonen echt kan koken moet je ze wassen en wellen. Het wassen moet vrij grondig gebeuren. Er komen nogal eens wat steentjes, aarde en ander vuil tussen de gedroogde bruine bonen terecht. Was de bonen dan ook een aantal keer grondig in een vergiet onder de lopende kraan. Doe dit grondig en zorg dat je elk stukje goed wast.

Na het wassen is het tijd om de bruine bonen te wellen of weken. Door de bonen te laten weken worden ze weer zacht. Pas dan zijn ze klaar om gekookt te worden. Om de bruine bonen te wellen doe je ze in een pan met ruim water. Vervolgens laat je dit zo’n 8 tot 10 uur wellen. Ideaal om in de ochtend te doen, zodat je de bonen in de avond kan koken.

Hoe lang moet je bruine bonen koken?

Als de bruine bonen geweekt zijn, is het tijd om ze te koken. Om de bruine bonen te koken zet je de pan met ruim water en de bonen erin op hoog vuur. Je hoeft hiervoor het water niet te verversen, maar dit kan wel mocht dit de voorkeur hebben. Als het water kookt zet je het vuur op een lagere stand en doe het deksel op de pan. Vervolgens kook je de bruine bonen in 45 tot 60 minuten gaar, afhankelijk van de hoeveelheid. Na zo’n 30 minuten kan je nog wat zout toevoegen om de smaak van de bonen te versterken, maar dit is niet per se nodig.

Voorgekookte bruine bonen klaarmaken

Voorgekookte bruine bonen zijn van de verschillende varianten het makkelijkst klaar te maken. Doordat de bonen al een keer gekookt zijn, hoef je ze enkel nog even op te warmen.

Om de voorgekookte bruine bonen klaar te maken is het vaak een kwestie van het potje leegscheppen of lepelen in een pan, inclusief het vocht waar ze inzitten. Vervolgens zet je de pan op een middelhoog vuur. Schep regelmatig even door, zodat alle bonen gelijkmatig opwarmen. Voel of de bonen warm genoeg zijn door er af en toe één uit de pan te vissen. Belangrijk is ervoor te zorgen dat het vocht niet gaat koken.

Bruine bonensoep maken

Zoals gezegd is deze soort peulvrucht ideaal om bruine bonensoep van te maken. Voor het lekkerste resultaat gebruik je gedroogde bonen, maar voorgekookte bruine kunnen ook prima. Om van de bruine bonen een mooie soep te maken kan je net iets langer laten weken dan als je ze wil koken. Vervolgens breng je de bruine bonen aan de kook en laat ze op een laag pitje mooi gaar koken.

Zijn de bonen bijna gaar? Dan kan je het geheel overgieten in een soeppan en vul je het vocht aan tot de gewenste hoeveelheid. Voeg de rest van de ingrediënten toe die bij jouw recept horen. Laat het geheel tegen de kook aan doorgaren totdat deze klaar is. Tijdens het koken hoeven de bonen niet helemaal gaar te zijn. Tijdens het doorgaren zullen ze vanzelf volledig garen.

Wat gaat goed samen met bruine bonen?

Voedingswaarden van bruine bonen

Energie (kcal) 108
Vet
Waarvan verzadigd
0,7 gram
0,1 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
15,2 gram
0,5 gram
Voedingsvezels 8,1 gram
Eiwit 6,1 gram

Bron: Voedingscentrum.nl